Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 10

Унікальна знахідка Трипільської цивілізації!

Історико-археологічний музей «Прадавня Аратта-Україна» в селі Трипілля збагатився новим надбанням. Миска-покришка з Вінничини 4700-го р. до н. е. поєднує дві технології несення візерунку — заглиблений орнамент і поліхромний розпис.

Ця миска, якій приблизно 6700 років, є частиною великої колекції, зібраною вчителем історії з сільської школи з Ямпільського району Вінницької області. Цікаво, що більше сотні з керамічних предметів цього зібрання несе на собі зображення свастя (свастики, сварги, коловорота). Цей знак є традиційним арійським оберегом, що символізує Центр, навколо якого обертається Всесвіт.

Олександр Поліщук з мискою-покришкою 4700-го року до н. е., розписаною поліхромним розписом із зображення Свастя
Олександр Поліщук з мискою-покришкою 4700-го року до н. е., розписаною поліхромним розписом із зображенням Свастя. Фото НО

Директор і співзасновник музею Олександр Поліщук розповідає: «Це дивовижний артефакт Трипільської цивілізації! Унікальність цієї миски-покришки в тому, що вона одночасно є носієм двох технологій нанесення візерунку — заглибленого орнамента та поліхромного розпису. У нас ціла колекція подібних мисок. Заглиблений орнамент частіше виконувався на поверхні миски-покришки, а поліхромний розпис — на внутрішній. Деякі миски одночасно розписані і на внутрішній, і на зовнішній стороні. Сполучення двох методів нанесення візерунку на тому ж самому предметі досі невідомо археологічній науці. Подібні знахідки, крім моєї колекції, є лише в зібранні Сергія Тарути».

Олександр Поліщук з мискою-покришкою 4700-го року до н. е., прикрашеною трипільським заглибленим орнаментом «Інь-Янь»
Олександр Поліщук з мискою-покришкою 4700-го року до н. е., прикрашеною трипільським заглибленим орнаментом «Інь-Янь». Фото НО

Надзвичайно важливим є присутність на цих мисках зображення свастя. Загальновідомо, що свастя — це своєрідна візитна картка арійських народів. Тому можна обґрунтовано стверджувати, що ця знахідка ще раз підтверджує належність трипільського етносу до арійської (індоєвропейської) мовно-культурної спільноти» — розповідає Олександр Поліщук.

Автентичний трипільський поліхромний розпис
Так виглядає автентичний трипільський поліхромний розпис. Зверніть увагу на яскравість і контрасність розпису. Фото НО

«Народний Оглядач» буде регулярно повідомляти по нові надходження до історико-археологічнного музею «Прадавня Аратта-Україна». Для оперативного отримання нових повідомлень ви можете підписатися на новини «Народного Оглядача» — для цього вам треба лише ввести вашу електронну адресу в форму «Розсилка новин» (в лівому верхньому кутку сторінки).

-------------------------------
В тему:

Історико-археологічний музей “Прадавня Аратта – Україна” в с.Трипілля

Земля Сонячного Вепра: Борія, Гіперборія, Вишня Борія

Арійські корені культури давнього Китаю

Історико-археологічний музей “Прадавня Аратта – Україна” в с.Трипілля

«Буття українців – 3»: єдність, організованість, фундаментальність

«Інь» та «Янь» Трипілля

Трипільські витоки містобудівних традицій у давніх слов’ян

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи