Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Золота Стежка: стратегія переходу

Раса четвертого рівня, здатна подолати сучасну глобальну кризу, не виникне сама собою. Вона буде продуктом колективних вольових зусиль, спрямованих на досягнення комплексу світоглядних, антропологічних, соціально-організаційних, екологічних і технологічних параметрів, який ми позначаємо терміном Арійський Стандарт.
Нова спільнота народиться і розвиватиметься подібно до того, як з маленького зернятка, з насінини виростає могутнє дерево. Що ж це за насінина, з якої народжується нова раса? Відповідь знаходимо у вченні Христа, яке є органічним продовженням 25-тисячолітньої Гіперборійської традиції. Згідно з євангельською символікою, образи “насіння”, “зерна” та “хліба” позначають знання, які йдуть від Сина Божого. Глибше дослідження дозволяє зробити уточнення: “хліб” — це розгалужена система божественних знань про природу Людини і Всесвіту, а “зерно” — це компактний світоглядний фундамент цієї системи, її системоутворюючий каркас, головні поняття і принципи.

Зерно виступає своєрідним центром кристалізації — атрактором, який притягує до себе істинні знання і відштовхує геть все фальшиве та облудне. Людина, яка сприймає зерно Христового вчення, у притчі про сіяча порівнюється з родючим грунтом: “Це ті, хто як слово почує, береже його в щирому і доброму серці — і плід приносять вони в терпеливості” (св. Лука, 8.15). Потрапивши на добрий грунт, таке зерно, “зійшовши, уроджує стократно”.

Якщо говорити сучасною мовою, то зерно, з якого виростає могутнє дерево нової раси, — це світоглядна модель, побудована на боголюдському архетипі (про 4 базові метафізичні архетипи див. статтю “Мистецтво Золотої ери” . Вона включає системні принципи і найголовніші знання про походження та еволюцію людини, про її плоть і психіку, закони соціального розвитку і управління, народи і раси, здоровий спосіб життя і приховані людські можливості.

Творення світоглядної моделі є головною метою журналу “Перехід-IV”, до якої ми наближаємось завдяки зусиллям багатьох дослідників і чимраз ширшого кола читачів. Навіть у нинішньому незавершеному стані ця модель вже демонструє значний потенціал, підтвердженням чого є спонтанне народження читацьких клубів “Перехід-IV” у різних містах України і світу. Як тільки вона достатньо оформиться і стане “живим зерном”, тоді почнеться його нестримне проростання — і світ рине вперед.

Таким чином, народження і зростання нової раси розпочнеться з виникнення істинної, отже — продуктивної світоглядної моделі. А тепер прослідкуймо, у який спосіб вона перетворить Україну з нинішньої руїни на світову потугу нової епохи — Гетьманат Вишня Борія.

1. ЛЮДИНА ЗАЦІКАВЛЕНОГО ПОШУКУ — “ДОСЛІДНИК”

Світоглядна модель, запропонована журналом “Перехід-IV”, і організовані навколо неї знання викликають зацікавлення у дедалі ширшого кола читачів. Цю базову систему світоглядних знань для зручності позначимо терміном Знання (з великої літери). Така назва цілком в дусі Гіперборійської традиції, адже в часи попереднього переходу 7,5 тисячоліть тому (див. “Четверте пришестя Спасителя”//Перехід-IV, випуск 8) базова система знань позначалася терміном Віди (Знання), від якого походять наші слова “відати”, “розвідник”, “розвідка” (дослідження), відун, відьма та інші.

Людина, яка дізналася про існування Знань і зацікавилась ними, намагається дізнатися про них якомога більше. Для цього вона читає журнал та іншу літературу з цієї теми, шукає інших людей, також зацікавлених Знаннями, і починає з ними спілкуватися. Організований обмін Знаннями відбувається в рамках читацьких клубів “Перехід-IV”, адже саме вони спеціалізуються на згаданій проблематиці.

На якомусь етапі людина, яка зацікавилась Знаннями, здійснює стрибкоподібний внутрішній перехід від стану пасивності до пізнавальної активності, вона неначе пробуджується, переходить в якісно інший стан свідомості. Фактично, людина при цьому змінює свій стан душі, свій сакральний статус, оскільки переходить від одного типу людини до іншого: від “Людини пасивної” до людини активної, зацікавленої — “Людини пошуку” або “Дослідника”.

Процес такого внутрішнього перетворення-переходу потребує від людини значних зусиль, окрім того, її минуле прагне затягнути назад, повернути у звичний стан пасивності. Для того, щоб остаточно “спалити мости”, відрізати шлях назад і справді стати нової людиною, потрібна стороння допомога, зовнішній поштовх. В Гіперборійській традиції людина отримувала цей поштовх завдяки акту релігійно-магічної ініціації (див. академічне видання: Василь БАЛУШОК. Обряди ініціацій українців та давніх слов’ян. — Львів—Нью-Йорк, 1998). Логіка проста: якщо межа між двома сакральними статусами людської душі має сутнісний, магічний характер, значить цю межу неможливо подолати буденним, не-магічним шляхом. Ініціація в Гіперборійській традиції є тим доступним людині магічним інструментом, який дозволяє їй вмерти з однієї сторони межі і відродитися по її іншу сторону, в іншій якості, в новому сакральному статусі.

Зміна внутрішнього статусу людини має супроводжуватися зміною її зовнішнього, тобто соціального статусу. В контексті діяльності читацького клубу це статус “дійсного члена клубу”. Перехід від статусу “відвідувача клубу” до статусу “дійсного члена клубу” повинен зафіксуватись відповідним ритуалом, який би символічно засвідчив вмирання Людини пасивної і народження нової людини — Дослідника. Ритуал ініціації має творитися на ?рунті Гіперборійської традиції (див. “Згадай себе!” http://www.perehid.org.ua/sacred/3.html), проте ця тема виходить за межі даної статті і ми повернемось до неї в окремому дослідженні. А тут лише скажемо, що зовнішньою ознакою належності до групи Дослідників є активна участь у роботі Клубу (в т. ч. регулярне його відвідування) і знайомство з головними програмними текстами. Стабільну участь людини у клубній роботі можна розглядати як долучення до коренів символічного дерева нової раси (див. “Нова раса” //Перехід-IV, випуск 3).

— Але ж можна осягати Знання і без Клубу...

Існує якісна різниця між індивідуальним і колективним навчанням. За межами Клубу (реального чи віртуального на інтернет-сайтах “Переходу-IV”) людина навчається стихійно, в самотності, а в системі Клубів — організовано, як органічна складова расотворчого процесу, у зацікавленому спілкуванні з однодумцями. Клуби є расотворчими брамами, точками переходу на вищий рівень індивідуального і колективного буття. Середовище клубів — це той євангельський “родючий грунт”, на якому проростає зерно Знань, це коренева система нової раси як четвертого етапу розвитку українського геосоціального організму.

Зазначимо, що поділ на Людей пасивних і Дослідників треба розуміти саме в контексті четвертого расового переходу. Адже зрозуміло, що у світі є величезна кількість ініціативних людей, що виявляютть свою активність за межами потоку Великого Переходу. Проте з погляду Дослідника вони є пасивними, темними, профанами, навіть якщо вони мають високі наукові звання та державні посади. У перші віки християнства таких називали “поганами” або “язичниками”, що на сучасну мову можна приблизно перекласти як “простолюддя”, “селюки” чи “простаки”.

Ставши Дослідником, людина починає інтенсивніше засвоювати Знання. Це стає можливим завдяки літературі, яка циркулює в середовищі Клубу, дискусіям, лекціям, новим знайомствам у середовищі свого Клубу і в глобальній мережі Клубів. Головним стимулом для діяльності Дослідника є можливість широкого доступу до нових Знань, набуття вищого сакрального і соціального статусу, входження до всесвітньої мережі таких самих зацікавлених особистостей. Стаючи дійсним членом Клубу, людина бере активну участь в його роботі, впливає на тактику і стратегію його діяльності, має право носити на собі одяг з клубною символікою. Окрім того, Дослідник, будучи дійсним членом Клубу, сплачує членські внески, а не вхідний внесок, призначений для випадкових відвідувачів клубних зустрічей. Фактично, клуб — це об’єднання його дійсних членів, всі інші є або відвідувачами (які приходять без спеціального запрошення) або гостями Клубу (спеціально запрошеними на клубне зібрання).

Новий статус вимагає від людини більшої відповідальності, адже дійсний член Клубу ідентифікується з цілим Клубом, тому повинен бути носієм позитивного прикладу і всіма своїми діями сприяти зростанню авторитету Клубу.

2. ЛЮДИНА ЗНАНЬ — “ЗНАВЕЦЬ”

Активна клубна діяльність дозволяє Досліднику не лише прискорено оволодівати Знаннями, але й брати особисту участь у творенні Знань. Одного разу така людина відчує, що окремі фрагменти Знання склалися у неї в цілісну картину. Це момент величезного інтелектуального задоволення. Хоча б тому, що людина відкриває в собі нові пізнавальні можливості згідно з формулою: “Знання деяких принципів легко компенсує незнання деяких фактів”. Вона вже бачить те, що раніше випадало з поля її зору, володіє термінологією, може впевнено пояснити будь-який аспект світоглядної моделі. Перехід до такого нового стану душі означає, що Дослідник (Людина пошуку) перетворився на Знавця (Людину знань).

Як і в попередньому випадку, перехід людини до нового сакрального статусу має отримати підтвердження ритуалом ініціації, у процесі якої людина повинна пройти певне випробування. Після успішного проходження випробування людина набуває новго соціального статусу — гурт Знавців урочисто приймає новачка у своє коло (Інформаційний центр). Це є великим набутком для людини, адже тепер вона потрапляє в коло надійних і компетентних однодумців. Цей вихід на вищий рівень людських стосунків автоматично відкриває нові можливості щодо професійного зростання, ведення бізнесу, кар’єрного росту. Адже тут надійно працює принцип “Свій до свого по своє” і діє взаємодопомога, посилена добрим взаєморозумінням і корпоративним кодесом честі.

Перебування Знавця в середовищі собі подібних дозволяє йому не лише краще розуміти Знання і брати активнішу участь у розвитку Знань. Зростаюча впевненість у своїх Знаннях дозволяє людині обережно, але чимраз сміливіше застосовувати їх, поступово долаючи розрив між теорією і практикою. Все повніше оволодіння Знаннями і щире прагнення втілити їх у життя приводить до того, що персональна світоглядна модель Знавця стає живою — вона перетворюється на євангельське зерно, яке відразу ж починає проростати, перетворюючи душу і тіло.

3. ЛЮДИНА ДІЇ — “ВОЇН”

Проростання зерна виявляється в тому, що людина раптом відчуває повну довіру до Знань і нестримне прагнення сміливо застосувати їх для перетворення себе і навколишнього світу. Це означає перехід людини на вищий рівень: Знавець вмер — народився Воїн. Знання, які для Знавця є передусім стрункою і практичною теорією, для Воїна перетворюються на спосіб життя. Знання Воїна прагнуть своєї реалізації, тому Воїн — це Людина дії. Накопичені ним знання про силу і здоров’я, стратегії боротьби і жертовність, ефективний менеджмент і гармонійні людські стосунки все глибше проникають в його життя. Ідеальний Воїн повністю керує собою, а все його життя, до найменших деталей, пронизане незламним прагненням до досконалої реалізації Знань. Для близьких до нього людей він стає яскравим прикладом для наслідування, світлим носієм культури Арійського Стандарта.

Перехід до нового сакрального статусу вимагає відповідної зміни соціального статусу. Після успішного проходження ініціації новий Воїн приймається в братство Воїнів — Кіш (від сенсар. кес — меч), де потрапляє на якісно вищий рівень людських стосунків і можливостей. Головна перевага належності до Коша — ефективна самореалізація через впорядкування навколишнього світу, наведення у ньому Ладу у відповідності зі Знаннями. Просуваючись шляхом Воїна, людина здійснює жорсткий етичний самоконтроль над своєю поведінкою і розкриває в собі додаткові, “надлюдські” можливості, включаючи оволодіння специфічними технологіями бойової магії. Вищим щаблем самореалізації Воїна є досягнення рівня характерника.

4. ЛЮДИНА ВОЛІ — “БРАХМАН”

Перехід від стану Воїна до стану Брахмана супроводжується черговим стрибкоподібним розширенням свідомості. Брахману органічно притаманне усвідомлення себе духовно-божественною сутністю, втіленою в нашому фізичному світі. Як водій керує автомобілем, а пілот літаком, так Брахман відчуває себе оператором, який керує своєю душею (психікою, “software”) і плоттю (“біороботом”, “hardware”). Брахман твердо знає, що він вже був на цій землі і ще багато разів сюди прийде. Він мислить категоріями тисячоліть і цивілізаційно-расових стратегій. Ієрархічна структура і напружене життя невидимого світу є для нього так само реальними, як і фізичний світ.

Брахман повністю контролює свої думки і застосовує їх з максимальним коефіцієнтом корисної дії. Його ідеалом є богочоловік Ісус Христос — вчитель, герой, святий, пророк, чудотворець. Брахман повністю посвячує себе вищому служінню, діє з максимальною рішучістю і відповідальністю. Віра і любов дають йому силу йти до кінця.

Брахман розкриває в собі боголюдські можливості, які, серед іншого, можуть виявлятися в талантах зцілення, пророцтва, мудрості, яснобачення. Він спілкується з ангелами і отримує від них захист та втіху. В ініціації Брахмана найсильніше представлена символіка Смерті і Воскресіння. Брахман не боїться смерті, бо не боїться нічого.

В діяльності Клубу Брахман виконує релігійну функцію (від re-ligo — відновлення зв’язку), тобто функцію зв’язку з Богом та Його ангелами. Релігійна система, придатна для повноцінного здійснення цієї функції, поєднує віру, науку і мистецтво. Відповідно, Брахман поєднує інтуїтивне і раціональне пізнання, а здобуті ним Знання доносить до людей в мистецькій (тобто, досконалій) формі.

ЗОЛОТА СТЕЖКА

Ми розглянули чотири основні етапи розвитку людини — від простого зацікавлення до боголюдської реалізації, — здійснювані в середовищі клубів “Перехід-IV”. Описана стратегія розвитку членів Клубу водночас є стратегію розбудови самого Клубу. В ідеальному варіанті головою Клубу (президентом) має бути Брахман, головою секретаріату — Воїн, головою інформаційного центру — Знавець.

Локальні “паростки” всесвітньої мережі Клубів зливаються в глобальний процес зростання нової раси та її держави нового циклу — Третього Гетьманату. Чим більше у світі Дослідників, об’єднаних у клубну мережу, тим потужніші корені нового расового організму. Послідовне формування груп Знавців, Воїнів та Брахманів означатиме поступове структурування нової спільноти і, як наслідок, цивілізаційно-расову трансформацію українського геосоціального організму. Описану стратегію індивідуального і колективного перетворення ми позначаємо терміном Золота Стежка. В її основу покладена прадавня істина: “Хочеш змінити світ — змінися сам”.

Київ, 2003 р.

-------------------------------
В тему:

Мамай на драконі

Арійський Стандарт

Глобальна криза примусить багатьох згадати слово “автаркія”
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи