Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

СБУ оприлюднить архіви про злочини НКВД під виглядом УПА

Служба Безпеки України повідомила, що оприлюднить документальне підтвердження діяльності радянських спецслужб під виглядом бійців Української повстанської армії.
Теперішній керівник СБУ Валентин Наливайченко сказав у телеінтерв’ю, що документ це доповідь одного з військових прокурорів Микиті Хрущову про так звані спецбоївки, де переодягнені під повстанців радянські агенти, як він сказав гвалтували жінок і вбивали людей.

В Західній Україні віддавна відомі розповіді про існування таких переодягнених каральних загонів, створених для дискредитації ОУН УПА, але оприлюднення документів буде першим офіційним підтвердженням розповідей свідків.

Дослідники української історії сподіваються, що така публікація могла би покращити ставлення до УПА на Сході України та пришвидшити визнання вояків УПА ветеранами Другої світової війни.

Два роки тому на свято Покрови урядова комісія з вивчення діяльності УПА у сорокових роках дійшла історичного висновку, що повстанці боролися за суверенітет України.

По тому вісім обласних рад ухвалили рішення про визнання ветеранів УПА та надали їм відповідні пільги, проте на загальноукраїнському рівні те питання залишилося невирішеним через супротив ветеранів Великої Вітчизняної та комуністів і Партії Регіонів.

Під час виборчої кампанії Наша Україна-Народна Самооборона пообіцяла, внести в парламент нового скликання законопроект щодо визнання воїнів УПА воюючою стороною під час Другої світової війни.

На тому тлі СБУ оголосило про крок, який, на думку експертів, може розвіяти негативні міфи на Сході України навколо діяльності повстанців.

Виконуючий обов’язки голови СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що служба має намір оприлюднити доповідь одного з військових прокурорів Радянського Союзу Микиті Хрущову, де надаються докази того, що часто під виглядом загонів УПА в Україні діяли бригади радянського МДБ, аби налаштувати населення проти повстанців.

---------------------------
В тему:

Сповідь чекіста

Школа опричников

Дивізія військ СС ”Галичина”. Правда і вигадки

Про героїв і злочинців

Советские солдаты изнасиловали в 1945 два миллиона немок

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи