Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Феодосії відкриється приватний музей грошей

У Феодосії відкриється приватний музей грошей. Власник музею Олексій Олещук, колекціонер, місцевий підприємець. З дитинства він збирав монети і банкноти. На сьогодні в його нумізматичній колекції 3 тисячi монет i 500 банкнот. Є і екземпляри, які існують в єдиному примірнику в світі.
До дня міста Феодосії, 27 липня, відкриється перший зал приватного Музею грошей. Все, що можна буде побачити в цьому музеї, все своє життя, з дитинства, збирав Олексій Олещук. Хобі поступово стало справою його життя, весь свій вільний час і гроші вкладав в колекцію. Стверджує, що найдорожчим є не кількість екземплярів колекції, а її якість. Феодосійська срібна монета античності – є нумізматичним діамантом його зібрань.

Олексій Олещук
Почнемо з того, що музей приватний. Найдорожчим є не кількість, а якість. Багато того, що є в колекції, могло б бути гордістю багатьох музеїв світу. Наприклад, це феодосійська срібна монета – тетрабол, на якій зображена голова Афіни в шоломі, на зворотній стороні чіткий напис – феодео. Вона тільки в нас є, більше ні в якому музеї такої монети не має. В нас є і інші монети античності, доброї якості по зображенню. Якщо в світі відомо кілька екземплярів, то в нас найкраща якість зображення.

За словами власника унікальної колекції, Музей грошей має існувати саме у Феодосії. Бо саме це місто є колискою випуску власних грошей. За всю історію було 11 періодів, коли у Феодосії друкували і виробляли гроші для різних країн і цілей. Перший монетний двір був тут в античні часи, це 5 століття до нашої ери.

Олексій Олещук
Следующий период - монеты Золотой Орды, чеканенные в городе Каффа, конец 13 века. Потом крымско-татарский, так называемый период зависимости от Турции, монеты чеканили по турецькому образцу, это уже 15-18 век. Следующий период- зависсимый от Российской империи - чеканка нових монет в районе Ташлыка, по российскому весовому стандарту, на новом европейском обородувании.

Сучасне на той час обладнання закупив в Польщі останній кримський хан Шагiн-Гiрей. Це був вже монетний двір європейського зразка. Гроші які випускав цей монетний двір можна побачити і в державному Феодосійському краєзнавчому музеї, продовжує заступник директора цього музею Галина Кулясова.

Олексій Олещук
С 18-го века, когда Шагин-Гирей переносил свою резеденцию из Бахчисарая в Каффу, то он практически выстроил Каффенский монетный двор. Он хотел оборудовать его современным, по тому времени, оборудованием и поэтому он обратился в Польшу. Деньги начали там выпускать в 1780-ом году. Сначала это были ханские медные рубли, а вот после присоединения Крыма к России по указу Екатирины 2-ой было объявлено, что все денежные знаки, которые делаются на феодосийском монетном дворе должны соответствовать указанному весу, который ходит по всей тогда империи.

Коли почалися російсько-турецькі війни, феодосійський монетний двір припинив свою роботу. Бо не було достатньо матеріалу, а саме міді, для виготовлення монет. В той час її привозили з Туреччини, в обмін на феодосійську сіль. Пізніше ексклюзивнi грошi випускали в Феодосiї i в роки Громадянської вiйни. Закінчує працювати феодосійський монетний двір у 1927-му році, під час нової економічної політики, так званого НЕПа.
В новому приватному Музеї грошей можна буде подивитися на гроші від античних часів до сучасних пластикових карток. Поки музей відкриється, більшу частину колекції можна побачити у його віртуальному прототипі, в Інтернеті.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи