Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Катастрофа

Нове дослідження ООН підтвердило вже існуючі прогнози, згідно яким демографічна ситуація в найближчі півстоліття розвиватиметься по двох різноспрямованих векторах. Тоді як загальна кількість жителів планети буде стрімка рости, населення Східної Європи і країн СНД продовжить катастрофічними темпами скорочуватися.
Згідно докладу, підготовленому фахівцями Організації Об'єднаних Націй і зачитаному напередодні директором Відділу народонаселення Ханієй Слотник, до 2050 р. на Землі проживатимуть 9,2 млрд чоловік - на 2,5 млрд більше, ніж сьогодні. При цьому переписи населення в розвинених країнах не виявлять значного зростання числа громадян, продовжуючи показувати сьогоднішні 1,2 млрд чоловік. Хіба що в США чисельність населення виросте до 420 мільйонів. Майбутній приріст людства забезпечуватимуть країни Азії і Африки, що в основному розвиваються. Індія в середині XXI в. перехопить у Китаю пальму першості, додавши до титулу найчисленнішої демократії миру статус самої багатонаселеної країни (близько 1,6 млрд чоловік).

Основним двигуном зростання народжуваності стануть найбідніші держави, населення яких більш ніж подвоїться: з 800 млн до 1,7 млрд чоловік. А в "молодих" країнах - Афганістані, Нігерії, Уганди, Конго - навіть потроїться. "Забезпечення засобами оберігання від небажаної вагітності нікуди не годиться, - пояснює співробітниця німецького фонду народонаселення Катерина Хинц. - В Африці, наприклад, на кожного чоловіка доводиться в рік тільки сім презервативів за рахунок міжнародних програм допомоги".

В той же час у ряді країн спостерігатиметься зворотна тенденція: у найближчі півстоліття населення скоротиться в Німеччині, Італії, Японії, КНДР і більшості країн колишнього Радянського Союзу. Так, до 2050 р. від сьогоднішніх 143 млн росіян залишиться 108 - 110 мільйонів. Це дещо більше, ніж 96 млн, передбачених в 2005 р., але все одно украй тривожний прогноз.

У РФ дві біди, вважає Ханія Слотник: високий рівень смертності і низький показник народжуваності. В результаті приріст населення в РФ складає –0,6%, гірше тільки в Україні: –0,8%.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи