Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Юрій Збітнєв: Ми застосуємо НАРОДНЕ ВЕТО на всі антинародні ініціативи владної верхівки

Відкритий лист Президенту України Ющенку В.А.
Шановний Вікторе Андрійовичу!

Звертаюсь до Вас як громадянин України, що брав участь в роботі першого парламенту України і несе особисту відповідальність за все те, що відбувається в країні з моменту проголошення незалежності.

Приводом публічного звернення стала Ваша ініціатива щодо розробки і прийняття нової Конституції України.

Високоінтелектуальний персональний склад Конституційної Ради свідчить про реальну можливість написання дієвого і ефективного основного закону держави. В той же час викликає велике занепокоєння легітимність такого зібрання та Ваше особисте бачення майбутнього Основного закону, проголошене на початку роботи Конституційної ради 20 лютого 2008 року.

Практика світового конституціоналізму знає приклади розробки конституції конституційними комісіями, що створюються однією правлячою партією або з ініціативи першої особи країни. Такі комісії окреслюють контури майбутньої конституції, пропонують один — два готові проекти, влаштовують формальне народне обговорення і виносять їх на референдум чи приймають парламентом. Деталі не важливі. Важливо те, що Ви — політик європейського зразка — стали на шлях лідерів тоталітарних і диктаторських режимів, апріорі зневажаючи думку громадянського суспільства і членів зібраної Вами Конституційної ради.

Конституційний процес може рухатись в країні виключно двома шляхами — або конституційна реформа (внесення поправок до вже діючої конституції), або конституційна революція (прийняття принципово нового документу).

Враховуючи політичну кризу, що продовжується з 2004 року і, зокрема, характеризується численними порушеннями діючої Конституції, можна стверджувати, що основні компоненти, що визначають стабільність системи — справедливість, законність, ефективність права — ввійшли в глибокі протиріччя. Криза легітимності, законності та дисфункція конституційної системи залишає для країни виключно один шлях — прийняття принципово нового закону.

Нові конституції практично завжди приймаються в квазіправовому полі. І Ви стали на цей шлях починаючи з моменту інавгурації, Указу від 2 квітня 2007 р. щодо розпуску Парламенту і закінчуючи створенням Конституційної ради. Всього на перерахувати. Але мене, як громадянина України і як екс-кандидата в Президенти, хвилює інше питання — суверенітет України. Згідно 5 та 17 ст. діючої Конституції народ України є єдиним джерелом влади, а захист суверенітету є справою всього народу України. Політика владної верхівки свідчить про порушення цих статей Конституції. Євроінтеграція, СОТ, приєднання до НАТО несе в собі обмеження суверенітету країни. Про це прямо говорять документи, відкрито висловлюються лідери провідних держав світу. Влада зобов’язана в цьому випадку керуватись виключно думкою народу і діяти на підставі основних джерел конституційного права в Україні — Декларації про державний суверенітет, Акту проголошення незалежності та Конституції України.

Варто зрозуміти головне: Нова Конституція України повинна докорінно змінити систему, провести РЕФОРМАЦІЮ всіх суспільних відносин. Тому, приймаючи Основний закон, необхідно попередньо визначитись з національною стратегією України: ми будемо країною з обмеженим суверенітетом чи ні, яке наше місце в глобалізованому світі, яка стратегія розвитку держави на найближчі 10—20 років, які глобальні загрози і ризики необхідно передбачити та упередити? Звичайно, не всі означені питання мають визначатись Конституцією, але це є той глобальний базис, який повинен забезпечити стабільність розвитку держави, нації і стати ідеологією Основного закону.

Наступне. Ви почали підготовку Конституції на владному майданчику, практично ігноруючи думку громадянського суспільства. Не можна розробляти Конституцію ПРИ ПРЕЗИДЕНТІ, адже одне з основних призначень Конституції — це повага, довіра народу до держави і влади. На жаль, соціологічні опитування свідчать, що гарант Конституції має надзвичайно низький рейтинг, а значить і його ініціативи не матимуть суттєвої підтримки. Тому Конституція повинна розроблятись і прийматись на незалежному політичному полі, з залученням всіх верств населення.

І останнє. В своїй промові на відкритті засідання Ради Ви сказали, що ідеологія Нового суспільного договору — це об’єднання зусиль усіх органів влади та інститутів громадянського суспільства (тобто влади, політичних партій і громадських організацій). Це кардинальна помилка. Новий суспільний договір — це вимоги і умови народу, кожного громадянина (а не партій) до влади і персонально до вищих посадових осіб.

Основу цього Договору складає —

1. Конституційна МЕТА ДЕРЖАВИ: зростання кількості корінного населення та якості його життя. Критерій наближення до мети — Національний індекс людського розвитку, який містить у собі Індекс людського розвитку ООН (тривалість життя, рівень освіти, реальні доходи на душу населення) та індекс народжуваності. Він розраховується і оприлюднюється поквартально разом з іншими стратегічно важливими показниками.

2. ПЕРСОНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ всього вищого керівництва за результати своєї діяльності — власними майном і свободою. Президент обирається всенародно, має найбільші повноваження і несе персональну відповідальність за виконання державою конституційної мети. Відновлюється смертна кара за економічні злочини в особливо великих розмірах. Президент і вся владна верхівка збагачуються лише разом з українським народом. Власність, отримана на прямому чи посередньому зубожінні суспільства, визнається ганебною і злочинною. Недоторканою є тільки суспільно визнана правильна (чесна) власність. Вона створюється лише внаслідок збагачення суспільства або ж законно успадковується, якщо раніше була чесною. Ганебна власність підлягає легалізації шляхом компенсації суспільству заподіяних збитків у визначений законом термін.

3. НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ за діяльністю держави і влади.

Влада забрала у народу все, залишилась Земля і Конституція. Я впевнений: Конституція — це занадто серйозно, щоб нею займались тільки політики.

Оргкомітет Суверенних Конституційних Зборів буде самостійно створювати установчу владу і застосує НАРОДНЕ ВЕТО на всі антинародні ініціативи владної верхівки.

З повагою

Голова оргкомітету Суверенних Конституційних Зборів
Юрій Збітнєв

Київ, 22 лютого 2008 р.


-------------------------------------
В тему:

«Народне вето» на Парламент

За міжнародними критеріями, в Україні тотальна політична корупція

Юрій Збітнєв: «Ми повинні чинити тиск на владу, а не чекати, що вона буде нам щось пропонувати»

Новий Суспільний Договір

Український транзит, або чи захищає НАТО від дурості

Головною загрозою національній безпеці України є її владна верхівка

Нова Угода партії снайперів

Як умовити суспільство полюбити олігархів?

Маніфест

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи