Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дружина Понтія Пилата заступилася за Ісуса

9 листопада вшановуватимуть святу Клавдію Прокулу
Було ж там багато жінок, які слідували за Ісусом із Галілеї, служачи Йому” — йдеться в Євангелії. Їх звали Марія, Марта, Соломія, Іванна, Сусанна… Галілеянкою була й дружина намісника Іудеї Понтія Пилата. Євангеліє не називає її ім’я, та церковні перекази свідчать, що вона звалася Клавдія Прокула (Прокла). Церква вшановує жінку за те, що під час Єрусалимської кризи 23 березня 31 року вона заступилася за Ісуса перед Пилатом.

Фактично, більше про Клавдію Прокулу нічого достеменно не відомо. Проте дещо можна зрозуміти завдяки інформації про її чоловіка — Понтія Пилата. За імператора Тиберія він був римським намісником Самарії, Іудеї та Ідумеї. Його ім’я свідчить про те, Пилат був галлом-кельтом. Так, ”Понтій” вказує на його походження з Понту — країни на південному березі Чорного моря. Ці землі були заселені галлами, тому Мала Азія називалася Східною Галлією. 277 року до н. е. галли заснували тут державу Галатію. Як констатує у своєму ”Біблійному довіднику” Генрі Геллей, ”галати були відгалуженням галлів, вихідців із північних берегів Чорного моря, які відокремилися від головного переселення в західному напрямку (до нинішньої Франції)”. Про українську прабатьківщину галлів нам нагадують топоніми Галич і Галичина, тобто ”край галлів”. Існує легенда, що після закінчення служби Пилат разом із групою галілеян переселився в наші краї. Хоч би як там було, а на півдні Тернопільщини розташований лісовий заповідник Галілея, а поблизу нього — села Пилатківці та Констанція.

На галльське походження намісника вказує також його прізвище. Слово ”Пилат” означає ”списометальник” і походить від ”пилум”. Так називався важкий дротик — метальний спис. Цю зброю разом з назвою римляни запозичили в іспанських галлів-кельтів, так само як і короткий двогострий меч ”гладіус”. Вірогідно, що Понтій чи його предок отримав своє прізвище через майстерне володіння пилумом. Подібне походження мають українські прізвища Бартко (від ”бартка” — топірець, кельт), Галябарда (”алебарда” — бойова сокира), Довбня (таран). Багато українців мають прізвище Пилат.

Додаткове світло на особистість Клавдії Прокули проливають історичні дані про культуру галілеян. Відомо, що вони були завзятими рибалками та хліборобами, масово розводили свиней. Мабуть, любили сало з хлібом. Займалися бджолярством, вирощували льон. З іудеями в них були напружені стосунки, зокрема й через те, що семіти вважають свиню нечистою твариною. Змішані шлюби між галілеянами та іудеями були заборонені. 26 року іудеям було категорично заборонено селитися в Тиверіаді — новій столиці Галілеї. Державною мовою Галілеї була гелленська, тобто давньогрецька. Нею карбували написи на галілейських монетах. Тому саме гелленською мовою були написані Євангелія. В євангельські часи Галілеєю правив Герод Антипа.

Згідно з Євангелієм і церковною традицією, із 12 апостолів 11 були галілеянами. Іудеєм — лише Іуда Іскаріот. Апостоли Петро та Андрій були рибалками в галілейському Капернаумі. Так само Яків та Іван, двоюрідні брати Ісуса, сини Заведея і Саломії — рідної сестри Діви Марії. До речі, Заведій (”заспівувач”) — це поширене українське прізвище. Симон Кананій походив із Кані Галілейської. Українське слово ”каня” позначає рід яструбів. Із Кані походив і Натанаїл, син Птолемея. Матвій був збирачем податків на митниці в Капернаумі. Филип походив із Витсайди. Яків Алфеїв був троюрідним братом Ісуса, сином Алфея-Клеопи і Марії, яка була двоюрідною сестрою Діви Марії. Немає жодних підстав сумніватися, що Хома і Тадей також були галілеянами. Усі 11 апостолів мали арійські імена.

Ісус, Діва Марія та всі їхні родичі також були галілеянами. Дім святого Йосипа був у Назареті. Матір Ісуса родом із міста Сепфоріс за 5 км від Назарета. Найімовірніше, саме тут — у батьківській хаті — і народився Ісус. Його називали не інакше як Галілеянином або Ісусом із Назарета.

Як могла виглядати Клавдія Прокула? Достеменно відомо, що кельти-галли-галілеяни були русявими, білошкірими, з розвиненою мускулатурою. На голову вищими за тодішніх іудеїв, середній зріст яких становив 160 см. Згідно з Туринською плащаницею, Ісус був людиною європейського типу з атлетичною статурою, зростом 180 см, світло-каштановим волоссям.

У ХІІ ст. католицька й православна церкви виключили Пилата з когорти святих. Проте в Коптській та Ефіопській церквах день святих Пилата й Клавдії донині відзначається 25 червня. Російська та інші православні церкви вшановують пам’ять святої Прокли 9 листопада.

---------------------------------
В тему:

Найбільший Українець

Кумранські рукописи: Ісус не був єсеєм

Чому Іуда зрадив Ісуса?

День святого Понтія Пилата

Апостоли Ісуса: галілеяни чи юдеї?

Послання кризовому людству

Не бійтеся п’ятниці 13-го

Підстави оновлення Арійського календаря

Перехід 21—22 березня: Арійський Новий рік (Нова Паска)

Святкуємо арійський Новий рік з Ісусом Хрестом

Де і коли народився Ісус?

Іван Хреститель — відновлювач арійських традицій

Таємна вечеря чи арійський Новий рік?

Великий піст: час оновлення (початки практичного хрестиянства)

Хай Буде! Ісус і Марія вітають нас арійським салютом

Як придбати книгу І. Каганця «ПШЕНИЦЯ БЕЗ КУКОЛЮ. Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень»

1 --- П’ЯТИЙ ЕЛЕМЕНТ

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи