Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Європейський Союз не захотів засуджувати сталінізм

Заперечення або применшення голокосту буде кримінальним злочином у Європейському Союзі — це передбачено новим законом, який боротиметься з расизмом і ксенофобією.
Закон був підтриманий 19 квітня міністрами 27 країн-членів ЄС. Про це йдеться у статті Тобіаса Бака, що була опублікована в газеті Файненшіал Таймз за 20 квітня.

Підбурення до насильства або ненависть до етнічних, національних чи релігійних груп, а також поведінка, що толерує, заперечує або грубо применшує геноцид і злочини проти людяності, буде кримінальним злочином. Кримінальна відповідальність передбачена також за заяви, що спонукають до ненависті та насильства проти певних груп. За обидва злочини припускається покарання до трьох років в’язниці. Заперечення або применшення голокосту вже раніше вважаєтьсяся кримінальним злочином в декількох європейських країнах, включно з Німеччиною та Австрією.
Проект закону був предметом гарячих дебатів за останні шість років.

Напередодні його схвалення країни Балтії та Східної Європи до останнього намагалися включити в текст поруч з голокостом злочини сталінізму. Уряди цих країн сподівалися на те, що там буде спеціальне посилання на сталінські або комуністичні злочини. Але це зустріло опір більшості інших країн ЄС.

Незадоволеними також залишилися вірмени. В текст було включено тільки голокост та випадки геноциду, що розглядалися судами ООН. Отже заперечення або применшення факту масового вбивства вірмен оттоманськими військами, що розпочалося у 1915 році, каратися не буде. На цей компроміс пішли для того, щоб не образити Туреччину. Турки, до речі, вперті у своєму невизнанні геноцидом цього епізоду своєї історії.

Лондонський юрист Деніел Саймонз захищає свободу висловлювання і вважає, що існуватиме небезпека зловживання цим законом. Відтепер стануть можливими обвинувачення людей, погляди яких на історію можуть не подобатися певній групі, але жодним чином не спонукатимуть до ненависті. Він додав: “Не обов’язково перетворювати історичні події у догму, щоб запобігти дискримінації проти меншин”.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи