Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Книга року 2006»: антиреклама Бі-Бі-Сі за гроші Бі-Бі-Сі

Категорія:

Конкурс, задуманий як PR-акція корпоративного сайту, перетворився на дискредитацію всієї корпорації і загальне розчарування
Для чого різні компанії влаштовують конкурси? Очевидно, що передусім для просування власного продукту — матеріального чи інформаційного. Цікаві конкурси привертають увагу клієнтів і формують позитивне ставлення до виробника та його продукції.

Подібну рекламну акцію проводить і Британська корпорація Бі-Бі-Сі у формі конкурсу «Книга року». Чим більше людей візьме участі в інтернет-голосуванні, тим більше дізнається про сайт і стане споживачем його інформаційної продукції.

Це стандартна схема, коли організовується інтернет-змагання з розрахунком, що учасники конкурсу (автори книжок) будуть знайомити з сайтом своїх потенційних прихильників і, відповідно, підвищувати відвідуваність сайту та його впливовість. І найбільшу користь для Бі-Бі-Сі принесе той автор, який приведе на сайт найбільшу кількість відвідувачів — адже вони зазвичай не лише голосуватимуть один раз, а й слідкуватимуть за ходом голосування, а заодно читатимуть новини і звикатимуть до цього джерела масової інформації.

Фактично, саме за цю свою інтернет-активність з розкрутки сайту Бі-Бі-Сі автор книги і отримує обіцяну винагороду. Зрозуміло, що конкурс не претендує на визначення найкращої української книги взагалі, тому й називається «Книжка року Бі-Бі-Сі 2006», а не якийсь всеукраїнський конкурс на найкращу книгу чи щось подібне.

Конкурс орієнтований саме на відвідувачів сайту Бі-Бі-Сі, тож прагне саме для них зробити цей сайт цікавим, а що може бути цікавішим за змагання з елементами спортивної гри, тобто за чіткими правилами.

Повторимо, що справжня мета конкурсу — не найкраща книга, а реклама корпоративного сайту. А з погляду реклами найкращою для Бі-Бі-Сі книгою є та, яка знайшла найбільше прихильників з середовища існуючих чи потенційних користувачів сайту Бі-Бі-Сі, адже саме на основі відвідуваності (рейтингу) сайту оцінюється робота групи його авторів з Української служби Бі-Бі-Сі.

Якщо конкурс пройде весело, азартно і справедливо, тоді наступного року нові автори будуть ще завзятіше мобілізувати групи своїх прихильників, що сприятиме ще більшій популяризації сайту. Ось така стандартна стратегія просування компанії.

Проте цього разу все сталося навпаки. Книги, які в сукупності набрали більше половини загальної кількості голосів, були вилучені з конкурсу за ініціативою конкурсного журі без пояснення причини:

— “Пшениця без куколю” (Ігор Каганець, 1150 голосів, 1-е місце в голосуванні серед читачів)

— “Сімнадцятий поверх” (Дмитро Бондаренко, 703 голоси. 2-е місце)

— “Panicoffski” (Ріо Кундер, 380 голосів, 4-е місце)

Натомість під час проведення півфіналу найбільше просувалася книга, яка набрала лише 20 голосів (Сергій Жадан, «Капітал»).

Аудіозапис передачі: частина 1, частина 2.

Читаючій публіці добре відомо, що четверо «фіналістів» належать до «любих друзів» організатора конкурсу Світлани Пиркало: Любко Дереш, Отар Довженко, Сергій Жадан, Таня Малярчук — і вони цього не приховують.

Незалежно від того, кого сьогодні визначать переможцем, цей конкурс вже викликав невдоволення і роздратування у більшості учасників голосування, адже їхню думку було проігноровано. Кому сподобається, якщо тобі брешуть прямо у вічі? Тим більше, що аудиторія Бі-Бі-Сі характеризується як інтелектуальна і критично мисляча.

Розчарування тепер вже колишніх прихильників Бі-Бі-Сі виразив Сергій Савченко (Сімферополь) у статті Помер ще один міф – про правдивість Бі-Бі-Сі. Він намагався висловлюватися коректно. На сайті Майдан народ висловлювався значно різкіше — Дискусія про конкурс на сайті Майдан

Хто отримав користь від усього цього скандалу?

Корпорація Бі-Бі-Сі отримала антирекламу. Тепер для виправлення «підмоченої» репутації їй доведеться докласти значних зусиль.

Відвідувачі сайту здивовані некомпетентністю організаторів конкурсу і розчаровані фактом відвертої фальсифікації, здійсненої в прямому ефірі.

Світлана Пиркало, що організовувала конкурс, опинилася під підозрою в корупції, вона відверто порушила умови контракту з корпорацією Бі-Бі-Сі і опинилася під загрозою звільнення.

Конкурсне журі — Віра Агеєва, Сергій Васильєв, Костянтин Родик i Юрій Винничук — продемонстрували свою некомпетентність і нечесність.

БРЕХНЯ — ЦЕ ЗЛО. Вона руйнує наш Космос, в якому все тримається на довірі.

Тож будьте правдивими! «Хай буде ваше слово: так — так; ні — ні. А що більше цього, те від лихого».

P. S.

Офіційне оформлення фальсифікації відбудеться в урочистій обстановці. Сьогодні 8 грудня у програмі Бі-Бі-Сі «Добрий вечір з Лондона» (початок о 21-00) буде визначено і оголошено Книгу Року Бі-Бі-Сі 2006.

Отримайте задоволення!

-------------------------------------
В тему:

Яничарам з Бі-Бі-Сі та їхнім гламурним «експертам» в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє

Книга Андруховича вилучена зі списку фіналістів конкурсу «Книга року Бі-Бі-Сі 2006». Хто наступний?

Світлана Пиркало (Бі-Бі-Сі) стверджує, що фальсифікація півфіналу конкурсу була здійснена з ідеологічних причин

Помер ще один міф – про правдивість Бі-Бі-Сі

“Підрахуї” на Бі-Бі-Сі

Фіналіст конкурсу “Книжка року Бі-Бі-Сі 2006” Отар Довженко звинувачує технічну службу Бі-Бі-Сі в некомпетентності

Перукар для українського вовка, або навіщо Андрухович принижує Україну?

Інша література

Дискусія про конкурс на сайті Майдан

Продовження дискусії на сайті Майдан

Фальсифікація в прямому ефірі. Аудіозапис півфіналу Бі-Бі-Сі 1 грудня 2006 року:

Частина 1

Частина 2



В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи