Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Болгарські небезпеки: турки, НАТО і Москва

Болгарія - балканська країна з 8-мільйонним населенням і гострим почуттям історичних кривд. Націоналісти кажуть: Болгарія і в ХХІ столітті ледь не по всьому периметру кордонів «межує сама з собою». Проте сьогодні болгарські патріоти говорять не про зовнішні претензії,
а про величезні внутрішні небезпеки: швидкий ріст турецької етнічної меншини, всюдисуща циганська злочинність, залежність софійської еліти від американських і, як не парадоксально, московських гегемоністських планів. У цьому вирі викликів проходить стрімку реорганізацію націоналістичний рух. ВМРО, «Атака», «Гвардія» - хто поведе націю далі?

Інтерв'ю з болгарським істориком, тележурналістом, недавнім активістом партії “Внутрішня Македонська Революційна Організація” Пламеном ПАВЛОВИМ.

Тема - сучасний націоналістичний рух в Болгарії.

- Які процеси сьогодні відбуваються в болгарському націоналістичному русі?

- Нині в Болгарії є кілька суб'єктів політичного життя, що позиціонують себе як націоналістичні. Традиційно найсильніша тут - Внутрішня Македонська Революційна Організація, ВМРО. (Хоча ця абревіатура вже давно позбавлена змісту, і це визнає організація. Але тут багато важить традиція. Звісно, не йдеться тепер про революцію - це легальна політична організація). Сьогодні є фактом: у ВМРО - криза. Вона за останні роки припустилася багатьох помилок. Її позиції в суспільстві значно послабилися, хоча вона й представлена у парламенті. Друга сила - партія «Атака». На останніх парламентських виборах вона отримала несподівану перемогу. Її очолює Волен Сідеров, до речі, мій колега-тележурналіст з телеканалу «СКАТ».

Я не та людина, щоб давати йому оцінки, але у партії шалена ідеологічна неясність. Однак показово: решта політичних партій Болгарії (ліберальних та лівих - прим. Р.М.) напрочуд суголосно об'єдналися проти неї. Що я, багаторічний член ВМРО, не приймаю в «Атаці»? Це претензії на монополізм на правому крилі болгарського політикуму. (Хоча претензії на монополізм існують і у лавах ВМРО). «Атака» справді згуртувала багато молодих, перспективних людей. Але це дуже молодий рух. Ще побачимо, як вони будуть розвиватися.

-Судячи з усього, Волен Сідеров - нова і яскрава фігура в болгарському націоналістичному русі. На які «кнопки» в болгарській душі він зміг натиснути? Що примусило обивателя проголосувати за націоналістичного «кота в мішку»?

- Головна прикмета Сідерова - це категорична опозиція до партії «Движение за права и свободи» (ДПС - партія етнічних турків Болгарії - прим. ред.), до турецької пропаганди, до циганської злочинності. Деякі позиції Сідерова, особливо висловлювані на мітингах, є дуже крайніми - мені вони не до вподоби. Але є слушні думки. Громадська користь Волена Сідерова в тому, що він висловив вголос думки, які поділяє велика частина людей, але через лицемірність мовчить. Це очевидні виразки болгарського суспільства, які держава не має права ігнорувати.

Насправді, циганська злочинність існує. Існує марґіналізація цілих соціальних груп, які мають чітке етнокультурне забарвлення, що вкрай небезпечно. Існує також втручання офіційної Туреччини у внутрішню політику Болгарії - в різноманітних формах. Це визнає не лише «Атака», але й інші політичні партії. Факт, що в останніх парламентських виборах масово брали участь переселенці в Туреччині (турки болгарського походження, які у 1990-х роках переселилися в Туреччину, отримавши подвійне громадянство - прим. Р.М.). І соціологічні анкети, і медійні спостереження свідчать: турки на болгарських виборах голосують буквально строєм. До цього, звісно, якось докладає руку турецька держава, а це порушує суверенітет і є неприпустимим для жодних країн.

-Чи виросли в Болгарії правоцентристи? Тобто нові, ліберальні націоналісти?

- До кола націоналістичних організацій належить у певному сенсі партія «Демократия за силна България» Івана Костова (екс-прем'єр-міністр Болгарії - прим. Р.М.). Хоча якщо мене почують люди з цієї партії, вони вигукнуть: ми не націоналісти! Але в позиціях ДСБ існують певні «помірковано націоналістичні» елементи і, як на мене, вельми позитивні: захист національних інтересів, національного бізнесу, проти втручання ДПС, і турецьких зовнішніх чинників.

-А хто на крайньому крилі?

- Це Болгарська націонал-радикальна партія (БНРП), лідером якої став екс-депутат від партії «Атака» Павєл Чернев. Є ще рух пана Бояна Расате - він використовує псевдонім болгарського князя Владіміра Расате, який намагався у ІХ столітті повернути поганство. Потім - Болгарський Національний Союз. Тепер він перейменувався у партію «Гвардія». У її складі - передусім молодь.

У традиційних політичних колах - за винятком хіба ВМРО - на них навішують фривольні ярлики, звинувачують у фашизмі. Формально певні з цих звинувачень виправдані. Але оскільки з усіма цими партіями я маю особисті контакти, можу стверджувати - всі націоналістичні рухи Болгарії достатньо помірковані. У них немає чітких ксенофобських або расистських установок. І це загалом характерно для Болгарії і пресловутої «болгарської толерантності». Навіть у найбільш радикальній партії ви не почуєте: геть когось із країни, або заклики до фізичної розправи.

-Як сприймається атлантична концепція цими партіями, зокрема, яке їх ставлення до НАТО?

- ВМРО повністю ідентифікує себе з євроатлантичним курсом. У партії «Атака» європейський курс приймають, але в них дуже велике упередження до НАТО. І непримиренне ставлення - до розміщення в Болгарії американських баз. Якщо чесно, сам уряд непереконливо презентував ідею розміщення таких баз на території країни, тому це не дивно. Щоб не дратувати людей, ці бази назвали «спільними об'єктами». Але болгари загалом впевнені: за ці роки зроблено надто багато поступок Заходу, проте жодних гарантій безпеки і соціальної вигоди не отримано.

-В Україні окремі політичні сили, що називають себе націоналістичними, контролюються Москвою. Кого з болгарських націоналістів можна запідозрити у зв'язках з Кремлем? Чи їх менеджери так далеко не працюють?

- Такі звинувачення лунають на адресу «Атаки». Хоча ширяться вони в кулуарах - ясно про це ніхто не сказав. Натякають, що Волен Сідеров аж надто антиамериканіст. Проте паралельно у нього можна знайти і антиросійські випади - про неприпустимість залежності від Москви. Але це не знімає підозр у його посвяченості в ширші російські інтереси. Доказів, звісно, нема.

-Яке місце посідає Церква в ідеології націоналістів?

- У Болгарії немає релігійного екстремізму. Сама БПЦ завжди ставилася толерантно до інших віросповідань. А от націоналістичні рухи гостро реагують на проникнення релігійних сект. Передусім, євангелістів. І не без підстав. Їх діяльність часто на межі закону. І в цьому плані вся критика спрямована на БПЦ, яка буцімто недостатньо активна, захищаючи суспільство. Але хоча болгарський народ православний, християнський, ще з часів Болгарського Відродження межа між громадою і Церквою була відчутна. Тому й сама Церква у Болгарії традиційно має менший вплив на суспільні процеси, ніж в інших православних країнах.

- Як загалом розуміють в Болгарії поняття «націоналіст»?

- По-перше, я б не сказав, що в Болгарії існує націоналізм українського чи європейського типу - аналогів українському ви не знайдете. У нас була спроба скомпрометувати націоналістичний рух ще при його зародженні домінуючими політичними групами. Люди, які обстоюють об'єктивні позиції - а я претендую на те, що в мене саме така позиція - намагаємося пояснити: між націоналізмом і патріотизмом немає різниці. Націоналізм - це не ненависть і ксенофобія, а пізнання себе, відстоювання власних інтересів. Отже - це громадська позиція.

Довідка:

ПЛАМЕН ПАВЛОВ

Народився 15 липня 1958, Болгарія.
Закінчив історичний факультет Велико-Тирновського університету, Болгарія
Викладає в ВелДУ історію Візантії та балканських країн з 1984 року.
Голова Державної агенції з питань закордонних болгар при Кабінеті Міністрів РБ 1998-2002.
Три роки веде науково-популярну передачу «Урок Болгарії» на каналі «СКАТ».
Наукові інтереси: болгарська та балканська медієвістика, міждержавні взаємини Болгарії.
Громадські інтереси: історія націоналістичного руху балканських країн.
Тема дисертації: «Кумани або половці в історії Болгарії та Візантії».
Близько 150 публікацій. Має імідж історика - «академічного фантазера», бо висловлює радикальні думки.

ВОЛЕН СІДЕРОВ

Народився 19 квітня 1956 у м. Ямбол, Болгарія.
За фахом - журналіст. На початку 1990-х - головний редактор газети «Демокрация», згодом - заступник редактора найбільшого часопису «Монітор». Автор кількох книжок, присвячених світовому тероризму, конспіративним мережам та міжнародним диверсіям. На думку Сідерова, маленька група єврейських фінансистів контролює світ з допомогою маріонеткових лідерів країн та міжнародних організацій. Загальноболгарську славу отримав як автор і ведучий телепрограми «Атака» на каналі СКАТ.
Обраний до парламенту восени 2004 року. Голова передвиборної коаліції «Атака» (результат - 8.93% голосів виборців). Член парламентського комітету з питань енергетики. Оцінки політика коливаються від визначень «дешевий популізм» та «мова ненависті» до «тільки Волен порятує Болгарію».
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи