Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дивізія СС Галичина повернеться

17 квітня Бродівська районна рада прийняли звернення до Львівської облради, Львівської ОДА, підприємств, організацій, громадян України та іноземців з ініціативою відновити пам’ятний знак полеглим у 1944 році українцям дивізії СС «Галичина» – під Бродами на горі Жбир у селі Ясеневі.


1991 року тут вже був встановлений пам’ятний знак, але його майже одразу було по-варварськи знищено за наказом «найвищого військового командування Радянського Союзу». Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Подаємо текст звернення зі збереженням стилістики:

«Українці! У 1991 році з ініціативи Студентського Братства у пам’ять про полеглих у 1944 році українців під Бродами на горі Жбир у селі Ясенів Бродовського району було споруджено пам’ятний знак. Однак, через кілька тижнів він був по-варварськи знищений згідно наказу найвищого військового командування Радянського Союзу. Пізніше затяжна економічна криза не дозволила відновити монумент – на його місці було насипано лише символічну могилу і встановлено хрест.

Сьогодні, вважаємо, настав час відновити монумент.

Ми, депутати Бродівської районної ради, закликаємо усіх, кому є небайдужою пам’ять про тисячі полеглих патріотів України, долучитися до цієї ініціативи.

Переконані, що за наших спільних зусиль пам’ятний знак невдовзі знову гордо височітиме над міжнародною автотрасою Київ-Чоп як символ героїчного пориву Нескореної Нації.

За дорученням депутатів, голова Бродівської районної ради, Ігор Клим».

Цього тижня у Бродах створена ініціативна група із відновлення пам’ятника на горі Жбир, головою якої обрано голову Бродівської районної ради Ігоря Клима. У районному бюджеті на цей рік на уточнення проектної документації передбачено 10 тис. грн, віднайдена первинна документація, налагоджена співпраця з автором зруйнованого пам’ятника – скульптором Валерієм Потюком.

Водночас, за словами голови Бродівської районної ради Ігоря Клима, у своєму сприянні у справі відновленні пам’ятника на г. Жбир у с. Ясеневі запевнили депутати Львівської обласної ради Олександр Ганущин і Олег Данькевич, а також керівник Львівського мистецького об’єднання «Дзига» Маркіян Іващишин.


В тему:

Перша українська дивізія зброї СС «Галичина» (матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Інформаційний ресурс про дивізію «Галичина» (українською)

Дивізія «Галичина» (англійською)

Братство Вояків дивізії «Галичина» (англійською)

Клуб історичної реконструкції «Дивізія Галичина» (англійською)

Футболка «Дивізія Галичина» (світло-синя)

Футболка «Дивізія Галичина» (темно-синя)

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи