Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Погіршилась оцінка ролі США у світі

Опитування, здійснене Бі-Бі-Сі, виявило, що оцінка ролі, яку грають США у світі погіршилась і в світі, і в самій країні.

Опитування, проведене у 25 країнах (в тому числі в США) виявило, що 3 із 4 респондентів не схвалюють, як Вашингтон обійшовся з Іраком.

Більшість з 26381 респондента також не схвалюють те, як Вашингтон діє в п’яті інших сферах зовнішньої політики.

Опитування проводилось з листопада по січень до Послання Президента Буша Конгресу.

Кількість тих, хто вважає, що США мають позитивний вплив у світі, зменшилась у 18 країнах, порівняно з попередніми роками.

У цих країнах 28% опитаних сказали, що США мають позитивний вплив у світі. Минулого року таких було 36%, а два роки тому – 40%.

49% опитаних (в 25 країнах) сказали, що США грають переважно негативну роль у світі.

В Кенії, Нігерії, на Філіппінах та у США більшість опитаних вважають, що Америка грає позитивну роль.

Але серед самих американців кількість тих, хто бачить позитивною роль своєї країни впала до 57% - це на 6% менше порівняно з минулим роком і на 14% порівняно з позаминулим.


Роль на Близькому Сході.

Респондентам були задані питанні щодо поводження адміністрації Буша в 6 галузях зовнішньої політики:

- Війна в Іраку. В середньому не схвалюють 73% (в США – 57%). Найбільш негативно в Аргентині та Франції, в той час, як мешканці Нігерії, Кенії та Філіппін скоріше готові схвалити.

- Ув’язнені на Гуантанамо. 67% не схвалюють (в США – 50%). Після США найбільший відсоток тих, хто схвалює, в Нігерії – 49%.

- Війна Ізраїлю і Хезболи. Роль Вашингтону схвалюють респонденти в Нігерії та на Філіппінах, але в цілому по 25 країнах не схвалюють 65% (в США – 50%).

- Іранська ядерна програма. Знову ж такі дії США найбільше схвалюють в Кенії (62%), Нігерії (53%) та на Філіппінах (52%). Але загалом не схвалюють 60% (в США – 50%).

- Глобальне потепління. Понад 80% респондентів в Аргентині, Франції та Німеччини не схвалюють дії США. В середньому таких 56% (в США – 54%). Але Білий Дім має підтримку в 50 і більше відсотків серед опитаних в Нігерії, Кенії, Філіппінах та Південній Кореї.

- Північно-корейська ядерна програма. Найбільше незадоволення політикою США серед респондентів в Аргентині та Бразилії. Загалом серед 25 країн не схвалюють дії США 54% (в США – 43%).


На питання про військову присутність США на Близькому Сході 68% опитаних у 25 країнах відповіли, що ця присутність “провокує більше конфліктів, чим запобігає”.

В Нігерії 49% відповіли, що це є “стабілізуючою силою”; з ними погоджуються 41% на Філіппінах, 40% в Кенії та 33% в США.

Здійснили опитування GlobeScan та Програма Міжнародних Політичних Взаємин (Program on International Policy Attitudes - PIPA) в університеті Мериленд (University of Maryland) на замовлення BBC World Service.

Були опитані респонденти в наступних країнах: Аргентина, Австралія, Бразилія, Чилі, Китай, Єгипет, Франція, Німеччина, Великобританія, Угорщина, Індія, Індонезія, Італія, Кенія, Ліван, Мексика, Нігерія, Філіппіни, Польща, Португалія, Росія, Південна Корея, Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати і США.


View of US's global role 'worse'
“BBC”, 23 січня 2007.

Переклав Володимир Щербина


Повний текст звіту за результатами опитування (англ. мовою) у вигляді .pdf файлу можна закачати тут:
BBC World Service poll (1.79MB)


----------------------------------------------------

В тему:

Зростання американської економіки різко вповільнилося

Етнополітична карта світу ХХІ століття

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи