Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Школа розділила учнів по расах

Світ:

Батьки незадоволені сегрегацією, педагоги захищаються.

У зв’язку зі зростанням тиску на школи з вимогою покращувати результати проходження тестів, школа в окрузі Mt. Diablo вдалась до нової форми стимулювання учнів – окремо по расах.

У п’ятницю [23 лютого] школа “Concord” скликала окремі збори для учнів різних національностей, щоби розказати про результати минулорічних тестів та про майбутню серію іспитів цієї весни.

Афро-американських учнів зустрічали джазова музика та портрети Мартина Лютера Кінга, а філіппінці, азіати та вихідці з тихоокеанських островів побачили на стінах прапори держав, з яких походять їхні батьки. Латиноамериканці та білі учні також були на своїх окремих зборах, на яких серед іншого демонструвались результати для всіх національностей та різних класів.

“Вони почали [збори], сказавши напівжартома: «Ну що, білі люди»” – розповідає 14-річний першокурсник Меган Вайлі (Megan Wiley). Викладачі представили результати минулорічних тестів і сказали білим учням, що вони повинні постаратись в ім’я своїх [тобто білих].

“Вони сказали: Ви мусите пишатись своєю расою,” – каже Вайлі, - “Це було дивно.”

Деякі батьки потім повідомили “MediaNews”, що такі збори мають присмак відродження сегрегації.

“Чому вони повинні розділяти учнів по расах,” –запитує філіппінка Кледді Денніс (Claddy Dennis), мати першокурсниці Шенлі Денніс (Schenlly Dennis). – “В цій країні кожен може сподіватись на рівне ставлення [до себе]. Мені це нагадує расизм.”

Директор школи Бев Гансен (Bev Hansen) каже, що вона влаштувала учнівські збори окремо по національностям, щоб уникнути напруження між [етнічними] групами через результати тестів. Школа, в який навчається 1600 учнів, має один з найвищих рівнів етнічного різноманіття в окрузі Mt. Diablo. В школі приблизно половина латиноамериканців, 30 відсотків білих, 15 відсотків чорних, а також є азіати та змішані.

Минулого року школа покращила свій індекс успішності, оснований насамперед на здачі тестів, до 613 балів з 1000 можливих. Серед всіх рас найбільший рівень у азіатів. Серед білих середній бал 667. Афроамериканці мають в середньому 580 балів, а латиноамериканці – 571.

“Я би не хотіла, щоб учні дратувались”, - каже Гансен.

Врешті-решт, каже Гансен, вона не знає, чому це так бентежить батьків. Кожен рік оприлюднюються результати [тестів], розподілені по расах. Шкільні збори просто віддзеркалили ті самі категорії учнів, які відображаються у звітах.

“У цій країні раса є дуже незручною темою, і цього разу ми з цим покінчили,” – каже Гансен.

Джек Дженнінґс (Jack Jennings), президент Національного Центру Освітньої Політики – провідного закладу дослідження освіти – назвав расово-роздільні збори потенційно незаконними та небезпечними.

“Це - розділення по расах, якою б ні була мотивація,” – каже Дженнінґс і підкреслює, що він до цього ніколи не чув, щоб в школі або в окрузі робили би щось подібне.

Він назвав збори унікальним побічним продуктом зростаючого зосередження на тестах

Відповідно до Федерального Акту “Жодної Дитини Позаду” (federal No Child Left Behind Act) школи, шкільні округи та штати зобов’язані надавати статистичні дані по успішності в читані та математиці по специфічних расах, по неангломовних учнях (в англ. тексті “English learners” – “ті, хто вивчає англійську мову”), по учнях, що отримують спеціальну освіту та по учнях з неблагополучних родин. Всі статистично виокремленні групи повинні демонструвати постійне покращення рівня здачі тестів.

“Схоже на те, що потужний тиск вимог покращення рівнів здачі тестів примушує вчителів та адміністраторів робити що завгодно. Інколи те, що вони роблять, не є мудрим.” – каже Дженнінґс

Минулої весни школа в Сан-Рамон Велі (San Ramon Valley) в Каліфорнії збирала латиноамериканських та чорних учнів на підбадьорюючі пред-тестові співбесіди, але білих учнів не збирали. Директор вибачався після того, як батьки закидали скаргами офіс мера.

15-річний другокурсник Гектор Райвера (Hector Rivera) каже, що йому сподобалось, як говорили на латиноамериканських зборах.

“Те, як вони говорили, було спрямовано на те, щоб люди добре почувались,” – каже Райвера, - “Я думаю, що це надихнуло кожного, що ти можеш зробити краще”.

Учні-латиноамериканці дали 50 балів покращення за 1000-бальною шкалою. Білі учні покращились на 46 балів. А неангломовні продемонстрували зростання на 82 бали.

“Нема нічого поганого в цих зборах”, - каже секретар школи Арнета Джоунс (Arnetta Jones), яка сама є афро-американкою і допомагала організовувати збори афро-американських учнів. “В жодному разі це не принижувало людей”.

До речі, афро-американські учні покращили свій рівень в індексі успішності штату на 61 бал.

“Ми продемонстрували неймовірне покращення здачі наших тестів”, - каже Джоунс.

Цей захід також прославляв чорну культуру, каже Джоунс. Два учні продемонстрували танець, поставлений афро-американським танцювальним пророком Елвіном Айлі (Alvin Ailey). Прочитав промову чорний пастор із Бей-Поінт (Bay Point). Один з учнів прочитав вірш, що є мантрою чорного студентського братства з університету Берклі.

“Це все завдавало тон,” – каже Джоунс.

Проте деякі афро-американські учні по-різному тлумачать шкільне послання.

14-річний першокурсник Ясон Локет (Jason Lockett) каже, що бачив портрети Мартина Лютера Кінга, над якими було написано “Чорна Сила” (Black Power). Але ж незважаючи на минулорічне зростання, рівень успішності [чорних] все рівно відстає від інших рас.

“Нас зібрали щоб порівняти [з іншими] і сказати, наскільки ми були гірше, чим будь-хто”, каже Локет.

Директор Гансен каже, що незважаючи на те, що деякі учні були незадоволені, вони мають знати правду про гірший рівень успішності здачі тестів.

“Ми повинні допомогти ліквідувати розрив у досягненнях,” – каже Гансен, “Це тільки маленький крок.”


High school divides students by race
Shirley Dang, “MediaNews”, 27 лютого 2007.

Переклав Володимир Щербина


----------------------------------------------------

В тему:

Чорні хлопці "потребують відокремленого навчання"

Зими сприяють вашим генам

Інтелект, раси, спадковість

"Різноманітність" робить нас нещасними?

Політкоректні репресії

Костюми з расистським присмаком дратують навчальний заклад

Брюссельське божевілля: Бельгія забороняє числа 18 та 88

Школа забороняє вітальні листівки на День Матері

Тейлор: "Расове різноманіття є Божою карою - нестерпною, безкінечною карою"

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи