Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Латвійські учні хочуть вивчати українську мову і більше знати про Україну

Світ:

У Ризький середній школі № 95, де переважно навчаються російськомовні діти, діє український кабінет. Поки що учні отримують там необхідну інформацію про Україну, але незабаром охочі навчатимуться також і української мови. Інтерес є і неабиякий, адже після того, як Україна стане членом Євросоюзу, виникне потреба у фахівцях зі знанням української мови, передбачають латвійські учні.
Звичайний клас російської школи в Ризі, де 60% предметів викладається латиською мовою. У класі традиційні дошка, шкільні парти, за якими сидять уже майже дорослі юнаки та дівчата. Незвично лише те, що в шкільному кабінеті стелажі повністю заставлені літературою про Україну, на стіні стенд, присвячений творчості Тараса Шевченка, а вчителька російської мови розповідає учням про Україну.

Маїна Лебедєва народилась в Україні і хоч уже 30 років живе в Латвії, рідної мови не забула. Більш того, вона має велике бажання ширити українську мову серед своїх учнів.

Маїна Лебедєва: «Мої українські корені підказують мені, що я повинна російським дітям, дітям з російською мовою навчання передати хоч краплиночку того, що я знаю і почуваю».

«Діти дітям завжди розкажуть, як є насправді»

Інтерес до України серед учнів 95-ї Ризької школи зріс після того, як шкільна делегація побувала в Києві, де учні ознайомились із культурними та історичними пам’ятками столиці України, а також довідались про життя київської молоді. У свою чергу учні київської спеціалізованої школи № 28 влітку цього року приїздили в гості до Риги.

Заступник директора латвійської школи Надія Ерцете, яка спостерігала за їхнім спілкуванням, зазначила: «Давно відома одна істина: діти дітям завжди розкажуть, як є насправді. Звичайно, це буває при особистих контактах, і все, що вони розповідали один одному, було правдиво, оскільки це відбувалося на дитячому рівні. Наші діти звернули увагу українських на те, що ми вивчаємо іноземні мови, і це був перший момент, який дав зрозуміти дітям, що знання мов — це спілкування, за цим майбутнє».

«Знання української мови даватиме їм перевагу перед іншими»

Випускники 95-ї Ризької школи ідуть у світ зі знанням латиської, російської, англійської мов, окремі знають французьку або німецьку. Чому б не знати ще одну, українську?

Маїна Лебедєва: «Вони мають бажання знати історію України, а деякі навіть захотіли вивчати українську мову. Україна найближчим часом буде в Євросоюзі. І діти, які сьогодні дуже прагматичні, розуміють, що знання української мови даватиме їм перевагу перед іншими. Я довідалась, що лише деякі учні мають українські корені, інші просто бажають вивчати українську мову як одну з європейських мов».

Директор школи Юріс Селміньш із готовністю підтримав наміри учнів та вчителів розвивати український напрямок в освіті.

Юріс Селміньш: «Якщо ми маємо гарні контакти з Україною, які розвиваються, то ми повинні мати і фахівців, які знають українську мову. Знаючи процедуру вступу Латвії до ЄС, я розумію, що Україні потрібні країни-члени ЄС, які б її підтримали. Латвійська держава готова надати таку підтримку. І ми, як школа, також могли б бути одним із ланцюгів у цьому процесі».

Українська діаспора в Латвії допомагає школі в цьому починанні. Об’єднання українців Латвії виділило необхідні матеріали та обладнання, знайшло вчителя історії України. Не так легко знайти в Латвії професійного викладача української мови. Можливо, для України принагідним був би приклад Греції, яка, довідавшись про «український проект» у цій школі, готова за державні кошти надіслати до Риги вчителя з Греції, аби тільки латвійські діти вчили грецьку мову.

Рижская средняя школа №95

Ризька Українська середня школа


--------------------------------------

В тему:

У Вільнюському університеті з’явилася аудиторія Т.Шевченка

Литовці вчитимуть українську

Кафедра української мови відкрилась у Шанхайському університеті

Українську мову будуть вивчати в Кембріджі

Українікум у Ґрайфсвальді: від курсів української – до наукового форуму

Першу в Російській Федерації кафедру українознавства створено в Білгородському державному університеті

У Польщі широко відзначається 50-річчя кафедри україністики Варшавського університету

І у Перемишлі буде україністика

Турки заговорять українською мовою

Українська мова в Софійському університеті тримається на ентузіазмі жмені викладачів

В Болгарії відбулася наукова конференція "Драгоманівські студії"

Створено Російську Асоціацію Україністів

Хорватські студенти цікавляться Україною

Японський дослідник Ката Ока про глибинні корені України і Японії

Monash University дружить з Україною

У Києві відбулася презентація українського університету (м.Москва)
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи