Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Неблагонадійні

Світ:

Українцям заборонили доступ до цивільної інформації зі США.
Українські інтернет-користувачі не мають змоги вільно користуватися певними офіційними інформаційними ресурсами США. При спробі прочитати інформацію для цивільного використання, розміщену на сайтах урядових інституцій США, український відвідувач отримує відмову: “Адреси комп’ютерів Вашої держави внесені до списку заборонених, вибачте”.

Кореспонденти “Газети” з’ясували, що обмеження на інформацію для українців запровадило міністерство енергетики США. Інтернет-сторінка цього міністерства залишається доступною, проте заблоковано пошук деяких документів, з якими раніше можна було ознайомитися. Для прикладу, ми отримали відмову на доступ до певних документів на двох пов’язаних з американським Міненерго сайтах – Центру передачі знань Карлсбадського підрозділу міністерства (www.t2ed.com) та спеціалізованого ресурсу з проблем інформаційної безпеки Аргоннської лабораторії Чиказького університету (www.issm.anl.gov)

Інші ресурси, зокрема Білий дім, Держдепартамент чи Пентагон, є вільними для доступу користувачів з України. Хоча не виключено, що доступ до деяких документів на цих ресурсах також заблокують.

Такі ж проблеми з отриманням відкритої (для решти світу) офіційної інформації з міненергетики США мають ще 24 країн. У забороненому списку – весь екс-СРСР, за винятком Прибалтики, а також Алжир, Китай, Куба, Індія, Іран, Ірак, Лівія, Північна Корея, Пакистан, Судан, Сирія, Ізраїль (!) і Тайвань...

Деякі українські фірми, зокрема ті, які працюють на енергоринку, постійно користуються офіційною інформацією зі США, тому запровадження обмежень боляче вдарило по їхньому бізнесу.

– Ми відразу ж надіслали запит до адміністраторів сайту міненергетики США. Відповідь надійшла швидко. Відмову адміністратор пояснив тим, що користувач надійшов з українського домена, а Україну внесли у список “неблагонадійних” держав світу, – розповів “Газеті” один з львівських бізнесменів, який постійно працює з інформацією з США.

“На жаль, я не визначаю статус країн, це робить Держдепартамент США, – йдеться у надісланому роз’ясненні. – Як працівники державної агенції, ми повинні дотримуватися державних рішень”.

Що американці вкладають у поняття “неблагонадійні країни”, “Газета” дізналася з офіційного сайту чиказького наукового представництва міненергетики США. Отже, до “неблагонадійних” належать держави, на які особливу увагу звертають інституції міністерства енергетики США. Країни вважають “неблагонадійними” через можливу загрозу економічній безпеці США, порушення угод про нерозповсюдження ядерної зброї, регіональну нестабільність чи підтримку тероризму.

Варто відзначити, що репресивні дії США щодо України аж ніяк не в’яжуться з останніми заявами американських урядовців. Кілька днів тому президент Американського комітету НАТО Брюс Джексон в інтерв’ю газеті “День” заявив, що Україна має дуже хороші характеристики, аби стати успішним членом євроатлантичної спільноти. Він також додав, що вважає Україну “справжнім переможцем” у ситуації з війною в Іраку. “Під час “касетного” і “кольчужного” скандалів Київ налаштував проти себе багатьох друзів на Заході. Проте завдяки готовності розділити відповідальність і відрядженню батальйону до Кувейту багато хто в Європі нині каже: дамо Україні ще один шанс, – заявив Джексон. – Схоже, що двері до Європи для Києва знову відкриті. Залишається питання, аби Україна зуміла пройти через них”.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи