Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи є ще щось крім Windows?

Відвикайте від думки, що ОС обов'язково повинна бути Windows, переглядач інтернет-сторінок - Internet Explorer, офісний пакет - Microsoft Office і “якщо не всі цим користуються – значить то поганий продукт”. Пора озирнутися на альтернативу
Коли утворюється критична кількість людей, які є прихильниками певних ідей, а головне, які активно їх поширюють (себто: “це – круто”; “це – престижно”; “це – модно” “це – солідно” - кожному своє), то інші майже завжди слідують за ними тому, “що це – круто”... , навіть не думаючи, чому ж воно “круто”. Так, у свій час, сталося і з продуктами компанії Microsoft. У погоні за монополією вона планомірно знищила мінімум 2 проекти, які були набагато кращі за її продукти (OS/2; BeOS), а притискала і притискає набагато більше — така собі інформаційна війна.

Хоча, власне мені дивно трохи інше: не можу пригадати жодної людини, яка спитала б мене: “А чи є ще щось крім Windows?” Так от, для тих, хто все-таки поставив (комусь іншому) це питання, а також для тих, хто все ж хоч трішки замислився над вищесказаним, відповідаю: - “Є!”

Сімейство *nix-систем бере свій початок з часів терміналів, коли за одним комп'ютером працювало 10 і більше користувачів одночасно. І ще з тих часів розвивалось як повноцінна багатозадачна система, тож “повісити” такі системи “намертво” вдається дуже мало кому, що свідчить про їх виключну стабільність у роботі. На теперішній момент можна говорити практично лише про переваги цих ОС над продуктами Windows-9x/NT/2000/XP/Vista (хоча, справедливим було б сказати, що років 5 тому були суттєві недоліки, правда, пов'язані переважно з сумістністю *nix і Windows :) та інтернаціоналізацією систем).

Сімейство поділяється на 2 гілки: System V і BSD. При чому для встановлення останніх потрібний деякий досвід, і випускаються вони переважно як серверні, хоча останнім часом були спроби випустити системи з більш дружнім до користувача інтерфейсом (DragonFlyBSD).

Гілка System V, відома більше як Linux-системи і є більш поширеною, крім того найчастіше не вимагають від користувача глибоких спеціальних знань в області ОС. Більшість Linux-систем є вільними (і, як наслідок, безкоштовними, що, проте, не робить їх гіршими) з відкритими джерельними кодами і поширюються за ліцензією GNU/GPL. Іншими словами ви платите лише за носії інформації, на яких розміщений дистрибутив.

Зазвичай ОС Linux являє собою не просто операційну систему, а включає в себе також велику кількість програмних пакетів, серед яких можна знайти аналоги практично всіх програм для ОС Windows (крім, хіба-що, спеціальних, написаних для обмеженої кількості користувачів) та драйверів для величезної кількості сучасного “заліза”. Так що, встановивши систему, ви, скоріше за все не будете мати проблем зі встановленням драйверів на ваші пристрої. Вони уже включені в ядро. Проте не варто лякатися, всі ці драйвери не переобтяжують систему (сучасні ядра Linux мають розмір 1.5-2Мб).

Отже, рекомендую відвикнути від думки, що ОС обов'язково повинна бути Windows, переглядач інтернет-сторінок - Internet Explorer, офісний пакет - Microsoft Office і “якщо не всі цим користуються – значить то поганий продукт”. І таки озирнутися на альтернативу.

Тепер про конкретні дистрибутиви

Debian GNU/Linux
http://www.debian.org

Один з найкращих дистрибутивів Linux, який розробляється Лінусом Торвальдсом – автором і головним розробником ядра Linux-систем. Саме його можна назвати “справжнім” лінуксом. Єдиний дистрибутив, який завжди буде вільним. Він розвивається по трьох гілках (stable, unstable, testing) і являється основою для багатьох дистрибутивів, серед яких я б виділив як систему для офісного/домашнього користування Ubuntu/Kubuntu Linux. Debian - досить консервативна система у виборі пакетів, проте завдяки цьому є дуже стабільною в роботі. Для Debian доступні безкоштовні оновлення та ftp-сервер, звідки можна завантажити додаткові пакети.

Ubuntu/Kubuntu
http://www.ubuntulinux.org/

Дистрибутив, що базується на тестовій гілці Debian. Фактично є підбіркою нових пакетів, для домашнього та офісного користування. Ubuntu фінансується південноафриканським міліонером і є молодим проектом, що найбільш швидко розвивається на даний момент. І є одним з кращих рішень для домашнього/офісного кориcтування.

RedHat Linux
Також один з “класичних” лінуксів. Після версії RedHat 9.2 компанія перейшла на комерційний випуск продукту RedHat Enterprise Linux (2003 рік), залишивши тестувальний клон Fedora Core (поточна версія – Fedora Core 7). Проте, продукт випускається за ліцензією GNU/GPL, яка вимагає відкриття джерельних кодів, що й привело до того, що на основі як RedHat Enterprise Linux так і Fedora Core була створена величезна кількість дистрибутивів. На відміну від Fedora Core, RedHat Enterprise Linux, як і його попередник – RedHat Linux, є досить стабільним дистрибутивом і часто використовується на серверах, що не заважає йому бути простим у користуванні на десктопах.

Scientific Linux (CERN)
https://www.scientificlinux.org/

Один з вільних дистрибутивів, створених на основі RedHat Enterprise Linux. Розробку проекту фінансують кілька урядових фондів Європи та США (CERN, FermiLab, яка теж створила аналог Scientific Linux – FermiLinux). Не лякайтеся страшного слова Scientific (науковий), бо даний дистрибутив можна кількома кліками мишки при встановленні перетворити на все, що заманеться. (У мене особисто про нього лишилися тільки гарні спогади).

MyLinux
Linux, створений українською командою на основі Fedora Core, який, проте, відрізняється від неї більшою стабільністю в роботі. Дистрибутив повністю українізований (деякі проблеми лише з консоллю). Захищений варіант MyLinux OKO був сертифікований СБУ як захищена система. Нажаль, роботи над даним проектом (наскільки мені відомо) не ведуться. Остання версія MyLinux 3.2

SuSE/OpenSuSE
Відкритий варіант продукту німецької компанії Nowell Netware. Теж поставляється у вигляді пакетів “rpm”, як і RedHat-подібні продукти, проте має деякі особливості, які виділяють її з решти дистрибутивів. Досить стабільна в роботі, хоча я не рекомендував би ставити її на щось більше ніж ПК :) Має прекрасний графічний центр керування всією системою YaST (панелі керування Windows до нього “як до неба рачки” :)) має широкий вибір пакетів (поставляється на 5 CD або 1 DVD). При першому ж погляді помітно зручний та приємний інтерфейс. Підходить як початківцям (наприклад для знайомства), так і для досвідчених користувачів.

Slackware
Один з найстаріших і найшанованіших Лінуксів (не зважайте на назву, що перекладається як “Поганий продукт”). Проте придатний переважно для досвідчених Linux-користувачів, оскільки має не дуже дружній інтерфейс при встановленні та налаштуванні, проте на даний час створено багато дистрибутивів, більш дружніх до користувача. Наприклад Vector Linux SOHO – для домашнього та офісного користування.

Knoppix
Завантажувальний CD (LiveCD) для ознайомлення з системою Linux. Також придатний як “шухляда з інструментами” для системного адміністратора, коли треба швидко щось зробити, не завантажуючи комп'ютер.

Gentoo
Linux для збоченців (або ентузіастів). Досить молодий проект (з 2000 року). Страшенно оптимізований для машини, на яку встановлюється. Причини такої оптимізації – безпосередня компіляція всієї системи на комп'ютері, на який відбувається встановлення (в результаті цього час встановлення ~ 2–3 доби). Проте відрізняється виключною швидкодією та стабільністю в роботі. Придатний лише(!) для досвідчених користувачів та системних адміністраторів Linux.

Всі ці дистрибутиви можна замовити поштою на сайтах поширення Linux (наприклад на сайті http://lafox.net).

Слідкуйте за наступними випусками. Далі буде... (про пакети програм – аналоги Windows-пакетів і не тільки)

Стаття написана з використанням пакета OpenOffice з OS Linux Gentoo2006.1

З повагою CosmonauT
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи