Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Етно фестиваль кухні та музики у Новому Саді

У суботу у Новому Саді, столиці Автономного краю Воєводина, відомому по багатонаціональному складі населення, відбувся Етно фестиваль кухні та музики національностей Воєводини, де 11 заявлених національностей презентували свою культурну спадщину, етно оздоблення та свою національну їжу.
Другий за чергою етнофестиваль, що організовано на відкритому на березі Дунаю, зібрав у музичній частині 45 товариств, які презентували свої програми протягом майже восьмигодинного безперервного концерту. Від українців участь брали і Культурно-просвітнє товариство Карпати з міста Вербас та Культурно-мистецьке товариство імені Івана Сенюка з міста Кула.

Під час концерту відвідувачі, а організатори оцінюють що їх було коло 20 тисяч, мали нагоду прогулятися і пробувати різноманітні традиційні національні страви народів Воєводини. Все було презентовано на відповідних стендах, прикрашених національними символами, і між цією різнобарвністю гарно і помітно вписалися і українці.

Українська громада міста Вербас цього разу готувала українські страви пироги (вареники) та тертюх. Українці є одними із рідкісних, які власне організувалися громадою, а не були презентовані професійним рестораном. День перед фестивалем 15 охочих і вмілих жінок та чоловіків на хуторі голови вербаської філії Товариства “Просвіта” Славка Барановського підготували та наварили у котлі майже 2500 пирогів, а у п`єцу (українській печі) спечено коло 50 кілограмів тертюха, готувалося до самого ранку, але настрій був прекрасний.

Пісня і спів переконували, що громадська охота найкраще презентувати свої національні надбання живе і надалі між українцями Сербії. А це і була суть організаторів АДФ самоорганізувати громади, за що українці отримали певні позитивні відгуки. Зокрема потрібно наголосити, що є і фактом, а це помітили інші, що перед українським стендом було завжди багато охочих покуштувати пироги та тертюха, а цікава думка випливла під час короткочасного дощу, що приємно охолоджував глядачів, а саме кажуть дощ за шию ляється, а уваги не звертають і хочуть дочекатися пирогів.

Багатство різноманітностей – це є лозунг Етно фестивалю кухні та музики національностей Воєводини, у котрій понад половини населення є національні меншини і де традиційно збережено мультикультуральність і толерантність між, статистика каже, 26 національнос-тей а все разом живучи десятиліттями або століттями. А це є угорці, словаки, русини, румуни, роми, македонці, болгари, вoлoхи, хорвати, серби, чорногорці, чехи, німці і українці.


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи