Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Борис Скоропадський: «Забудьте хоча б на рік, що я внук гетьмана»

Повернення на батьківщину рідного внука гетьмана Павла Скоропадського набуває ознак масштабного скандалу. Невідомо звідки поповзли чутки про те, що онук «несправжній», а його приїзд — це спецоперація політичного характеру зі стратегічними цілями.
Заінтригована таким розгортанням подій, я зустрілася з Борисом Даниловичем Скоропадським і поставила йому запитання в лоб:

— Пане Борисе! На кількох інтернет-сайтах опубліковано статтю під заголовком «Лжескоропадський», в якій натякається про причетність до вашого приїзду чи то якихось таємних організацій, чи то сект, чи то масонів…

Я знайомий з цими сайтами, вони мені подобаються. Там багато цікавої інформації, зокрема про козацькі раритети. А згадана стаття — це непорозуміння. Схоже, що її автор спочатку сприйняв на віру інформацію з якогось джерела, а вже потім став самостійно розбиратися. Мабуть, він таки докопався до суті, бо сьогодні ця стаття вилучена з усіх чотирьох сайтів, де вона з’явилася.

Але ж немає диму без вогню. Вашого батька отруїли в Лондоні 22 лютого 1957 року, наступного дня він помер. В цей час ваша мама Олександра Тимченко перебувала в Торонто, де ви народилися 2 квітня 1956 року. Є свідчення, що за 10 днів до смерті відбулися заручини гетьманича Данила Скоропадського з його «офіційною» нареченою Галиною Мельник-Калужинською. Що це таке?

Це дивовижна історія романтичного кохання і жорстокої війни, політичної доцільності та династичних шлюбів. Кохаєш одну, але заради вищих цілей готовий одружитися з іншою. Моя мама була дуже красивою і розумною жінкою. Вона народилася 21 лютого 1924 року в Харкові, її тато і мама були професорами Харківського університету. Олександра Тимченко була талановитою балериною і балетмейстером, у віці 16 років була нагороджена радянським урядом престижною відзнакою — срібною пудреницею. Пізніше, коли переїхала до Канади, то викладала психологію і фізичну культуру для дівчаток в Університет Лейкхед, що в місті Тандер-Бей (Онтаріо), оскільки мала відповідну освіту і диплом.

А як ваші батьки познайомились?

Ви знаєте, що під час війни влаштовують концерти перед фронтовиками. Моя мама також їздила з артистами — для підтримки бойового духу бійців радянської армії. Фактично, такі концерти були на лінії фронту. Під кінець війни вона була важко поранена і потрапила до однієї монастирської лікарні у Відні. Коли одужала, то з 1946 року почала через «Червоний хрест» шукати своїх родичів. Їй повідомили, що всі її родичі загинули, а будинок у Харкові знищено. Через багато років вона дізналася, що це була помилкова інформація, знайшла свого живого брата у цьому ж таки Харкові, та й будинок досі існує.

Але тоді, в 46-му, Олександра продовжувала пошуки родичів і завдяки «Червоному хресту» знайшла свого дядька (двоюрідного брата мами) — Порфирія Силенка. Раніше він служив разом з гетьманом Павлом Скоропадським, а після війни у Лондоні був приватним секретарем і консультантом гетьманича Данила Скоропадського. Він перевіз мою маму в Лондон і познайомив її з моїм майбутнім батьком. Саме Порфирій Силенко, коли дізнався про вагітність моєї мами, наполіг на тому, щоб сховати мене в Канаді. Він був для Олександри єдиною рідною людиною і мав на неї великий вплив, тож вона послухалась. Він нас захищав і в усьому допомагав до самої своєї смерті у 1978 році. Я називав його дідом.

Навіщо потрібно було вас ховати в Канаді?

Часи були дуже неспокійні. Радянські та інші спецслужби здійснювали «зачистку» потенційно небезпечних лідерів. Згадаймо два найвідоміші політичні злочини: 12 жовтня 1957 року радянською агентурою був убитий чільний діяч ОУН Лев Ребет, а 15 жовтня 1959 року — голова проводу ОУН Степан Бандера. А Данило Скоропадський керував всесвітнім Гетьманським рухом, який виступав за українську незалежність. У 1956 році він виступив співорганізатором 10-тисячної демонстрації українців і поляків, приуроченої до приїзду в Британію Микити Хрущова. Демонстранти вимагали від англійського уряду засудити тоталітарний режим в СРСР і порушити питання про самовизначення українського народу. Тож цілком реальною була загроза життю гетьманича, а значить і його найближчому оточенню. Особливо прямому нащадку.

Данило Скоропадський бачив вас?

Так. Відразу ж після мого народження, тобто у квітні 1956 року, він на короткий час приїхав у Торонто, щоб подивитися на мене. Зафіксовані свідчення про цей візит Данила Скоропадського до Канади, хоча й без пояснення його мети. Мама розповідала, що його викликав Порфирій Силенко. Вірогідно, він же й наполіг на тому, щоб мою появу на світ тримати в секреті.

Погано, що не залишилося офіційних свідчень про прямого нащадка гетьмана…

Важко сказати. А може навпаки. Може бути, що завдяки цій невідомості я досі живий. Моя мама завжди пам’ятала про реальність загрози, тому кілька разів змінювала своє прізвище і вела досить усамітнене життя. Останнє її прізвище було Тугай-Бей. Так само обережним був Порфирій Силенко, тому навіть мені нічого не розповів. А мама наважилась розкрити моє походження тільки після розпаду Радянського Союзу. Можливо, в 1999 році вона відчула, що наближається мій час. Вона мене змалечку готувала до повернення в Україну, хоча прямо про це сказала лише 7 років тому.

Борис Скоропадський дає інтерв’ю у своїй київській квартирі (фото НО)
Борис Скоропадський: «Може бути, що завдяки цій невідомості я досі живий» (фото НО).


Вам дорікають, що у вас немає офіційної «довідки», що ви онук Павла Скоропадського.

Мене це мало хвилює. Маю інформацію від моєї мами, персональні речі, фотографії, іншу приватну інформацію. Немає сенсу доводити своє походження людям, яких цікавить не істина, а якісь особисті інтереси. Я, моя дружина і мої друзі добре знають, хто я є — і цього досить. До того ж у 2005 році «для порядку» дістав легітимний результат аналізу ДНК з офіційними протоколами моєї крові, крові моєї матері й оформленими протоколами крові рідної сестри Данила Скоропадського — Олени Скоропадської-Отт з Цюриху. Результат: маю 74% ймовірності, що ми з нею родичі.

Проте якщо хтось хоче мати 100-відсоткову гарантію, то будь-ласка — зробіть генетичну експертизу, порівняйте мою ДНК з батьковою і дідовою. Гарантую повне сприяння. То буде конкретна справа, все інше — пусті слова, демагогія. Це по-перше.

А по-друге, я не приїхав сюди збагатитися на крові і здобутках моїх предків. Сьогодні українці готові визнавати лише особисті заслуги і конкретні результати. У мене достатньо сили, щоб робити серйозні справи без апеляції до заслуг мого діда. Забудьте хоча б на рік, що я внук гетьмана. Сприймайте мене як звичайного українця Бориса, який повернувся на Батьківщину і має волю принести користь своєму народові.

Ходять чутки, що ваша тітка Олена Павлівна Скоропадська-Отт не визнає вас своїм родичем?

Повторю, що я не від кого не потребую визнання свого походження. І до гетьманівни Олени ставлюся з повагою, незалежно від її симпатій щодо мене. Найголовніше, що вона вже зробила і далі робить багато корисного для збереження пам’яті про Другий гетьманат. Я займаюся тим самим, тому в цій справі ми союзники і нам немає чого ділити. Інша річ, що реально діє агентура, яка професійно займається нацьковуванням українців один на одного. Маю особистий досвід, вже тут, в Києві. Але у неправди короткі ноги, вона швидко викриває себе. Якщо хтось дезінформував пані Олену про мої наміри в Україні, то вона сама швидко у всьому розбереться.

Чим ви займаєтесь у Києві? Які плани на майбутнє?

Мене захоплює дослідження гетьманату Павла Скоропадського. Я все більше занурююсь у цей період української історії і бачу суцільні білі плями. Тут багато роботи, багато проблем, — отже, багато майбутніх відкриттів! Читаю книги, спілкуюся з розумними людьми. Нещодавно опублікована моя перша аналітична стаття «Три міфи про Другий гетьманат». Незабаром буде невелика книжка. Так що сьогодні я дослідник і початкуючий популяризатор. А що буде завтра — ніхто не знає. Це вже як Бог дасть. Слава Україні!


Розмовляла Олена Каганець

-----------------------------
В тему:

Борис Скоропадський на Бі-Бі-Сі: «Я вчуся щодня»

Три міфи про Другий гетьманат

Онук Гетьмана

Скоропадський уже в Україні. Назавжди.

Українську незалежну державу гетьмана Павла Скоропадського знищили соціалісти-масони

Гетьман Павло Скоропадський

Гетьманська модель: історичний досвід і перспективи

Перший Український корпус. Місце народження — Меджибіж

Третій Гетьманат

Хто такий Павло Скоропадський

Аудіозапис передачі Бі-Бі-Сі 23 лютого 2007 року:
частина 1 (7.14 Мб) частина 2 (7.34 Мб)

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи