Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Троє неполіткоректних поросят

Вже протягом понад 150 років діти різних європейських країн читають історію про трьох поросят та їх конфлікт зі страшним сірим вовком. Проте тепер цим пригодам може настати край. Через наплив в Європу іммігрантів-мусульман «поросячі персонажі» стали неполіткоректними.

Скріншот з електронної книги «The Three Little Cowboy Builders»
Скріншот з електронної книги «The Three Little Cowboy Builders». Видавництво «Shoo Fly Publishing Ltd».

Першій дзвіночок пролунав чотири роки тому в графстві Західний Йоркшир (Великобританія). В школі Парк Роад (Park Road) в місті Батлі (Batley) 60 відсотків учнів складають вихідці з Пакистану та Індії. 99 відсотків з них – мусульмани. Як відомо, в ісламі та іудаїзмі свиня вважається «нечистою твариною». І ось щоб політкоректно не ображати почуття учнів-мусульман, котрі за словами директорки школи Барбари Харіс (Barbara Harris) агресивно реагують на історії про поросят, керівництво школи ухвалило радикальне рішення – заборонити в школі казку про трьох поросят, історії порося Бейба та інші книжки, де фігурують поросята, свині, кнури.

Це був, так би мовити, поодинокий випадок. Проте минулого року «поросяча цензура» почала розростатись уже на все графство. На музичному фестивалі в столиці графства діти з англіканської школи Гонлі (Honley) з міста Гадерсфілд (Huddersfield) збирались представити виставу «Троє поросят». Це нажахало організаторів фестивалю, в уяві котрих, напевно, народились апокаліптичні картини мусульманських образ та помсти. На вимогу організаторів на фестиваль вистава потрапила під назвою «Троє цуценят», з відповідною зміною персонажів.

І ось вже цього року «поросяча цензура» вийшла на всебританський рівень. Цього разу цензором виступило Британське Агентство Освітніх Технологій (Becta). Агентство не допустило до участі в щорічному конкурсі на кращі досягнення в освітніх технологіях електронну інтерактивну книжку «Три маленьких ковбоя-будівельника» (The Three Little Cowboy Builders), створену за мотивами «Трьох поросят». На думку журі конкурсу ця книга через присутність в ній поросят є образливою для мусульман. Додатково журі вирішило, що книга ображає пастухів-ковбоїв (бо ж «їх порівняли зі свинями!») та будівельників (адже «побудовані професіоналами будівлі можна здути!»).

Тепер залишається з острахом чекати, що «поросяча цензура» й далі розростатиметься Європою і (не дай Боже!) докотиться до України. Тоді нам доведеться забути про сало та борщ, замінивши їх трансгенною соєю та крохмальною юшкою, а діти зростатимуть без трьох поросят, свинки-золотої щетинки, П’ятачка та поросятка Фунтика. Інакше політкоректна Європа нас не зрозуміє.


--------------------------------------

Сьогодні на сайті видавництва «Shoo Fly Publishing Ltd» можна подивитись демо-версію цієї книжки. Насправді, це цікава освітня технологія, адже електронна книжка поєднує в собі можливості книжки-розкладушки, дитячого конструктора, графічного редактора тощо. Проте персонажі виявилися «неправильними»…


--------------------------------------


В тему:

Перемога для свиней: Франція забороняє суп

Расова війна: саудити забороняють букву “Х”

На данську Русалоньку одягли хіджаб

Попелюшку і Білосніжку визнали неполіткоректними

Свободу трьом поросятам!

У Британії забороняють дитячі комікси

Смішна політкоректність

Земля Сонячного Вепра: Борія, Гіперборія, Вишня Борія

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи