Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська класика лякає «незалежну республіку»

Категорія:

На 57 засіданні Українського клубу обговорювали українську класичну прозу. Як не дивно, вона абсолютно актуальна, бо відбиває нашу нинішню українську дійсність. Тому сьогодні її не видають і не допускають українські класичні твори до читача.

Про це у своїй доповіді говорив Роман КУХАРУК, журналіст, письменник і знавець української літератури. Він також звернув увагу на те, що нам нав’язали думку, ніби українська література почалася з Івана Котляревського, з його “Енеїди”. Наче в нас не було козацьких і руських літописів.

Української літератури не було в царській Росії і в Радянському Союзі, вважає Роман Кухарук. Твори так званої української радянської літератури – це не українська література. Бо насправді вона була неукраїнською – не відображала українського національного характеру, як проза Івана Франка, наприклад. За часів радянського Союзу не ставили п’єс Карпенка-Карого, Кропивницького, Франка. Була заборонена майже вся Леся Українка (окрім її так званих революційних віршів). І, як відомо, тоді дуже добре працювала цензура. Наприклад, цензурували і не видавали Степана Руданського.

Але й сьогодні в роки так званої незалежної України українська класика не видається. Чому? Тому що у нас знову з’явилася цензура – жидівська. І якщо Іван Франко у своїх творах описував жидів, тому що вони були присутні в українському суспільстві кінця 19 століття, значить його твори перевидавати не можна! Аби тільки не зачепити і не образити жидів, тому що вони показані такими, якими вони були. А це вже буде «антисемітизм»!

Роман Кухарук вважає, що, як і раніше, читачеві нав’язуються окупаційні погляди. І найголовніше завдання сьогодні – це зняти жидівську цензуру. “Наше завдання – не боятися жидів. Тому що це наша класика, в якій наша мова, наш національний характер”, – каже він. На його думку, сьогодні проблема в тому, що ми не маємо закону про українську класику. Його обов’язково треба ухвалити. Цим законом, зокрема, передбачити зняти на 5 років податки на українську книжку і зобов’язати книжкові магазини брати її у свій продаж. Бо ж не всі книгарні й досі хочуть це робити – їм вигідніше брати в свій продаж дешевші російські книжки, що дають їм швидкий виторг.

Український клуб найближчим часом буде видавати книжки Степана Руданського, Івана Франка і Юрія Липи “Призначення України”.

----------------------------------
В тему:

Війна з саламандрами. Пам’яті Олени Пчілки (Ольги Петрівни Драгоманової-Косач)

Вторгнення чужих буде катастрофою

Справжня Народна Самооборона. Досвід американської демократії

Пурим – не релігійне свято. Це свято знищення усіх ворогів іудеїв
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи