Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Толока на Тарасовій хаті

За ініціативи засновника та директора київського куточку української природи, архітектури та побуту “Мамаєва Слобода” Костянтина Олійника та відомого рок-музиканта Олега Скрипки 6 вересня на Чернечій горі Шевченківського заповідника відбулась толока з перекриття соломою стріхи Тарасової хати - першого народного музею Кобзаря в Шевченківському заповіднику, що в м. Каневі, де похований поет.

Спочатку учасники толоки разом з директором музею Мар’яном Піняком прийшли на могилу Тараса Шевченка і поклали квіти. Едуард Драч і Олександр Власюк виконали кілька пісень. Після чого всі перейшли до Тарасової хати.


Під пильним оком майстрів учасники толоки вчились старовинній технології перекриття стріхи. Як сказав Олег Скрипка, зараз вже є багато сучасних, зручних та технологічних матеріалів. Сам він, напевно, покрив би свій дім одним з них – але Тарасова хата (що заснована в 1884 р.) має бути покрита соломою. Отже, чоловіча частина толоки – а це Олег Скрипка, Тарас Чубай, Олександр Власюк (лірник Сашко), “Гуртоправці”, Тарас Жирко (театр ім.І.Франка), Володимир Щербина (“Народний Оглядач”), Олександр Зленко (“Перехід-IV”), представники Кобзарського цеху по черзі піднімались на дах і брали участь у цій справі. Уся робота супроводжувалась колективним співом українських народних пісень.


Потім Костянтин Олійник разом з Олегом Скрипкою посадили біля Тарасової хати кущ калини, спеціально привезений з “Мамаєвої слободи”.

А далі просто на ґанку дарували своє мистецтво представники Кобзарського цеху – Тарас Кампаніченко, Микола Товкайло, Володимир Биков, Тарас і Святослав Силенки, Юрій Фединський, Михайло Коваль, Кость Черемиський, Едуард Драч, Олександр Власюк, Олексій Кабанов. Як відзначили працівники музею Тараса Шевченка, ще ніколи тут одночасно не збиралось стільки кобзарів.

Далі учасники толоки спустились до берега Дніпра, де всіх чекали смачні куліш та юшка.


----------------------------------------------------

Також:

Новою солом'яною стріхою вкриють Тарасову хату у місті Каневі на Черкащині (Репортаж "5 каналу")

У Шевченківському національному заповіднику у Каневі приводили до ладу "Тарасову хату" (Репортаж "1+1")

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи