Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Книжка року 2006»: випадковість чи світоглядне відродження?

У конкурсі на найважливішу українську книжку 2006 року, що проводить радіо Бі-Бі-Сі, лідером читацьких симпатій стала «Пшениця без куколю». Це безпрецедентний випадок, коли наукова монографія за рівнем зацікавленості інтернет-аудиторії випередила художні твори для масового читача
Фундаментальна дослідницька праця Ігоря Каганця «Пшениця без куколю: Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень» (Тернопіль: Видавництво «Мандрівець», 560 с.) призначена передусім для інтелектуалів, схильних до логічного мислення і критично налаштованих. Автор розумів несподіваність запропонованого ним підходу, тому постарався якомога ретельніше обґрунтувати свої висновки. Звідси посилання на визнані авторитетні першоджерела (передусім католицькі та православні) і коментарі майже до кожного речення євангельських текстів.

Тривалий час книга перебувала на третьому місці з відчутним відставанням від книг Тані Малярчук «Згори вниз. Книга страхів» і Ріо Кундера "Panicoffski". Стрибок на друге, а згодом і на перше місце рейтингу відбувся після передачі радіо Бі-Бі-Сі, в якій розповідалось про трійку лідерів читацьких симпатій. Так сталося, що при цьому головна увага була прикута саме до «Пшениці без куколю», оскільки один з дописувачів на інтернет-форумі Бі-Бі-Сі фактично висловився за зняття книги з конкурсу, мовляв, яке відношення має книга на релігійну тему до світської радіостанції. Коментатор Бі-Бі-Сі пояснила, що мета конкурсу — виявлення книги, яку читачі вважають для себе найважливішою, незалежно від жанру.

Оскільки після цієї передачі рейтинг книги різко зріс, то це вказує на те, що аудиторія Бі-Бі-Сі є доволі інтелектуальною. Відповідно, вона цікавиться не стільки розважальною, скільки змістовною літературою, навіть якщо вона складна. Ця категорія людей більше за всіх зацікавлена у свободі думки, тому й відреагувала на спробу вилучення «Пшениці без куколю» тим, що підтримала саме цю книгу.

Проте може бути, що зазначена причина насправді є лише наслідком. Не секрет, що на наших очах масова свідомість українського народу переживає кардинальні зміни. Остаточно руйнуються пост-совкові стереотипи, а навколишній світ виглядає все складнішим і цікавішим. Руйнування протягом двох останніх років політичних міфів про «доброго царя» і «добрі партії» примусила інтелектуальну еліту шукати першопричини нинішнього занепаду.

Все більше поширюється уявлення, що причина не в окремих людях, а в недолугій системі. Це було продемонстровано на IV Всесвітньому форумі українців, який підтримав ідею раціоналізації держави, тобто виправлення основоположних, конституційних деформацій управлінської моделі. Схильні ж до глибшого мислення розуміють, що навіть системні організаційні перетворення не вирішують проблему — треба змінювати світогляд, очищати і зцілювати масову свідомість.

Добре відомо, що інформаційні процеси починаються з порівняно малочисельної групи лідерів громадської думки, духовно-інтелектуальної еліти. Динаміка поглядів цієї групи зазвичай вказує на напрямок масштабних світоглядних зсувів. Тож те, що україномовна аудиторія Бі-бі-сі підтримала книгу зі сфери світогляду й духу, може вказувати на зародження тенденції зміни світоглядної парадигми всього українського суспільства.

Проте є ще одна, значно прозаїчніша причина популярності «Пшениці без куколю» — її текст майже рік тому опубліковано в Інтернеті, тому багато хто з нею вже знайомий. Цього не можна сказати про дві інші книги з трійки лідерів.

На завершення додамо, що тема Євангелія набуває все більшої актуальності через кризу європейської раси, світоглядною основою якої є християнство. Подолання ж цієї кризи неможливе без виправлення світоглядних деформацій, що й робить згадана книга. Автор переконливо доводить (і кожен читач це може самостійно перевірити), що нинішній «канонічний» текст Євангелія містить 50% фарисейських вставок, які радикально спотворюють його первинний зміст. Якщо ж чотири «канонічні» євангелія очистити від вставок, то вони, неначе мозаїка, невимушено складаються в цілісну картину — літературно довершений і логічно бездоганний текст, абсолютно зрозумілий сучасній людині.

Більше того, з книги випливає, що Добра Новина — це послання саме до теперішнього покоління людей, яке вказує нам шлях подолання нинішньої кризи і дає для цього точні та практичні поради. Мабуть, це те, що найбільше привабило читачів. Можливо, найкраще цю думку висловив на форумі http://bbc.ua дописувач Микола з міста Слов’янськ: «Книга І. Каганця надає прагнення жити, сенс буття. Особливо, якщо ви попали в глухий кут соціуму та зневірились».

Голосування за найважливішу книгу 2006 року ще триває. ЯКЩО БАЖАЄТЕ ВИСЛОВИТИ СВОЮ ДУМКУ, то треба вийти на сторінку Книжка року Бі-Бі-Сі 2006. Список для голосування включає 45 позицій, розміщених в алфавітному порядку за прізвищем автора.

Текст книги «ПШЕНИЦЯ БЕЗ КУКОЛЮ. Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень» (1,3 МВ)

Ви можете поспілкуватися з автором книги — Ігорем Володимировичем Каганцем — зателефонувавши (096) 451-55-15

Всі справжні реформи починаються з перетворення свідомості. Ми можемо активізувати цей процес.

Хай Буде!

---------------------------------
В тему:

Про книгу «Пшениця без куколю»

Світлана Пиркало (Бі-Бі-Сі) стверджує, що фальсифікація півфіналу конкурсу була здійснена з ідеологічних причин

Якщо ти арієць

ПроФФесор Віра Агеєва про конкурс Бі-Бі-Сі: «Жадан підкупив журі»

Книга Двох Тисячоліть. Відповідь гламурній попсі щодо конкурсу «Книга року Бі-Бі-Сі 2006»

1 --- П’ЯТИЙ ЕЛЕМЕНТ

2 --- ІСТОРІЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗЛОЧИНУ

3 --- ЦЕРКВА І ЄВАНГЕЛЬСЬКІ ТЕКСТИ

4 --- МЕТАФІЗИЧНІ АРХЕТИПИ

5 --- ВОАНЕРГЕС, тобто СИНИ ГРОМУ

6 --- ІСУС, ЩО ОЗНАЧАЄ ЯСНИЙ

Війна людей і роботів

Добра Новина для Четвертого Переходу

Євангеліє наполовину сфальсифіковане?

У Галілеї неподалік міста Мегідо віднайшли арійський хрестиянський храм


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи