Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Третина планети до 2100 року буде пустелею

Світ:

Засуха, що загрожує життю мільйонів, пошириться на поверхні Землі в нинішньому столітті через глобальне потепління, витікає з нового прогнозу провідних британських кліматологів.
Крайня посушливість, в умовах якої сільське господарство практично неможливе, торкнеться приблизно третина планети, йдеться в дослідженні Центру кліматичних прогнозів і аналізу ім. Хедлі при метеослужбі.

Це один із найбільш похмурих на сьогоднішній день прогнозів, що стосуються можливих результатів підвищення температур в усьому світі, але і він може бути недооцінкою, заявили вчені.

Висновки, оприлюднені на конференції з клімату в рамках з’їзду партії консерваторів у Борнмуті, спровокували здивовану і налякану увагу гуманітарних організацій, що побоюються, що це найсильніше вдарить по бідняках у країнах, що розвиваються.

"Це справді жахливо, - заявив Ендрю Пендлтон з Christian Aid. - Це смертний вирок мільйонам людей. Це приведе до міграції з земель на небаченому дотепер рівні, на рівні, з яким бідні країни не зможуть впоратись".

Один з провідних британських експертів з наслідків зміни клімату, Ендрю Сіммс із New Economics Foundation, сказав: "У житті країн, що розвиваються, немає майже жодного аспекту, який не підривають ці прогнози - можливість вирощувати продовольство, можливість мати надійну систему санітарії, доступність води".

Висновки вперше говорять, що загроза росту посухи через зміну клімату була кількісно визначена моделлю, побудованою на суперкомп’ютері, що працює в Центрі Хедлі.

Її вплив, ймовірно, ще більший, тому що висновки можуть бути недооцінкою. Дослідження не містить у собі потенційного впливу посухи через зміни, пов’язані із глобальним потепленням, на вуглецевий цикл землі.

В одному з неопублікованих досліджень метеослужби, куди включені результати вуглецевого циклу, майбутня посуха виглядає ще гірше.

Результати вважаються найбільш достовірними на глобальному рівні, але явний наслідок - це те, що регіони світу, де вже бувають посухи, наприклад Африка, стануть місцями, де передбачуване підвищення призведе до найбільш серйозних наслідків.

Високопоставлені учені метеослужби обережно поставилися до дослідження, що фінансував департамент екології, продовольства і сільського господарства, підкресливши, що воно містить невизначеності: включена всього одна кліматична модель, один майбутній сценарій для емісії парникових газів (від середнього до високого рівня) і один коефіцієнт посухи. Проте результат "значний", вважає Вікі Поуп, глава кліматичної програми Центра Хедлі. Тепер буде розпочата подальша робота для оцінки потенційного ризику різних рівнів посухи в різних місцях, заявила вона.

"Ми говоримо про те, що приблизно 30% земної суші стають непридатними для життя в місцях сільськогосподарського виробництва протягом декількох десятиліть, - заявив Марко Лінас, автор книги "Високий приплив", першого великого звіту про очевидні наслідки глобального потепління в усьому світі. - Це частини світу, де сотні мільйонів людей уже не зможуть прогодувати себе".

Пендлтон підкреслив: "Це означає, що про всі форми розвитку можна забути. Більшість бідняків у країнах, що розвиваються - це дрібні фермери, що залежать від дощу".


За матеріалами Independent
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи