Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вечорниці на Катерини

Дівчата ворожили, хлопці намагались підгледіти – час промайнув швидко і весело.

7 грудня в музеї ім. Івана Гончара відбувся перший захід фестивалю «Українське Різдво». Це були «Вечорниці на Катерини».

Катерини — це молодіжне свято у народному календарі українців. Цього дня дівчата ворожили про майбутню долю. Робили це, зокрема, так: зрізали гілки вишні чи сливи і ставили їх у воду або в горщик із землею на покуті. Якщо вони розцвітали до Різдва або Нового року, це обіцяло скорий шлюб. У такий же спосіб ворожили про здоров'я або смерть у наступному році.

Отже з 18:00 до музею Гончара пускали тільки дівчат та жінок, що передавали їм свої знання. Хлопців почали запускати лише після 19:30 – і то поки що на «чоловічу половину». І як не намагались хлопці підгледіти, що там на дівочій половині – їм це не вдавалось, бо за цим суворо стежила паніматка – сама Ніна Матвієнко.


Яблуку ніде впасти


А з 20-ї години свято стало вже загальним. Зал музею не міг вмістити усіх охочих, отже заглядали з сусідніх залів, або по черзі гуляли по музею.

Тут були виступи кобзарів, лірник Сашко розповідав казки, майстрині вчили плести з соломи різні прикраси. І звичайно були борщ, каша та узвар.

Серед гостей було помічено багато відомих людей: лікар Олександр Філатович, режисер Сергій Архіпчук, Борис Скоропадський, члени гуртів «Гайдамаки», «Сестри Тельнюк», «Божичі» та інші.

Закінчилось свято колективним співом.


Колективний спів



Розклад наступних заходів можна побачити на офіційному сайті фестивалю.


Про «Вечорниці на Катерини»:

У столичному Музеї Гончара влаштували вечорниці (РЕПОРТАЖ, ВІДЕО)

Флирт по обряду (рос. мовою)


Заходьте до нас на вечорниці!


В тему:

“Українська Зима”

Свята й обряди календарного циклу

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи