Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Влада Парламенту є похідною від влади народу, а Конституцію має приймати народ

Категорія:

12 жовтня у Києві, в інформаційному агентстві “Лігабізнесінформ” обговорювали необхідність Конституційної Асамблеї в політичних умовах сучасної України. «Продовження політичної кризи чи Конституційна Асамблея?» – так називався круглий стіл, на який прийшли громадські діячі, експерти, політологи, журналісти. Політиків не було, і це сприяло конструктиву та змістовності круглого столу.
Як зазначив у своєму виступі Ігор Когут – голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, не можна доручати політикам писати Конституцію. Конституція не повинна бути результатом компромісів політиків. Євген Захаров – голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини відзначив, що з порушенням Конституції в 2004 році її фактично зруйнували. Ідея Конституційної Асамблеї є здоровою і правильною, бо український політикум написати Конституцію не зможе.

Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко запропонував, щоб до Конституційної Асамблеї, яка має розробити Конституцію України, увійшли виключно правники або люди з юридичною освітою. Його Центр разом з Українським Центром розвитку зовнішньоекономічних відносин підготував документ, в якому розписано, хто і як має приймати Основний закон. Там, зокрема, йдеться про те, що Основний закон держави є актом установчої влади, що належить народу. Установча влада по відношенню до так званих встановлених влад є первинною. Але принцип установчої влади народу не виконується, а теза про те, що “джерелом влади в Україні є народ” взагалі викликає криву посмішку. Хоча про це й сказано в Конституції України. Змінити чинну Конституцію народ не може – механізми цього прямо не передбачені. Необхідність прийняття нової Конституції України вже ні в кого не викликає сумнівів. Але як це зробити?

Це можна зробити через Конституційні збори – загальнонаціональний представницький орган спеціальної компетенції, який покликаний організаційно забезпечити реалізацію народом його первинного, фундаментального повноваження – прийняття Основного закону суспільства та держави або внесення змін до нього.

Парламент як орган законодавчої влади одночасно не є прямим суб’єктом установчої влади. Отже він не може приймати нову Конституцію України. Парламент не може сам визначати основи свого статусу та діяльності. Влада Парламенту є похідною від влади народу, а Конституцію має приймати народ. Давайте згадаємо частину третю статті 5 чинної Конституції України: “право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами”.

Для фахової підготовки тексту нової Конституції України народ України обирає Конституційні збори. Враховуючи історичний та сучасний зарубіжний досвід запровадження і функціонування установчих зборів, Центром політико-правових реформ пропонується наступне:

Конституційні збори мають складатися з осіб-громадян України з вищою юридичною освітою, які вільно володіють державною мовою, не мають судимості та досягли 25 років. Не можуть висувати свою кандидатуру до Конституційних Зборів Президент України, члени Кабінету міністрів України, керівники центральних органів виконавчої влади, їхні заступники, судді Конституційного суду та інші судді. Народний обранець Конституційної Асамблеї не має права претендувати на обрання його главою держави, депутатом Верховної Ради, на призначення його керівником виконавчої влади та його заступником, а також суддею України протягом десяти років після затвердження всенародним референдумом нової Конституції України або закону України про внесення змін до Конституції України, що були прийняті Конституційною Асамблеєю України.

------------------------------------
В тему:

Юрій Збітнєв: «Ми повинні чинити тиск на владу, а не чекати, що вона буде нам щось пропонувати»

Нова Угода партії снайперів

Перезаснування держави

Презентація Нового Суспільного Договору в прямому телеефірі

У Києві створено оргкомітет зі скликання Суверенних Конституційних Зборів за народною ініціативою

Полiтичнi партiї та органiзацiї, що не беруть участi у виборах, iнiцiюють скликання Конституцiйних зборiв

Новий Суспільний Договір

Новый Общественный Договор (рос.)

Дискусія про Новий Суспільний Договір
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи