Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Через 5-10 років лід Арктики розтане повністю

Світ:

Арктичні льоди тануть із рекордною швидкістю, що може призвести до катастрофічних наслідків для густонаселених регіонів світу. За словами вчених, якщо тенденція триватиме, то через 5-10 років Арктика влітку буде повністю вільною від льоду.
"Хотілося б помилитися, але за нашими прогнозами, цього року рекорд буде знову побитий", - говорить один з дослідників арктичного регіону Джульєнн Строве, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За даними американських дослідників, на початку року загальна площа льоду перевищувала відповідний показник на початок 2007 року.

Однак уже тепер вона знизилася до рівня, що був відзначений у червні минулого року, коли було зареєстровано рекордне зменшення площі арктичних льодів.

У березні американське аерокосмічне агентство НАСА заявило, що площа льодів в Арктиці збільшилася в порівнянні з 2007 роком. Однак приріст відбувся в основному за рахунок крижаних полів, що сформувалися протягом зими.

Ці поля мають меншу товщину й підвищений вміст солі в порівнянні з льодом, що не зазнав значних змін протягом декількох років.

Раніше вчені говорили, що арктичний регіон може стати вільним від льодів у літній період до 2080 року. Потім за допомогою комп'ютерного моделювання з'ясували, що це може статися набагато раніше - уже до 2030 або 2050 року.

Улітку 2007 року площа арктичних льодів скоротилася до рекордно малого показника - 4,2 млн квадратних кілометрів. Для порівняння - в 1980 році цей показник становив 7,8 млн кв кілометрів.

Тим часом, країни, розташовані в цьому регіоні, уже намагаються оцінити економічну вигоду від Арктики без льоду. Канада й РФ з'ясовують, кому належать права на розробку арктичного шельфу.

Президент Буш закликав скасувати заборону на геологічну розвідку й видобуток нафти й газу в прибережних водах США, включаючи й узбережжя Аляски.

Якщо всі льодовики розтануть, то рівень води у світовому океані виросте на сім метрів. Це, у свою чергу, може мати катастрофічні наслідки для густонаселених регіонів і країн, зокрема, Бангладеш.
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи