Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Прийняття Конституції главою держави притаманне олігархічним, диктаторським або монархічним режимам

20 лютого в Києві пройшло перше засідання Національної Конституційної Ради під головуванням Президента України Віктора Ющенка. Те, що сьогодні робить Президент України та його адміністрація, викликає занепокоєння, вважає Юрій Збітнєв.
2003 року Віктор Ющенко казав, що не можна виносити Конституцію на референдум, що це буде ознакою узурпації влади. Тепер він змінив свою точку зору.

На спеціальній прес-конференції в Українському клубі 25 лютого Юрій Збітнєв і Олег Матківський оприлюднили позицію створеної 21 лютого Громадської Конституційної Ради.

Юрій Збітнєв, зокрема, проаналізував світовий досвід щодо змін або прийняття нової Конституції. Отже існує всього 3 способи прийняття Конституції:

- Виборчим корпусом
- Представницьким органом
- Главою держави

Прийняття Конституції главою держави притаманне олігархічним, диктаторським або монархічним режимам. При цьому створюється Конституційна комісія, що має повноваження розробити Конституцію.

На засіданні такої комісії окреслюються певні рамки Конституції, після чого Конституція або вноситься для голосування в Парламент, або виноситься для голосування за неї на референдум. І перше, і друге призводить до її формального прийняття.

Такі методи використовував Наполеон І і Наполеон ІІІ, і такий референдум називався абсолютистським – тобто він призначається в інтересах влади і для влади. Аналогічний референдум був у Греції, який призвів до диктатури чорних полковників.

Юрій Збітнєв в цілому вважає добрим бажання Президента розробити і прийняти нову Конституцію. Але його методику вважає невірною. В Конституційну раду Президента зібрано багато поважних людей і окреслено загальні обриси майбутньої Конституції. Крім того, вже пролунали заяви, що нова Конституція у будь-якому випадку буде винесена на референдум.

Точка зору українського громадянського суспільства не враховується – не враховується думка представників громадських організацій і експертного середовища, які з серпня 2007 року кажуть про необхідність скликання Конституційних зборів. Наприклад, в Греції була прийнята Конституція, яка не пропрацювала жодного дня.

Прийняття нової Конституції без залучення у її розробку широких верств населення призводить до нестабільності цієї Конституції, вважає Збітнєв. Він каже, що можна погодитися з конституційними ініціативами Президента. Питання полягає в легітимності та довірі.

Рівень довіри до Президента сьогодні дуже низький, а Президентська Конституційна Рада відображає сьогоднішні владні політичні сили. Відсторонення громадськості від конституційного процесу і швидкі дії конституційної ради свідчать про те, що проект Конституції вже розроблений, а Конституційна Рада лише покликана його затвердити.

Очевидно, влітку народу буде запропонований конституційний референдум. Тоді може виникнути ще одна політична і Парламентська криза, вважає Збітнєв. На його думку, Конституційний процес не повинен відбуватися на провладному майданчику. Розробкою і прийняттям Конституції мають займатися Конституційні збори.

Незалежно від того, до якої політичної партії чи громадської організації хто належить, всі підтримують незалежність України та її суверенітет. “Сьогодні зовсім неважливо, якою буде перспектива України – в НАТО або без НАТО, в СОТі чи не в СОТі, в Євросоюзі чи ні. Але рішення в усіх цих організаціях приймаються поза межами нашої країни, – каже Збітнєв. – Згідно 5 і 17 статті нинішньої Конституції України суверенітет України вирішується її сувереном, тобто народом. Прагнення до вступу в ці організації є певним обмеженням суверенітету”. Отже перед затвердженням нової Конституції України Конституційна рада повинна визначитися із стратегічними напрямками розвитку України.


В тему:

Громадська Конституційна Рада – альтернатива узурпації влади

Юрій Збітнєв: Ми застосуємо НАРОДНЕ ВЕТО на всі антинародні ініціативи владної верхівки

У Києві створено оргкомітет зі скликання Суверенних Конституційних Зборів за народною ініціативою

Юрій Збітнєв: «Ми повинні чинити тиск на владу, а не чекати, що вона буде нам щось пропонувати»

Продовження політичної кризи чи Конституційна Асамблея?

Перезаснування держави

Що таке Новий Суспільний Договір?

Новий Суспільний Договір

Новый Общественный Договор (рос.)
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи