Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

111 років від народження австрійського архікнязя Вільгельма Габсбурґа

10 лютого виповнюється 111 років від народження австрійського архікнязя Вільгельма фон Габсбурґа, який за свою звичку носити під мундиром вишиванку був прозваний Василем Вишиваним. Під час Української революції деякі політики бачили у ньому єдиного претендента на український королівський престол або на гетьманську булаву.
Серед предків архікнязя Вільгельма фон Габсбурґа-Лотрінгена були німці, французи, іспанці, слов’яни та литовці. Він народився у місті Пулі на березі Адріатичного моря, а від дванадцяти років мешкав у місті Живці у Західній Галичині. Вільгельм навчався у військовій академії у Вінер-Найштадті в Австрії. Він володів німецькою, французькою, італійською, англійською, польською та українською мовами, вмів управляти вітрильником і навіть опанував ремесло бляхаря.

Під час Першої світової війни лейтенант Габсбурґ командував на фронті ротою. Він носив під австрійським мундиром вишиванку, тому солдати-українці прозвали його Василем Вишиваним.

«Українці люблять співати. Я люблю слухати, як вони співають. Обов’язково казав я співати “Не пора”, “Ще не вмерла Україна”, “Верховино” і “Над Прутом у лузі”. Я особисто і по-товариськи говорив їм про гноблення України Росією, ніколи при тім не підчеркуючи, що в Австрії інакше. За таке відношення до Австрії мусив я раз навіть ставати до рапорту. Я при рапорті заявив одверто, що почуваю себе українцем, і інтереси України для мене на першім місці».

Навесні 1918 року полковник Вишиваний очолив Легіон Українських Січових Стрільців, який визволяв Херсонщину та Запоріжжя від більшовиків. Пізніше він служив в Українській Галицькій Армії, був військовим радником Симона Петлюри. Після поразки Української революції Вишиваний оселився у Відні. Там 21-го року він видав збірку своїх віршів під назвою «Минають дні» з присвятою «Борцям, що впали за волю України».

«До зброї! До зброї, стрільці!
Зірвіться, ламайте кайдани!
З’єднаються з вами покійні брати,
І згояться народні рани...

До зброї! До зброї, стрільці!
І рідну країну спасайте!
Повстаньте, як вірні козацькі сини,
Героями в хату вертайте!».


У серпні 47-го року радянські агенти заарештували Вишиваного у Відні і вивезли його до Києва. Тут слідчі звинуватили його у зв’язках з українськими націоналістами та у співпраці з французькою і британською розвідками. Василь Вишиваний помер у лікарні Лук’янівської в’язниці 18 серпня 1948 року.

Читайте також "Австрійці на українських теренах"
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи