Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ксенофобія як захист від геноциду

Соціологи запевняють, що за роки "незалежності" в Україні виріс рівень ксенофобії. Якщо загальний рівень ксенофобії найбільший серед старших вікових груп, то рівень антисемітизму серед молоді найвищий. Так, 45 відсотків молоді не хочуть бачити євреїв жителями України, -розповів директор КМІС Володимир Паніотто.

Регіональний радник з питань громадської інформації Верховного комісара ООН з питань біженців Наталя Прокопчук стверджує, що за останній рік випадки проявів ксенофобії зросли. За цей рік ми отримали 50 скарг від осіб африканського та азійського походження, і навіть від вихідців з колишніх республік СРСР. Тоді як минулого року їх було близько 12-ти Здебільшого люди скаржаться після нападів, і навіть утисків за расовою ознакою, сказала Прокопчук „Дєлу” .

За її словами, це лише верхівка айсберга, оскільки до Управління звертаються лише біженці, тобто люди, які втекли від переслідувань на Батьківщині, та й далеко не всі. Люди дуже бояться звертатися навіть до нас, до міліції звертаються одиниці. До того ж більшість нападів на іноземців у МВС проходить не як утиск за расовою ознакою, а як звичайне хуліганство, пояснює Прокопчук. На сайтах американського і французького посольств можна знайти інформацію про те, що існують такі райони столиці, де приїжджим гуляти категорично не рекомендується, оскільки там багато скінхедів: це Хрещатик, майдан Незалежності, і навіть більшість київських парків.

Про зростання серед українців ксенофобії говорять і соціологи. Відповідно до досліджень Київського міжнародного інституту соціології, протягом останніх 12 років рівень антисемітизму зріс до 10 відсотків. У той самий час якщо євреїв не хотіли б бачити мешканцями України 35 відсотків населення, а циган 71,8 відсотків.

За словами директора КМІС Володимира Паніотто, найбільш тривожною тенденцією у стрімкому зростанні рівня антисемітизму є те, що впродовж останніх 10 років найбільш інтенсивний ріст нетерпимості до євреїв уражає молодь 18-20 років. Якщо загальний рівень ксенофобії найбільший серед старших вікових груп, то рівень антисемітизму серед молоді найвищий. Так, 45 відсотків молоді не хочуть бачити євреїв жителями України, розповів Паніотто.

За його словами, найбільше українці не люблять циган і негрів. Причому рівень ксенофобії безпосередньо залежить від розміру населеного пункту. У селі рівень ксенофобії значно перевищує міський, зі зростанням міста рівень ксенофобії падає. (село очевидно береже старовинні традиції – прим. УНТП) У той самий час у Інституті політичних та етнонаціональних досліджень ім. Кураса АН України „Дєлу” надали дещо інші дані, за якими крім циган українці також негативно ставляться до чеченців і азербайджанців.

За словами Прокопчук, просування у боротьби з ксенофобією усе-таки є. Останнім часом київська міліція порушила дві кримінальні справи за фактом злочинів на расовому ґрунті. А прокурор Києва Євген Блажинский 2 грудня заявив про серйозне просуванні у справі про вбивство нігерійця Міеві. Прокопчук вважає, що досить незначний відсоток порушення справ проти проявів дискримінації за расового ознакою визначається розмитістю формулювань Кримінального кодексу, тоді як такі злочини легко визначити, оскільки зазвичай це спровоковані атаки, а нападники не грабують своїх жертв.

Тим часом українські скінхеди запевняють, що кількість їхніх послідовників зростає щороку.

За матеріалами: Газета „Дело”, jewish.ru

 


В тему:

Темний бік імміграції

“Різноманітність” робить нас нещасними?

Українцям – депортація, мігрантам – українські землі і робочі місця

Україна займає 4-е місце у світі за кількістю міжнародних мігрантів

Тейлор: “Расове різноманіття є Божою карою – нестерпною, безкінечною карою”

Расова війна: саудити забороняють букву “Х”
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи