Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Всеукраїнська вакцинація молоді опинилася під загрозою зриву

26 травня в Україні стартує акція з тотальної імунізації від кору і краснухи всіх громадян віком від 16 до 29 років. Першою ймовірною жертвою цієї акції став школяр з Краматорська, який загинув через кілька годин після такої вакцинації. Вчора стало відомо, що на Донеччині від щеплення постраждав ще один хлопець.
З 26 травня в Україні стартує акція з тотальної імунізації від кору і краснухи всіх громадян віком від 16 до 29 років. Першою ймовірною жертвою цієї акції став школяр з Краматорська, який загинув через кілька годин після такої вакцинації.

Міністерство охорони здоров'я вже попросило пресу напередодні загальнодержавної імунізації не "спекулювати на темі вакцинації до закінчення розслідування", пише "Дело".

Вчора стало відомо, що на Донеччині від щеплення постраждав ще один хлопець. У 19-річного хлопця, працівника металургійного заводу Макіївки, піднялася температура вже через кілька годин після щеплення, з'явилася нежить і біль у горлі. До вчорашнього ранку температура стрибнула до 38,8C, і в стані середньої тяжкості хлопця відправили до міської лікарні.

Мінохоронздоров'я коментувати подію не береться - обіцяє провести розслідування і вже в п'ятницю публічно відповісти на всі питання про випадок у Краматорську і безпеку вакцини, повідомляє 24.ua.

Управління охорони здоров'я Донецької області тимчасово заборонило проводити імунізацію проти кору і краснухи до з'ясування причин смерті 11-класника.

Тим часом, у столиці України, де вакцинація старшокласників, студентів і учнів ПТУ має стартувати в четвер, батьки учнів і самі школярі пишуть масову відмову. У київських школах вже цілі стоси подібних заяв, передає "Сегодня".

"На хлоп'ят вплинула смерть хлопчика з Донецької області після щеплення "КК" (кору-краснухи). Вони дуже налякані, поки до нас не поступило ще жодної згоди на вакцинацію. Деякі батьки в своїх відмовах пишуть: ми згодні на щеплення тільки якщо вакцина буде французькою, а не індійською", - розповіли лікарі і медсестри школи N247. Проте, вмовляти молодь, не наважуються.

Головний імунолог Києва Олег Назар про відмови знає: "Наші бригади все одно ходитимуть по квартирах і розповідатимуть про вакцину. Хай люди вирішують".

У Центральній дитячій київській поліклініці ТМО N1 дивуються, чому саме зараз стало ребром питання про вакцинацію: "Індійські вакцини півроку зберігалися на складах, але чому раптом вакцинація почалася саме зараз, коли у старшокласників і студентів гарячий період: тестування, заліки, сесія. Вони як ніхто схильні до стресів. Зараз весна, а це означає - рясне цвітіння рослин і як результат - алергія. Але головне, старшокласники кілька місяців тому вже були щеплені так званими моно-вакцинами. Окремо від кору і окремо від краснухи. Навіщо ще раз вакцинуватися?".

Багато питань у лікарів виникає і після того, як вони ознайомилися з "документами" на вакцину: "Нам переслали копії одноразового дозволу на в'їзд препарату з Індії. Він проходить як гуманітарна допомога. Бельгійському і французькому ж меданалогам дозволений багаторазовий в'їзд до нас. Собівартість - 40 і 26 грн, відповідно. Вони користуються більшою довірою" - розповіли лікарі держполікліники. Але безкоштовна вакцинація йде тільки "Індією". У приватників можна зробити вакцинацію, але це недешево. За індійську вакцину - 160 грн, а бельгійський або французький "побратим" - 250 грн.

До речі, на Заході користуються власними, європейськими, вакцинами. Наприклад, у Швеції медики купують голландську вакцину: "Перевірений препарат, ми йому довіряємо. Одне щеплення у нас коштує 200 крон (20 євро)" - розповідає шведський лікар із Стокгольма Вільям Лідгберг.

Поголовну імунізацію українська влада вирішила провести за наслідками 2005-2006 років, коли кором і краснухою перехворіло 45 тисяч людей, причому 5 померли. Для проведення імунізації обладнали 15 тисяч пунктів по всій країні.

Експерти, які проводять акцію, відзначають, що щеплення є обов'язковим, але не примусовим.
Згідно з листівкою UNICEF, вакцинацію проводитимуть в будь-якій поліклініці, сільському медпункті, навчальному закладі, в медкабінеті за місцем роботи. Людина за бажанням може відмовитися від щеплення, але для представників деяких професій ця процедура може виявитися обов'язковою. Перелік цих професій встановлюється Кабінетом Міністрів.

Поки що кампанія з вакцинації молоді віком від 16 до 29 років явно зривається. Але багатьом громадянам відмовитися від неї практично неможливо - добровільно-примусово щепити будуть студентів, держслужбовців, ув'язнених і призовників.

Сама вакцина від кору і краснухи не коштувала Україні нічого, сплатити за неї взялася ООН. Вакцину виробляє індійська компанія Serum Institute. Те, що вакцина індійська, раніше Міністерством охорони здоров'я не афішувалося. "З погляду ефективності і безпеки вакцини у нас сумнівів немає", - заспокоював заступник міністра охорони здоров'я Микола Проданчук.

Насправді ж, у службових інструкціях Мінохоронздоров'я виділяє 32 можливих серйозних ускладнення після вакцинації. В їх числі: анафілактичний шок, артрит, менінгіт, серцево-судинна недостатність, параліч і абсцес. Також незалежні експерти вважають більшість індійських медикаментів щонайменше малоефективними.

Не дивлячись на те, що згідно із Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб" лікарі повинні пояснити можливі наслідки проведення вакцинації, про ці ускладнення ніде не говориться.

На недавніх зборах міністр охорони здоров'я Василь Князевич обмовився, ніби щеплення від кору і краснухи - борг України перед всім людством: "Ми взяли на себе зобов'язання перед світовою спільнотою якісно і у відведені терміни провести вакцинацію. Адже Україна сьогодні - джерело інфекцій для Європи".

Лікарі заклик підтримали і висловили побоювання, що, якщо українці не вакцинуються, - не бачити країні ЄВРО-2012. Та й гріх не скористатися - поки Європа розщедрюється на вакцину, Україні пощастило отримати її безкоштовно, повідомляє NEWSru.ua.

Джерело: ГПУ


В тему:

Геноцид українців через щеплення. Почалося…

Все більше американських дітей непритомніють після щеплень

Щеплення? А може — стерилізація всіх українських дівчат???

„Безжальна імунізація”

Вакцинація від кору і краснухи загрожує генофонду української нації
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи