Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В РФ вже 30 років горить найбільше звалище

Ігумновський полігон під Нижнім Новгородом визнано найбільшим у Росії звалищем побутових відходів. Сюди, за твердженнями незалежних екологів, щорічно звалюють не менше 4 млн. кубометрів побутових відходів. В глибині багатометрових сміттєвих гір безперервна пожежа, дим від якого отруює життя мешканцям обласного центру і навколишніх сіл.
Дим, що несе їдкі речовини, безперервно забруднює атмосферу. Згасити звалище, що горить, можна тільки одним способом - засипавши його шаром землі товщиною в метр. Проте влада Нижегородської області вирішила не звертати уваги на полігон і має намір організувати нове звалище в іншому місці.

Сильний дим підіймається з самого центру звалища. Вітер його відносить убік, туди, де проходить федеральна автотраса Москва - Нижній Новгород. Працівники ДІБДР регулярно фіксують сильне задимлення траси. Тоді доводиться вводити обмеження на режим руху автомобілів, щоб не допустити аварій.

Але звалище, що особливо сильно горить, заважає мешканцям. Мешканці з селищ Нове Доскіно, Строітєлєй, Горбатовка, Лєсная поляна і Гніліцкиє дворики, розташовані між Дзержинськом і Нижнім Новгородом, борються за свої права і своє здоров'я вже не перший рік.

"Більше 20 тисяч чоловік десятки років проживають у районі підвищеного екологічного ризику, а влада навіть не ворушиться!" - заявив "Новім известиям" місцевий житель Володимир Орєхов. За словами старожила, звалище існує в цих місцях майже 30 років. І всі ці роки воно практично безперервно горить, виділяючи в атмосферу букет шкідливих речовин. "Через отруйні хмари над нашими селищами мешканцям буквально нічим дихати!" - обурюється Володимир Орєхов.

Обласна природоохоронна прокуратура давно зафіксувала систематичні порушення в експлуатації полігону, які приводять до спалахів відходів. А кілька місяців тому навіть була порушена кримінальна справа за статті 251 УК РФ, що передбачає відповідальність за забруднення повітря.

"Періодичні спалахи на Ігумновському полігоні пов'язані з недотриманням технології поховання відходів експлуатуючою організацією", - повідомив заступник нижегородського природоохоронного прокурора Максим Кондратьєв.

За затвердженою технологією сміття повинне засипатися шаром піску. Проте персонал Ігумновського полігону робить це далеко не завжди - дорого, та і техніки не вистачає.

Керівництво звалища у свою чергу констатує, що запобігти спалахам неможливо, навіть виконуючи всі технічні умови з утилізації відходів. Річ у тому, що під шарами сміття відбувається бродіння біомаси, що злежалася. В результаті сміття розігрівається і починає тліти. І це відбувається не один десяток років. Причому спалах йде глибоко усередині звалища.

"Це звалище - спадщина минулих часів, коли сміття складувалося неправильно: в одну купу валили органіку і неорганічні відходи", - пояснив начальник обласного комітету із охорони навколишнього середовища Микола Соколов.

Офіційно визнано, що звалище не згасити. Водою його заливати не можна - це забруднить грунтові води, а диму менше не стане. По ідеї потрібно повністю засипати полігон шаром землі завтовшки не менше метра. Проте для цього з бюджету потрібно виділити не один десяток мільйонів рублів. Плюс додаткові гроші на споруду заводу зі спалювання сміття.

Екологи давно вже б'ють тривогу, а питання, як і саме звалище, не рухається з місця.

«Newsru.com»

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи