Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Екологи вимагають маркування ГМО в Україні

Світ:

Всеукраїнська екологічна ліга наполягає на запровадженні в Україні обов’язкового маркування продуктів, які містять генетично модифіковані організми (ГМО).
Досліджень, що чітко доводять шкоду генетично модифікованих продуктів, поки що немає, і генетична модифікація дозволяє багатьом рослинам рости в непридатних раніше умовах. Проте багато екологів побоюються можливих наслідків споживання ГМО і вимагають, щоб ця інформація була наявною на всіх продуктах, які містять трансгенні речовини.

Нещодавно ця громадська організація виграла суд в Кабінету Міністрів, який торік у листопаді під проводом Віктора Януковича відмовився від маркування, мотивуючи це перспективою вступу до СОТ.

Однак попри рішення суду уряд Юлії Тимошенко досі не запровадив спеціальних позначок для харчів з трансгенними організмами. Чи наважиться він на той крок, і як це може сплинути на стосунки України з партнерами по СОТ?

Про це кореспондентка Бі-Бі-Сі Ольга Бурда запитала першого заступника голови всеукраїнської екологічної ліги Тетяну Тимочко.

Тетяна Тимочко: На жаль, запровадження в дію цієї постанови затягувалося, і дуже серйозна була небезпека, що зі вступом України до СОТ введення маркування буде дуже складним процесом, тому що деякі країни можуть це розглядати як обмеження торгівлі.

Бі-Бі-Сі: Чи підтверджуються вже оці побоювання?

Тетяна Тимочко: Офіційних підтверджень Україна не має. Але з неофіційних джерел нам стало відомо, що представники деяких фірм, які ввозять в Україну продукти харчування, які містять генетично модифіковані огранізми, планують здійснити запити щодо можливих дій уряду по введенню маркування. Відверто кажучи, введення маркування є обов’язковою умовою вступу України до Європейського Союзу. Це не може розглядатись як обмеження торгівлі.

Бі-Бі-Сі: Ви сказали, що Європейський Союз вимагає запровадження маркування. А які країни тоді можуть виступати проти?

Тетяна Тимочко: Найбільшим лоббістом генетично модифікованих продуктів є Сполучені Штати Америки, бо вони є виробниками цих продуктів. Але це не було вимогою, застереженням нашого вступу до СОТ. Введення маркування не може бути застереженням, тому що це обов’язкове право громадян будь-якої країни на інформацію щодо якості харчових продуктів.

Бі-Бі-Сі: Що зараз планує робити уряд, щоб якось унормувати цю ситуацію?

Тетяна Тимочко: Як нам стало відомо, вже на цьому тижні на засіданні Кабінету Міністрів розглядалося питання про загальнодержавну програму захисту прав споживачів, де у виступі прем’єр-міністра була висловлена стурбованість тим, що в Україні не існує маркування генетично модифікованих організмів, і прем’єр також сказала, що уряд планує ввести маркування продуктів харчування, які містять ГМО.

Бі-Бі-Сі: Ви сказали, що запровадження маркування відтермінував уряд Віктора Януковича.

Тетяна Тимочко: Уряд Януковича цю постанову ввів у дію 1-го серпня, і він же відмінив цю постанову 21-го листопада. Це означає лише одне: дуже сильне лоббі ГМО-продуктів харчування є в Україні, тобто є дуже багато зацікавлених людей, які знаходяться на найвищих ланках управління в державі, які мають зиск від виробництва і продажу продуктів харчування, які містять ГМО. Більше нічим це пояснити не можна. Прекрасно чиновники розуміють, що введення маркування дасть людям право вибору, і цей вибір буде не на користь ГМО-продуктів.

Бі-Бі-Сі: Чому ваше лоббі, лоббі Всеукраїнської екологічної організації в особі Анатолія Толстоухова, який тоді був міністром Кабінету Міністрів, виявилося набагато слабшим, ніж лоббі, яке стоїть на боці генетично модифікованих продуктів?

Тетяна Тимочко: Виробництво ГМО і продуктів харчування з їхніми компонентами – це грандіозний мільярдний бізнес в усьому світі. І звичайно, порівняти можливості цього величезного бізнесу з можливостями громадської екологічної організації, хоч би її рупором в уряді був Анатолій Толстоухов, впливовий політик, виявилось абсолютно непорівняними речами. Сам той факт, що більшість міністрів уряду за дуже короткий час з незрозумілих причин проголосували за відміну маркування. Уявіть собі, які зусилля були докладені з іншого боку! Але насправді і наступний уряд Юлії Тимошенко також не ввів терміново в дію відновлену постанову про маркування. Тобто лоббісти ГМО, очевидно, є в усіх урядах різних кольорів.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи