Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 2

Головною загрозою національній безпеці України є її владна верхівка

4 липня в Українському домі відбулась конференція «Стратегія для України: випробування державністю». Це була зустріч провідних експертів з Києва та інших міст-мільйонників, організована «Українським клубом» спільно з Фондом Фрідріха Науманна. Вона складалася з трьох послідовних блоків: «Національна безпека», «Українська ідентичність» та «Конституціювання України».

На конференції не йшлося про прийняття якогось спільного рішення. Організатори розуміли, що це неможливо. Важливішим було невимушене і відверте спілкування всередині експертного співтовариства. Сподівання виправдались — в ході дискусії прозвучали справді цікаві думки. Ось деякі з них.

Олександр Литвиненко пояснив, що нинішня політична криза — це криза переходу від тоталітарної до демократичної держави. Нам ще треба сконструювати нову правову державу.

Співорганізатор конференції Андрій Єрмолаєв звернув увагу, що розрекламоване входження до Європейського Союзу — це набуття нової державності. Яку роль у цій державі нам запропонують? І чи сподобається нам ця роль?

Євген Жеребецький нагадав про загрозу з боку Росії. Там серйозна демографічна проблема. Україна їй потрібна як донор людських ресурсів. Є два способи спрямувати українців до Росії. Перший — створити для них в Росії кращі умови. Другий — створити нестерпні умови в Україні.

Костянтин Матвієнко визначив головну загрозу національній безпеці. Це правляча верхівка, яка називає себе «елітою». Реальні зміни почнуться зі спільної дії самоорганізованих українських громад. Однією з «перших ластівок» став силовий опір незаконній забудові, вчинений киянами на вулиці Березняківській.

Тема національної ідентичності стала прямим продовженням питання національної безпеки. Володимир Лупацій пояснив, що нас вже визначили із-зовні: «Ми — не вони». В сучасному світі ідентичніcть не виникає сама собою, її треба цілеспрямовано

Найцікавіша розмова почалася з переходом до теми поточної політичної кризи. Експерти погодилися з думкою, що Конституція стала розмінною картою в боротьбі політиків за владу. Всі основні гравці здійснюють «бойові дії» за рамками конституційного поля. Тому, за словами Анатолій Ткачука, в нашій державі відбулась руйнація правової системи. Через безвідповідальні дії владної верхівки люди перестали поважати закон. Порядок можна відновити через прийняття нової Конституції.

Але щоб нова Конституція запрацювала, вона повинна відповідати природним законам. Новий дім треба ставити на твердому фундаменті. Ігор Каганець назвав чотири «наріжні камені». По-перше, в Конституції треба зафіксувати мету держави — зростання якості життя громадян та їхньої кількості. По-друге, «в автобусі має бути один шофер», тобто державою має керувати лідер з персональною відповідальністю за результати правління. По-третє, щодо нього повинні бути дієві стимули: добре покерував — премія, погано — компенсація власним майном або ув’язнення. По-четверте, має бути незалежний конституційно-ревізійний орган, що обирається всім народом.

Максим Стріха і Віктор Мусіяка висловилися проти персональної відповідальності. Мовляв, у нас вже був такий відповідальний лідер — Леонід Кучма. На це отримали відповідь, що Кучма мав владу, але щодо нього не було механізму відповідальності. Інакше він зараз не перебував би на свободі. І не мав би, за оцінкою експертів журналу «Мысль», активів і нерухомості на півтора мільярди доларів.

На переконання Юрія Буздугана, світ стає гіршим. В ньому зростає несправедливість, збільшується прірва між багатими і бідними. Нова Конституція має бути проектом майбутнього України. Вона повинна запропонувати світові новий шлях розвитку.

Під кінець конференції пролунала думка, що перед запровадженням нової Конституції непогано було б відновити повагу до попередньої. Йдеться про скасування «політреформи», яка стала наругою над Конституцією 1996 року. Бо як можна закликати людей поважати новий закон і водночас зневажати існуючий?

Конференція пройшла на високому організаційному рівні. Зручне приміщення, якісний звук, чітка робота ведучих, передусім Сергія Дацюка. «Український клуб» обіцяє нові зустрічі.


-------------------------------------
В тему:

До всесвітньої української держави-громади

Діалектика влади

Реформація: 25 пунктів

На порозі Реформації

ЕЛІТА

Продай одежу й купи меч!
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи