Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 20
  • Переглядів: 20

7 --- Хрестос і Хрістос

Спецтема:

У гелленській мові є два зовнішньо подібні слОва (майже омоніми), які позначають два зовсім різні поняття.

Продовження. Попередній розділ:
6 --- ІСУС, ЩО ОЗНАЧАЄ ЯСНИЙ

Слово χρηστος (хрестос) є дуже давнім, адже часто зустрічається в творах античних авторів. У різних контекстах воно, згідно зі словниками, позначає такі якості, як «хороший, найкращий, добрий, доброзичливий, щасливий, успішний, сприятливий, порядний, чесний, впорядкований, облаштований, корисний, благотворний, шляхетний, благородний».

Згідно з наукою етимологією (від «етимон» — істина), серед багатозначності слів лише одне, а саме первісне, значення є істинним. Яке ж первинне поняття може об’єднати такі всебічно позитивні характеристики людини? Лише одне — БОГОЛЮДИНА. Тому в Євангелії стосовно Ісуса слово χρηστος (хрестос) означає не що інше, як боголюдину.

Символом боголюдини є хрест (рама), горизонтальна лінія якого означає розділення на божественне і людське, а вертикальна — поєднання божественного з людським і народження боголюдського. Якщо зануритися в етимологію, то давньоарійське слово «хрест» складається з двох коренів: 1) *хр-*кр (хороший, красивий) і 2) *ст (сталий, стабільний, непорушний, незнищенний, міцний, сталевий). Таким чином, первинним, а отже, істинним значенням слова «хрест» є «сталий прояв добра і краси», а це є боголюдською ознакою, оскільки у звичайної людини ці якості мають випадкові та нестійкі прояви.

Синонімом слова «хрест» є давньоарійське «рама», що означає поєднання божественного (ра) і матеріального, земного (ма). У зв’язку з цим існує гіпотеза про попереднє пришестя Сина Божого, який народився у 5508 році до н. е. (від цієї дати ведеться традиційне українське літочислення) і започаткував Перехід до нової цивілізації, всесвітньо відомої як Арійська, Гіперборійська або Трипільська, часом народження якої є 55 ст. до н. е.

Слово χριστος (хрістос) зустрічається лише в новозавітніх текстах і означає «помазаник, месія». Це слово є новотвором: у новозавітній літературі його почали використовувати як гелленський еквівалент арамейського «мешиха» та івритського «машиах», які означають «помазаник, месія»*. Вони походять від арійського *мас-*маз (мазати), звідки наші слова «мазь», «масло», «мастило», «маститий» (шано¬ваний, знаменитий, помазаний)**: «Цілком очевидно, що саме євреї слово машиах, як і інші поняття древніших вавилонської та халдейської культур, включили у свій лексикон, будучи у Вавилоні, але не навпаки»***.

У післяєвангельські часи з’явилося ще одне нове слово — μεσσιας (месія), яке є фонетичним відтворенням івритського «машиах» і смисловим еквівалентом гелленського «хрістос»****. Варто згадати ще одне давнє слово — χριστον, яке означало «мазь», «засіб для натирання», наприклад: χριστον φαρμακον — «цілюща мазь»*****.

Первинно в Євангелії вживалося слово «хрестос» для позначення боголюдини У перших століттях послідовники Ісуса Хреста називали себе «хрестиянами». Саме такі слова — Chrestus (Хрестос) і chrestianos (хрестияни) — вживають авторитетні римські історики Корнелій Таціт (55—120) і Светоній Транквіл (70—140)******. Але юдохрістиянським редакторам потрібно було показати, що Ісус був юдейським Месією, помазаником, «рабом Єгови». Юдейський світогляд категорично не допускав навіть думки про можливість поєднання божественного і людського (див. 4 --- Метафізичні архетипи, «Архетип «Біоробот»), тому фальсифікатори Євангелія по всьому тексту слово Χρηστος замінили на слово Χριστος, навіть у тих епізодах, де виразно йшлося саме про боголюдину.

Для прикладу візьмемо відому фразу апостола Петра: «Озвався Симон Петро і заявляє: Ти — хрестос, син Бога живого. Тоді Він наказав учням, щоб вони нікому не казали, що Він хрестос» (Мт 16.16—20).

По-перше, Петро розшифрував, що слово «хрестос» означає син Бога, боголюдина.

По-друге, Ісус підтвердив цю істину.

По-третє, якби Петро вжив слово хрістос-месія, то фраза «месія, син Бога» була б нісенітницею, оскільки месія не може бути сином Бога, бо він за визначенням є «рабом Єгови».

Зі сказаного випливає, що для реконструкції автентичного тексту Євангелія потрібно писати χρηστος — хрестос.

Якщо бути коректним, то послідовники Ісуса Хреста-Боголюдини мають називатися «хрестиянами» (як це було напочатку), а прихильники ідеї юдейського месії — «юдохрістиянами». Ще раз наголосимо, що Ісус Хрестос не був очікуваним євреями помазаником-месією (рабом Єгови): згідно з Євангелієм, Його ніхто не помазував ні на священика, ані на пророка, ані на царя — Він цього не потребував.

Для того, щоб не повторювати старі помилки, надалі в тексті ми вживатимемо слово Хрестос, а також:

1) хрестияни — послідовники Ісуса Хреста;

2) юдохрістияни — прихильники єресі юдействуючих;

3) християни — носії хаотичної суміші хрестиянства і юдохрістиянства.

Посилання:

* Греческо-русский словарь Нового Завета: Пер. Краткого греческо-английского словаря Нового Завета.

** Цыганенко Г. П. Этимологический словарь русского языка. — К.: Радянська школа, 1989. — С. 222.

*** Владимиров Александр. Кумран и Христос. — М.: Беловодье, 2002 г. — С. 584. http://www.vav.ru/kumran/

**** Греческо-русский словарь Нового Завета.

***** Древнегреческо-русский словарь И. Х. Дворецкого (под ред. С. И. Соболевского). — М.: Государственное издательство иностранных и национальных словарей, 1958 г.

****** Мень Александр, прот. Сын Человеческий. — Bruxelles: Foyer Oriental Chretien, 1998. — С. 340.

Продовження:
8 --- ХРЕСТИЯНСТВО І ЮДОХРІСТИЯНСТВО
-----------------------
В тему:

Арійство (арійське хрестиянство) – реставрація релігії Золотої доби Трипілля

Внутрішній монолог і Живе Слово

«Книжка року 2006»: випадковість чи світоглядне відродження?

Якщо ти арієць

1 --- П’ЯТИЙ ЕЛЕМЕНТ

2 --- ІСТОРІЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗЛОЧИНУ

3 --- ЦЕРКВА І ЄВАНГЕЛЬСЬКІ ТЕКСТИ

4 --- МЕТАФІЗИЧНІ АРХЕТИПИ

5 --- ВОАНЕРГЕС, тобто СИНИ ГРОМУ

6 --- ІСУС, ЩО ОЗНАЧАЄ ЯСНИЙ

Хрестос чи Христос? Відповідь дає Синайський кодекс IV століття

8 --- ХРЕСТИЯНСТВО І ЮДОХРІСТИЯНСТВО
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи