Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ЧайNIX

Вітаю всіх, хто все-таки вирішив поставити собі Linux!
Установка
Трoхи про встановлення нової операційки. Думаю, нікому не захочеться зразу отак зходу перескакувати на Linux і повністю "зносити" Windows, тож будемо акцентувати увагу на те щоб "примирити" ваш новий Linux і Windows. Тож будемо вважати, що зараз у вас не чистий вінчестер, а на ньому встановлений Windows, також вважатимемо, що ви маєте досвід установки Windows. Тож будемо розглядати тільки критичні проблеми, які виникають при встановленні і можуть викликати втрату даних. Іншими словами, виконуючи рекомендації у цій статті, ви нічого не поламаєте.

Що ставити
Більшість починаючих користувачів встановлюють Redhat- чи Debian- подібні дистрибутиви. Найпоширеніші з них - Fedora Core (як аналог я б рекомендував Scientific Linux CERN. Він набагато стабільніший, а інтерфейс - майже той самий. Крім того, він не настільки Scientific, щоб не підійшов для робочої станції чи звичайного ПК), Mandriva та Ubuntu. Всі вони мають простий інтерфейс установки (при чому — як русифікований, так і українізований). Тож на них і будемо орієнтуватися.

Куди ставити
Всі сучасні файлові системи для ОС сімейства Linux — журнальовані (як і NTFS), отже дані ви не втратите навіть при випадковому вимкненні живлення.

Коротко оглянемо їх:
ext3 (ext2+журнал) - "класична" лінуксівська файлова система. Надійна, але швидкістю похвалитися не може. Найповільніша з ФС для Лінукса.
ReiserFS - відносно нова файлова система система. Дуже гарно працює з малими за розмірами файлами, зокрема не втрачається додаткове місце при розміщенні малих файлів на вінчестері ("упаковка" у кластер серментів кількох файлів)
JFS - швидкісна файлова система, розроблена IBM для OS/2. Хоча ФС не вважається досить молодою, проте кажуть, ще й досі з нею бувають глюки. Зі своєї практики можу сказати, що було кілька глюків, але не значних. Швидкість роботи з файлами десь до 10(так, там написано “десять”) разів більша за NTFS.
XFS - швидка файлова система, адаптована для роботи з файлами більше 1ГБ. Проте досить непогано працює і з файлами млого розміру. Швидкість усіх файлових більша за NTFS. Навіть ext3 показує трохи кращі результати продуктивності.
Усі вище приведені файлові системи на практиці не потребують дефрагментації через спеціальний алгоритм запису на них інформації (так званий алгоритм Орлова), тож тепер вам не доведеться марно витрачати години на дефрагментацію дисків!

PS: Якщо хочете надійності — юзайте ext3. Вона вже встигла всюди себе зарекомендувати :)

Сумісність файлових систем
Якщо ви маєте Windows, який встановлено на ФС FAT32, то вважайте, що вам пощастило. Сучасні Лінукс-системи не завжди коректно пишуть у NTFS (по причині закритості джерельних кодів NTFS), проте, читають — нормально. Таким чином, якщо хочете обмінюватимь інформацією між Linux та Windows, зробіть “буферний” розділ у FAT32, і скажіть велике “ДЯКУЮ” дяді Білу Гейтсу ;-)

Як ставити
Давно пройшли, шановні, ті часи, коли для встановлення операційонї системи користувалися дискетами, тож, само собою, що сучасні системи встановлюються з CD чи DVD. У всіх вище перерахованих дистрибутивів графічний менеджер установки, а для тих, хто хоче спробувати екзотики у текстовому вигляді пропоную Debian, чи, скажімо, DeepStyle (український дистрибутив, базується на SlackWare). Якщо лінукс встановлюється на комп'ютер з Windows, то в процесі установки потрібно вибрати ручну розбивку дисків, виділити мінімум 1 вільний диск на вінчестері для встановлення лінукса і відформатувати його у бажаній файловій системі. Це можна зробити у розділі "розбивка дисків" при встановленні. Далі потрібно вибрати точку монтування для обраного розділу. Просто встановіть точку монтування "/" (не питайте, чому :) Про це - в наступному випуску). Крім того, якщо у вас комп'ютер має менше 512М оперативної пам'яті(або ви зібралися, запускати у себе віртуальні машини, чи, скажімо, кодувати відео) , то категорично рекомендується поставити собі розділ підкачки. Рекомендується його робити у 2 рази більшим за розмір оперативної пам'яті. Для цього при форматуванні треба вибрати файлову систему SWAP.

Завантажувач
У будь-якого дистрибутива лінукса є завантажувач - програма, яка завантажується найпершою і пропонує різні варіанти завантаження операційних систем. Це виглядає як таке-собі меню з пунктами, наприклад "Best OS - Linux" та "Windows XP". При переході до цього розділу при установці програма установки повинна сама визначити, що у вас уже встановлена Windows. Проте, в разі “ядерної війни”, треба самому вказати на якому розділі вона знаходиться. У лінуксі - власна система нумерації дисків*, тож треба бути уважним. Якщо Windows знаходиться на диску "С", то це, зазвичай, пристрій "/dev/hda1" (/dev/sda1 — для SATA-дисків). В разі чого так і запишемо, при чому — у розділі налаштування завантажувача.

Решта параметрів
Будемо сподіватися, що ви зможете налаштувати мережу, поставите пароль на root і т.п. самостійно. У будь-якому разі при неправильній конфігурації даних параметрів дані ви не втратите :) .

Епілог
Тепер ви маєте у себе на комп'ютері Windows і Нормальну Операційну Систему. Проте, не чекайте чуда, і того, що все мттю буде працювати так, як вам подобається. Цього, скоріше за все, не буде по 2 причинам:
1. У кожної ОС є свої недоліки і переваги.
2. Міграція на нову ОС не проходить на 1 хвилину
Клепійте і буде склепано!

PPS. При проблемах пишіть сюди: 436107547

* /dev/hda — primary master; /dev/hdb — primary slave; /dev/hdc — secondary master; /dev/hdd — secondary slave

-------------------------------
В тему:

Чи є ще щось крім Windows?

Поки мізки відпочивають

Чи прийме Ющенко "троянського коня" від Microsoft?

Український комп’ютер: сучасний стан і перспективи

Мова, одяг, Лінукс

Проект СЕНСАР

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи