Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Іслам може стати домінуючою релігією в Європі, кажуть експерти

Світ:

Поки англіканська спільнота продовжує боротись проти гомосексуалізму, а відвідуваність церков падає, іслам тим часом, на думку експертів, рухається до того, щоб стати найбільш домінуючою релігією в Європі.

Цього тижня на нараді у Великому Синоді лідери англіканської церкви продовжували дебатувати про ролі гомосексуальних і лесбійських священнослужителів, як наростаючої загрози розколу всесвітньої англіканської церкви.

Це відбулось після наради минулого тижня в Танзанії, де англіканські єпископи випустили офіційне попередження у справі Єпископальної церкви – американського крила Всесвітньої спільноти Англіканської церкви. Під загрозою пониження у статусі Єпископальній церкві запропоновано до кінця вересня видати обіцянку не висвячувати нового єпископа-гомосексуаліста та вінчати одностатеві пари.

Тим часом дослідження показують, що в Британії, як і по всій Західній Європі, стрімко падає відвідуваність церков,

За даними британського дослідного центу “Християнські дослідження” (Christian Research) тільки 6,3% відсотки британців щотижня відвідають церкву.

Також прогнозується, що протягом найближчих 15 років біля 4 тисяч церков буде закрито, продано або перепрофільовано для іншого призначення.

Віддзеркалюючи загальноєвропейську тенденцію, за останні 10 років британські церкви перетворювались у ресторани, кафе, картинні галереї, мечеті, а в одному випадку взагалі в школу циркових акробатів у Брістолі.

Але в той час, як відвідування церков на континенті продовжує знижатись, різко підвищується рівень мусульманської релігійної активності та кількість мусульманського населення.

За словами експертів в останні роки молоді європейські мусульмани стають більш ревними, порівняно з їхніми батьками, які демонструють лише спорадичне ставлення до релігії.

Хоча мусульмани складають лише 3% населення Британії, “Християнські дослідження” стверджує, що через 35 років на п’ятничних молитвах в мечетях буде вдвічі більше мусульман, чим на суботніх службах в церквах.

Під час опитування 500 мусульман, здійсненого у 2004 році центром “ICM”, 51 відсоток відповіли, що вони моляться кожен день.

Проведене у листопаді дослідження іспанського журналу “Alba” показало, що за останнє століття у Франції було побудовано більше мечетей та молільних центрів, чим церков. А зараз для найбільшої мусульманської спільноти в Європи діє понад 4000 мечетей.

Європа побачила в кінці минулого століття хвилю мусульманської імміграції, переважно з північної Африки, і деякі експерти передрікають, що до кінця століття саме вони [тобто північно-африканські іммігранти] стануть домінуючим населенням.

Фінансуємий державою дослідницький центр “Islam-Archive Central Institute” спираючись на демографічні дані повідомив у січні , що до 2046 року мусульмани стануть більшістю населення Німеччини.

Брент Нельсон (Brent Nelson), експерт з європейського ісламу у Фурмановському Університеті в Південній Кароліні, розказав у вівторок “Cybercast News Service”, що важко уявити, якою буде Європа з великою мусульманською меншиною.

Проте він зауважив, що незважаючи на те, що християни і мусульмани в цілому вчаться компромісам та життю поряд, все рівно зберігається небезпека зіткнення двох культур.

Від впровадження денних молитов на робочому місці і до будівництва у містах мечетей та мінаретів – є безмежне поле для конфліктів, стверджує він.

“Небезпека в тому, що Європа не в змозі абсорбувати велике мусульманське населення,” – каже він, – “А з іншого боку мусульмани не можуть сприйняти те, що означає жити на Заході – необхідність компромісу з західними цінностями. Якщо цього не відбувається, то ви отримуєте культурну війну, що затьмарює все, як це ми спостерігаємо в Сполучених Штатах.”

Девід Месці (David Masci), старший дослідник Центру з вивчення релігійного та суспільного життя (Pew Forum on Religion and Public Life), заявив у вівторок, що для багатьох мусульманських іммігрантів є проблемою пристосування до світського типу держави, як, наприклад, в Голландії.

“Подивиться, Голландія є суспільством дуже, дуже ліберальним в питаннях ставлення до гендеру та до гомосексуалізму. А ці люди абсолютно проти цього”.

Проте він додає, що в Європі спостерігається зростання числа прихильників п’ятидесятників та євангельських християн завдяки притоку іммігрантів із Африки та Азії.

Тому він не вірить, що мусульмани можуть стати більшістю в Європі. Він каже, що спостерігає, як мусульмани та євангельські християни врешті-решт співпрацюють для досягнення спільної мети в таких галузях, як законодавча заборона абортів та одностатевих “шлюбів”.

Сара Сильвестрі (Sara Silvestri), експерт з європейського ісламу розташованого в Лондоні дослідницького центру “Чатем-хаус” (Chatham House), стверджує, що багато мусульман при опитуваннях схильні перебільшувати свою релігійність.

Події останніх п’яти років і увага до ісламу з боку ЗМІ підштовхнули багатьох номінальних мусульман бути більш активними у своїй релігії, повідомила вона “Cybercast News Service”.

“Я знаю мусульман, що не носять чадри, не опускають бороди, але все ж такі ідентифікують себе мусульманами у соціальній сфері,” – каже вона.

Ніколь Буркуа (Nicole Bourque), професор релігієзнавства в університеті Глазго, каже, що на її думку в найближчі роки спостерігатиметься збільшення числа християн, що переходять в іслам.

Вона каже, що знає біля 200 випадків переходу в одному лише Глазго. Це переважно християни, що виросли без міцної релігійної основи.

Хоча в більшості це були жінки, які одружились з мусульманами, але багато хто зацікавився ісламом через зростаючу увагу до нього після 2001 року.


Islam Could Become Europe's Dominant Religion, Experts Say
Kevin McCandless, “CNSNews.com”. 02 березня 2007

Переклав Володимир Щербина


----------------------------------------------------

В тему:

Голландський політик каже про ісламське вторгнення

Тактика “свинячої погрози”

У 2050 році іммігранти складатимуть третину населення Голландії

Через 40 років мусульмани можуть стати в Німеччині більшістю

Школа забороняє вітальні листівки на День Матері

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи