Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Політологи вважають, що Україна не повинна визнавати незалежність Косова

На думку українських політологів, Україна не повинна визнавати незалежність Косова, оскільки це загрожує національній безпеці.
"В цілому для України питання Косова повинне набути принципового характеру. На мій погляд, українська дипломатія не винна і не має підстави визнання цієї державності. Тим більше що у випадку, якщо таке визнання відбудеться, тим самим українські політики створять підстави для подібних прецедентів в самій Україні. Тобто, з'являється загроза національній безпеці. Тому тут проблема канонів міжнародного права повністю співпадає з національним інтересом", - сказав директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Ермолаєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На його думку, з проголошенням незалежності Косова створено новий прецедент у глобальній геополітиці та міжнародному праві, "який загрожує практично всім державам, які дотримуються концепції національної держави".

"Тому що поява феномена "молекулярної" регіональної країни... може призвести до непоправних наслідків у цілій низці країн, причому це стосується як країн пострадянських, так і країн, які сформували ті кордони, які встановлюються останні 100 років. Перш за все, йдеться про весь анклав країн Азії, Близького Сходу, Африки та цілої низки країн Середземномор'я. Можливо, граючи косовську проблему, ряд західних країн розглядали це як ще один інструмент, що дозволяє обмежити національний суверенітет в умовах глобалізації", - сказав Єрмолаєв.

На його думку, зараз відбудеться або формування нових механізмів, блокуючих регіональну державність, або почнеться смуга нових конфліктів. "Й осередками цих конфліктів можуть стати так звані нації без держав: курди, уйгури, країни Кавказу, малі народи, такі як татари, численні культурні групи слов'ян на Балканах, малі народи Піренейського півострова, Індостану, народи Великобританії", - вважає політолог.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також вважає, що Україні не варто поспішати з визнанням незалежності Косова. "Україні не треба бути попереду всіх у цьому питанні. Оскільки Україна не є членом Євросоюзу і поки не входить як повноправний член у структуру сукупного Заходу, але є одним із співзасновників і членів ООН. Тому не потрібно поспішати визнавати косовську незалежність", - сказав він.

Водночас він висловив думку, що, оскільки Україна прагне інтегруватися до Європи, їй все ж таки доведеться визнавати незалежність Косова, хоча і з серйозними обмовками, "щоб не нагнітати навколо цього дипломатичну феєрію, не провокувати погіршення відносин із Сербією і мати на увазі, що в Україні теж із проблемами тліючого сепаратизму не все так просто".

МЗС України відреагує на проголошення незалежності Косова в понеділок. Про це повідомив керівник прес-служби МЗС Василь Кирилич.

"Офіційний коментар з цього питання ми роздамо в понеділок", - сказав він агенству Інтерфакс-Україна.


--------------------------------------

В тему:

Гаплик європейській системі безпеки

Етнополітична карта світу ХХІ століття

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи