Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Генетично модифіковані споживачі

Світ:

Генетично змінені агрокультури найбільш негативно впливають на біосферу. Більшість ГМО за декілька поколінь стають безплідними, внаслідок переопилення нормальні рослини через одне-два покоління теж стають безплідними. Ті тварини, які поїдають ГМ-рослини, надалі страждають на безплідність, це наслідок генетичного збою. Саме з цим пов'язують різке скорочення біорізноманіття у полях з ГМ-культурами.

Ще наприкінці 1980-х американською фірмою Monsanto було розроблено перші трансгенні продукти. Науковці тоді вивели рослини з вбудованими у їх ДНК чужими генами.

Ще через 10 років у США у продажу з'явилися перші генетично модифіковані помідори. Невдовзі американські компанії стали вирощувати й продавати трансгенну сою. Саме тоді компанія Monsanto зробила заяву, що за 10-15 років усе насіння планети буде трансгенним.

Генетично модифіковані організми (ГМО) тріумфально крокують планетою. Між тим незалежні дослідження доводять, що ГМО призводять до онкологічних захворювань, безпліддя, алергії, токсикозам, ожиріння, високого рівня смертності і захворюваності новонароджених, генетичним каліцтвам, зменшенню чисельності та зникненню багатьох видів тварин та рослин, руйнації біосфери.

На перший погляд вигода від виробництва трансгенних продуктів очевидна. Наприклад, помідор, поліпшений геном камбали, стає морозостійким. Для картоплі, модифікованій геном скорпіона, не страшний колорадський жук.

При цьому виробники ГМО "за замовчанням" вважають, що вживання таких продуктів безпечне, але очевидних доказів вони цьому не наводять. Проте під час проведення експериментів з метою з'ясувати характер впливу ГМ-продуктів на ссавців, було отримано дуже тривожні результати.

Вивчались фізіологічний стан і поведінка щурів-батьків та пацюків у першому та другому поколіннях. У першому блоці досліджували 30 самок, яких поділили на 4 групи. Самкам першої групи разом із звичайним кормом давали ГМ-соєве борошно. У корм щурів другої групи додавали звичайну сою, третьої - ізолят білків ГМ-соєвого борошна. Четверта група була контрольна і харчувалася стандартним кормом.

Негативні результати були отримані у групі "ГМ-соя". Більше половини пацюків (51,6%) з першого покоління померло протягом 3 тижнів життя, у контрольній ж групі - менше 10%. З живих в ГМ-группах більш як третина виявились у 1,5-2 рази менше за розмірами та вагою, ніж пацюки з контрольної групи, вони були слабкі й недорозвинені. Коли схрестили самок та самців першого покоління із групи "ГМ-соя", що вижили, то вони не дали потомства.

У іншій серії експериментів морфологи досліджували стан внутрішніх органів тварин. Серйозні патологічні зміни знайшли у печінці та в сім'яниках у самців.

Був ще один вражаючий результат, який об'єднав усі серії експериментів. Відомо, що щури перед пологами роблять гніздо з тирси, що лежить у клітині. Щури-самки навіть іноді прикривають дитинчат тирсою, щоб їх ніхто не помітив. В усіх випадках щури-самки із групи "ГМ-соя" не створювали гнізд, просто розкидали дитинчат по клітці. Тобто, у пацюків, які харчувалися ГМ-соєю, був відсутній інстинкт материнства. Це відбувалося у всіх експериментах у групі, де щурам додавали до корму генетично модифіковану сою. У цих тварин також спостерігалась підвищена тривога. А серед частини покоління пацюків, що вижили, виявилося дуже багато агресивних особин.

Генетично змінені агрокультури найбільш негативно впливають на біосферу. Більшість ГМО за декілька поколінь стають безплідними, внаслідок переопилення нормальні рослини через одне-два покоління теж стають безплідними. Ті тварини, які поїдають ГМ-рослини, надалі страждають на безплідність, це наслідок генетичного збою. Саме з цим пов'язують різке скорочення біорізноманіття у полях з ГМ-культурами.

Україна активно ввозить на внутрішній ринок ГМ-сирець, переважно сою, що використовується у виробництві йогуртів, сметани, морозива, кондитерських виробів. Її додають в ковбаси, сосиски, чіпси, дитяче харчування, шоколад. Великий відсоток консерв також має ГМО.

Слід звернути увагу на дивний факт. Усі дослідження впливу ГМО на організми здійснюються виключно на щурах і особистому ентузіазмі вчених. На дослідження впливу ГМО на людський організм, гроші, як зрозуміло, не виділяються.

Сьогоднішня світова наука заснована на системі грантів, виділених міжнародними фінансовими структурами. Гранти на вивчення впливу ГМО на інші організми та їх потомство отримати практично неможливо, і це відбувається в усьому світі. Вочевидь тому, що керівники структур, від яких йде фінансування тих чи інших біотехнологічних досліджень, добре знають про небезпечність ГМО, але дуже зацікавлені у тому, аби про цю небезпеку не знали споживачі.

Г.Зелений, Екологічна секція УНТП

Джерело: untp.org.ua
 


В тему:

Джин із генетичної пляшки

Екологи вимагають маркування ГМО в Україні

Трансгенні культури не врятують світ від голоду
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи