Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кліматичні війни

Світ:

Запрошені ООН експерти оцінили перспективи кліматичних конфліктів на найближчі роки.
У багатосторінковому дослідженні, створеному за ініціативою ООН, учені спробували уявити картину впливу кліматичних змін на геополітичну карту світу в найближчі десятиліття. Сценарії вийшли дуже тривожними.

На думку вчених, основними проблемами у світі майбутнього стануть брак питної води і бурхливі міграції у пошуках кращого життя. А основні конфлікти найближчими роками будуть зосереджені на Африканському континенті, в південних районах Євразії, в Центральній Америці, а також на просторах Арктики.


Африка

Як пише французька Le Figaro, в першу чергу можуть загостритися стосунки між країнами, розташованими по берегах Нила. Така ситуація можлива вже у 2025 році через брак питної води.

«Єгипет має в своєму розпорядженні потужні запаси завдяки озеру Насер, проте напруженість в цьому регіоні створює небезпеку ескалації аж до відкритої війни», – повідомляє видання.

Крім того, через засухи та постійний голод загостриться і без того неспокійна ситуація на Африканському континенті. Країни можуть почати чвари за доступ до прибережних районів і портів. Далі на південь клімат може викликати внутрішню міграцію, головним чином із сільської місцевості в міста. Тут більшою мірою слід побоюватися не крупних озброєних конфліктів, а надзвичайно сильної соціальної та етнічної напруженості.

За найзловіснішим сценарієм після останньої спроби «зеленої революції» до 2020 року Африка зануриться в анархію. Еліти перемістяться в країни, вільні від бойових дій. Решта території перетвориться на зону нерозв’язного військового конфлікту.


Європа

Потужна засуха на Африканському континенті може призвести до війни на всьому Середземноморському побережжі. Для Європи конфлікти в Африці загрожують збільшенням міграції. В результаті європейські країни, особливо на півдні, може захлеснути хвиля націоналізму. Як приклад в звіті приводяться безлади 2005 року у французьких передмістях.

«Якнайгірший варіант: Нігер переміщається до Магрібу, який, у свою чергу, рухається до Європи, а європейські країни об’єднуються під прапором проекту «Фортеця Європа». Ця організація платить країнам Магрібу величезні гроші, щоб вони стримували міграційні потоки. В результаті мільйони кліматичних біженців опиняються в таборах в Сахарі», – розвиває тему Le Figaro.


Південна Америка

Постійні засухи поставлять під загрозу Амазонію. Андські країни зіткнуться з подвійною загрозою – нестачею питної води та політичною нестабільністю, що перешкоджатиме будь-якому довгостроковому плануванню. В той же час учені передбачають похмурий сценарій для річки Амазонки: біологічна різноманітність, схоже, приречена. Бразилія зіткнеться з сільськогосподарською кризою, яка може перерости у війну за контроль над орними землями.


Два фронти Азії

А ось житницю Південної Азії, навпаки, чекають проблеми з надлишком водних ресурсів. Як припускають учені, перенаселеній дельті Гангу загрожують циклони і підвищення рівня води. У результаті жителі мігруватимуть в місця з м’якішим кліматом. Проте ця зона виконує функцію житниці регіону. Індія боротиметься на два фронти: західним стане пересохлий Пакистан, східним – затоплена Бангладеш. Ці два чинники тільки збільшать релігійну напруженість в регіоні.


Каріби: земля – повітря

Кліматичний хаос загрожує країнам Карібського басейну. Тут до руйнівних циклонів і спровокованою ними бурхливій міграції додадуться ще і торнадо. Річ у тому, що жодна з країн регіону, за винятком США і Куби, сьогодні не володіє засобами для протистояння активізації тропічних ураганів, які загрожують зокрема й нафтовій промисловості.

Учені припускають два варіанти розвитку подій. Згідно першому сценарію США просто закриють південні кордони. Мігранти скупчуватимуться в прикордонних містах, де почастішають випадки насильства.

Другий сценарій гірший: ураган шостої категорії зруйнує Х’юстон та його нафтовидобувну промисловість. У результаті США спробують стримати зростання цін, розпродадуть наявні запаси, а деякі держави скористаються цією слабкістю і перекриють нафтові трубопроводи.


Китай: урбанізація і клімат

У Китаї кліматичні зміни сильно впливатимуть на процеси урбанізації. Причому ця країна страждатиме як від засухи і ураганів, так і від рясних опадів.

Як вважають експерти, в північних районах відбудеться зпустелювання, а південь страждатиме від постійних повеней і зсувів.

У результаті селяни продовжать втечу в місто.

«Китайські власті розриватимуться між кліматичними викликами і політико-економічною лібералізацією», – роблять висновок експерти.

За найплачевнішим сценарієм до 2025 року побережжя буде спустошено тайфунами і повенями.

Маси біженців концентруватимуться на півдні країни, а китайська армія, повторюючи той же сценарій, що і Сполучені Штати, застосовуватиме кровопролиття, щоб присікати надмірний наплив.


Джерело: "Климатические войны",
Наталья Ямницкая, Деловая газета «Взгляд», 27 грудня 2007

переклад «Народного Оглядача»

--------------------------------------

В тему:

Глобальна криза зробить біженцями 1 мільярд осіб

Глобальна криза і Великий перехід

Нас чекає крах глобалізації

Економіка самодостатності. Світовий досвід опори на власні сили

Секретні висновки Пентагону були опубліковані в українському журналі “Перехід-IV”

Глобальна криза примусить багатьох згадати слово “автаркія”

"Біомігранти" загрожують флорі і фауні на Землі

Біопаливо шкідливіше, ніж нафта та газ

Країни-нафтовидобувачі відмовляються від долара

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи