Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рівненський бурштин допомагає вченим

Світ:

Близько 500 нових видiв викопних комах та iнших безхребетних можуть вiдкрити науковцi в бурштинi, що видобувається в Рiвненськiй областi, заявив куратор бурштинової колекцiї Iнституту зоологiї iм. Iвана Шмальгаузена Нацiональної академiї наук України Євген Перковський.
На прес-конференцiї в агентствi "Iнтерфакс-Україна" в середу 27 грудня вiн повiдомив, що бурштинову колекцiю почали створювати в Iнститутi зоологiї в 2001 роцi. Наразi в нiй зiбрано майже 10 тис. включень тварин у бурштинi. За матерiалами колекцiї iнституту вченi чотирьох країн описали 48 нових видiв комах i павукiв.

Є.Перковський розповiв, що в пiзньому еоценi - 40 млн рокiв тому - пiвнiчна Україна була островом, а Бiлорусь i бiльша частина Польщi - морем. Викопнi рослини цього вiку з пiвнiчної України вiдомi, але уявлення про тодiшнiй тваринний свiт може дати тiльки дослiдження бурштину.

Промислового видобутку бурштину в Українi до 90-х рокiв ХХ столiття не було, нинi вiн проводиться на кар'єрах у Рiвненськiй областi, зазначив вiн.

За словами Є.Перковського, бурштин iз Рiвненської областi за фiзико-хiмiчними властивостями не вiдрiзняється вiд балтiйського - вiн походить iз того самого "бурштинового дерева", i багато польських учених досi вважають його балтiйським, оскiльки з морськими течiями й льодовиками бурштин перемiщувався на сотнi кiлометрiв. Довести його походження з України неможливо без докладного дослiдження залишкiв тварин, що мiстяться у рiвненському бурштинi.

До створення в Iнститутi зоологiї бурштинової колекцiї рiвненська бурштинова фауна не була доступна для дослiджень, тому вважалося, що включень у бурштинi з України майже немає. Проте вже в першiй сотнi дослiджених ученими шматкiв бурштину, який було вiдiбрано на заводi "Укрбурштин", було виявлено новий вид комах. Тому Iнститут вирiшив створити першу в Українi колекцiю рiвненського бурштину, сказав Є.Перковський.

"Така колекцiя - єдина можливiсть подивитися на живих iстот, вiк яких - 40 млн рокiв. I якщо залишки викопних тварин видозмiненi - є вiдбитками на камiннi, то тут ми маємо справу з живими органiзмами, законсервованими якнайкращим для вивчення чином", - сказав директор Iнститут зоологiї Iгор Акiмов, додавши, що колекцiя є "вiкном" у минуле, вивчивши яке, можна прогнозувати майбутнє.

За його словами, колекцiя потребує постiйного поповнення. У 2006 роцi ВАТ "Державний експортно-iмпортний банк України" видiлив iнституту 50 тис. грн на закупiвлю бурштину й обладнання сховища. На цi кошти вдалося придбати близько 40 кг багатого на включення бурштину. "Я вважаю це хорошим прикладом для iнших банкiв, якi сприятимуть розвитку науки", - сказав I.Акiмов.

Є.Перковський повiдомив, що вже в перших шматках бурштину, куплених восени на грошi банку, було виявлено новi види тварин, не вiдомi з балтiйського бурштину.

Крiм того, зазначив вiн, за допомогою банку буде розпочато обладнання сховища для бурштинової колекцiї, що вiдповiдатиме свiтовим стандартам. Бурштиновi включення, що зберiгатимуться в ньому, будуть доступнi для вчених усього свiту.

I.Акiмов i Є.Перковський висловили вдячнiсть Укрексiмбанку за фiнансову пiдтримку бурштинових дослiджень.

Iнститут зоологiї iм. I.Шмальгаузена - провiдна зоологiчна установа України, якiй у 2005 роцi виповнилося 75 рокiв. За останнi п'ять рокiв ученi iнституту описали бiльше нiж 300 нових видiв комах та iнших безхребетних.

Укрексiмбанк засновано в 1992 роцi. Всi його акцiї належать державi. За даними Нацбанку України, до жовтня поточного року за розмiром загальних активiв (16,128 млрд грн) Укрексiмбанк посiдав 5-те мiсце серед 166 банкiв, що дiяли в країнi.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи