Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Україні вийшов анімаційний фільм «Лис Микита»

13 червня його презентація пройшла у Київському кінотеатрі «Кінопалац». На прем’єрному показі журналістам показали уривки з першої по дванадцяту серії мультика.
В цілому сподобалося. Але трохи збентежили потворні українські селяни, якими вони були намальовані у мультфільмі. У жінок були неприродно великі носи.

Анімаційний фільм «Лис Микита» був створений за однойменним твором Івана Франка студією «Фрески» на замовлення Всеукраїнського товариства «Просвіта» і гроші Міністерства культури.

Перед показом фільму пройшла прес-конференція за участю головного художника фільму Едуарда Кирича, композитора Мирослава Скорика, сценариста і постановника Володимира Кметика і голови Всеукраїнського товариста «Просвіта» Павла Мовчана.

Павло Мовчан назвав мультик «Лис Микита» національним проектом. Мирослава Скорика назвав геніальним композитором, а Кметику подякував, що взявся за проект. Він також зазначив, що треба було мати звитягу, щоб розпочати цей проект. Три роки тому проект фінансово підтримав Микола Азаров, повідомив Мовчан.

Це прорив у сфері, що досі неосвоєна в Україні, – каже Павло Мовчан. – Коли національний кінематограф паралізований, а діти виховуються на Мікі-Маусах.

Мовчан каже, що мультфільм «Лис Микита» вони вже запропонували національному каналу.

Але поки що вони індиферентні.

Володимир Кметик - режисер, постановник і сценарист «Лиса Микити» - подякував Господу за Франка. Сказав, що Україна перед ним завинила – мало популяризує його твори. Свій твір «Лис Микита» Франко написав із використанням бойківської говірки. Кметик пояснив журналістам деякі слова, що вживаються у мультику.

Ми не мали сміливості редагувати мову Франка. Лише окремі слова дозволили собі змінити. Але всі ж і так зрозуміють, що «штирі» – це чотири, а «ябко» – це яблуко.

Володимир Кметик каже, що замовлення було на 260 хвилин мультику. Але вони не вклалися і зробили 405 хвилин. Це 26 серій по 15 хвилин. 206 хвилин покривали всього дві третини франківського твору. З 11 млн. гривень, які були перераховані студії "Фрески" на створення мультфільма, половину заплатили на податки. Вони відмовилися від доходу і навіть зарплат аби завершити роботу над "Лисом Микитою". Текст твору читали народний артист України Анатолій Паламаренко та його син Григорій. У мультику звучали уривки з пісень гуртів "Брати Гадюкіни", "Океан Ельзи", "Грінджоли".
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи