Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Народовладдя починається з суспільного договору і контролю за його виконанням

У неділю 28 жовтня за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Народний парламент України» відбувся «круглий стіл» на тему: «Яким має бути договір між народом і владою?», в якому взяли участь представники громадських організацій та позапарламентських політичних партій.
Обговорення проходило доволі активно. Висловлювались різні точки зору, формулювання, положення.

Учасники дискусії дійшли висновку, що кандидати в представники влади (Президент, депутати, голови рад тощо) після обрання до вступу на посаду мають підписати юридичний договір з народом України. Адже “Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ”. (ст. 5 Конституції України). Саме народ наймає їх на роботу, і в договорі має бути враховано, які вимоги до роботи висуває народ (як роботодавець), і які будуть наслідки для робітника (винагорода чи покарання). Робітником в даному випадку виступає обраний (найнятий народом) представник влади.

Дискусії точились навколо таких питань:

— як правильно має називатися цей документ: трудовий договір, юридичний договір чи ще по-іншому?

— які положення мають вноситись в цей договір: чи це мають бути загальні положення, чи має бути детальна регламентація?

— хто від імені народу має право підписувати цей документ?

Леонід Ігрунов: («Народний парламент України»): у договорі повинні бути вказані обов’язки Президента і Парламенту, термін їх виконання, відповідальність та механізм здійснення санкцій за невиконання зобов'язань. Підписи повинні бути завірені нотаріально… Від імені народу договір можуть підписувати керівники всеукраїнських громадських організацій.

Отець Борисфен: для багатьох професій існують обмеження для кандидатів за психологічними та психофізіологічними параметрами (наприклад, для отримання прав на керування автомобілем треба, серед іншого, мати довідку від нарколога), особливо це стосується небезпечних професій, тобто таких, де помилки при виконанні професійних обов’язків мають великі негативні наслідки – водії, пілоти тощо. Також торгівці та педагоги мусять мати медичну книжки і постійно проходити обстеження. Так само необхідно в нормативи допуску до реєстрації кандидатом в народні депутати чи в Президенти ввести положення про обов’язкове психологічне обстеження.

Олександр Кривенко (юрист, громадська організація “За реабілітацію першотравневої двійки”): договір має бути написаним відповідно до існуючих стандартів юридичних документів України… Не можна ідентифікувати народ як громадські організації. Можливо, договір від імені народу можуть підписувати «виборщики» — представники територіальних громад. Сам договір має бути коротким — на кілька сторінок — і містити найсуттєвіші положення, які при тому можна чітко визначити та контролювати.

Володимир Щербина (журнал «Перехід-IV»): громадські організації не можуть представляти весь народ, адже є багато людей, що не є членами організацій, і є люди, що входять одразу до кількох організацій... Від імені народу такий договір може підписувати Конституційний аудитор (голова Конституційно-Ревізійної Палати), котрий обирається всезагальним прямим голосуванням (подібно до Президента), а тому є головою дійсно незалежного контролюючого органу. Конституційно-ревізійна палата поєднує функції Конституційного суду, Рахункової палати і ЦВК. Вона здійснює відкритий моніторинг стану справ у державі, щоквартально розраховує Національний індекс людського розвитку (показник якості життя народу), дає рекомендації владі та громадянам щодо досягнення всіма разом конституційної мети. При грубих порушеннях Конституції чи «Договору з народом» Конституційний аудитор оголошує дострокові вибори. Нова влада здійснює правові санкції щодо попередньої влади. Народовладдя стає реальністю.

-------------------------------------
В тему:

Який має бути договір між народом і владою

До всесвітньої української держави-громади

Як створити державу нового часу

Как создать государство новой эпохи (рос)

Новий Суспільний Договір

Новый Общественный Договор (рос.)

Академічна наука — за перезаснування держави

Іноземні дипломати зацікавилися Конституційною Асамблеєю

Продовження політичної кризи чи Конституційна Асамблея?

Юрій Збітнєв: «Ми повинні чинити тиск на владу, а не чекати, що вона буде нам щось пропонувати»

Конституцію мають писати не політики, а незалежні фахівці

Перезаснування держави

Презентація Нового Суспільного Договору в прямому телеефірі

У Києві створено оргкомітет зі скликання Суверенних Конституційних Зборів за народною ініціативою

Полiтичнi партiї та органiзацiї, що не беруть участi у виборах, iнiцiюють скликання Конституцiйних зборiв

Дискусія про Новий Суспільний Договір

Демократія в Україні є! Але вона низької якості й мало подібна на демократію
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи