Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Європейське Агентство з Безпеки малює похмуре майбутнє

Європейський Союз стане старіше, бідніше і все більш вразливим через великий масштаб імміграції від його сусідів, говориться у новій доповіді Європейського Агентства з Безпеки (European Defence Agency).

Агентство також висвітлює проблему зростання безробіття і втрати родючих ґрунтів (“опустелення”) у своєму 32-сторінному “баченні довготривалих перспектив” для потреб європейської безпеки, яке буде представлено цього вівторка на зустрічі європейських міністрів безпеки у Фінляндії (статтю опубліковано 02 жовтня 2006 р – прим. перекладача).

Документ є результатом річної роботи з визначення головних тенденцій країн-членів ЄС та їх потреб у безпеці.

Загальна картина демонструє старіючу, все менш процвітаючу Європу, оточену регіонами – Африка, Близький Схід, Росія – які “схоже б’ються за подолання наслідків глобалізації”.

Середній вік європейців, які складатимуть лише 6 відсотків населення планети, підніметься до 45 років, в той час, як в Африці середній вік складатиме 22 роки. Населення Африки до 2025 року перевершить 1,3 мільярда чоловік (зростання у 48 %), і подібне же процентне зростання продемонструє Близький Схід, сказано у доповіді.

Враховуючи зростання масштабів “опустелення” і високе безробіття, особливо в Африці, все більш проявлятимуться впадіння у відчай, гуманітарні катастрофи та міграційний тиск, стверджується у доповіді.

Вразливість Європи посилюватиметься через зростання залежності від імпорту нафти та газу.

Як сказано у доповіді, союзник Європи Америка, приділяючи все більше уваги зростаючим азійським гігантам, буде все більше дистанціюватись від Європи.

Більш бідна, стара та стурбована своєю безпекою Європа можливо відчує себе все більш самотньою перед проблемами важкого сусідства.

Також у доповіді зазначено, що Європа більше не є достатньо добре озброєною перед лицем наростаючих загроз.

В той час, як падіння рівня народжуваності збільшує конкуренцію на ринку праці, загальне число 16-30 річних, здатних служити в армії, до 20025 року впаде до 15 відсотків

Щоб зменшити витрати на особовий склад, які сьогодні складають 50 відсотків військового бюджету і які зростають через конкуренцію на молодих людей, виглядає неминучим скорочення кількості європейців у формі, що сьогодні складає біля 2 мільйонів чоловік.

Серед заходів, запропонованих Європейським Агентством з Безпеки – розширення джерельної бази, автоматизація, зниження надмірних енерговитрат.

Нема для європейської безпеки підбадьорливих прогнозів щодо технологічної та індустріальної бази, яка на думку Агентства вже є недостатньою.

“Європа... повинна узяти до уваги той факт, що США перевершують в шість разів Європу у безпеці R і D, і які до 35 відсотків витрат на безпеку присвячують інвестиціям (при тому і мають бюджет вдвічі більше, чим всі європейські країни разом), в той час, як в Європі це число складає лише 20 відсотків; а також той факт, що США все більше домінують на світових експортних ринках”.

Серед джерел для написання доповіді Європейське Агентство з Безпеки називає міністерства безпеки, розташований в Парижі Інститут Досліджень Безпеки (Institute of Security Studies), Військову Комісію ЄС (EU's military commission), НАТО та “численних спеціалістів”.

Агентство було створено при Раді Європейського Союзу у 2004 році для покращення безпеки країн-членів ЄС та кризового менеджменту, а також для підтримки європейської політики безпеки.


European Defence Agency paints grim picture of future
“EUbusiness”, 02 жовтня 2006.

Переклав Володимир Щербина
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи