Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Третiй Райх перетворив стрiлецьке змагання на всенародне свято

Цьогорiч Гарбурзькiй (Гамбург-Гарбург) стрiлецькiй гiльдiї виповнюється 480 рокiв.
Вона була заснована в 1528 рoцi герцогом Отто Першим Люнебурзько-Брауншвайгським. I хоч сьогоднi члени цього стрiлецького об'єднання беруться за зброю лише для того, щоб позмагатися у влучностi стрiльби по мiшенях, заснування гiльдiї як такої мало неабияке вiйськове пiдгрунтя, адже свого часу для захисту мiста Гарбург Отто Перший мав у своєму розпорядженнi лише чотирьох солдат. Тодi у нього виникла iдея органiзувати вiйськовий вишкiл для усього чоловiчого населення, а щоб заохотити своїх спiввiтчизникiв до такого заняття раз у рiк проводилося велике свято-змагання стрiльцiв, пiд час якого обирався так званий стрiлецький король, який окрiм нагород у формi коштовностей iз скарбницi можновладця звiльнявся на цiлий рiк вiд сплати будь-яких податкiв.

Вiдзнакою королiвської величностi стала велика королiвська таблиця-вiдзнака на масивному ланцюзi, яку носив нагороджений пiд час офiцiйних заходiв (тепер вона важить 20 кг). Ця традицiя збереглася по сьогоднi.

Першим королем гiльдiї був сам Отто Перший. Впродовж наступних 100 рокiв ними стали деякi iншi герцоги.

Ранiше король гiльдiї визначався за результатами стрiльби з арбалета або карабiна по птаховi, який був закрiплений на високiй палi. З мiркувань безпеки сьогоднi стрiляють по дерев'яному птаху, виготовленому мiсцевими майстрами.

Стрiльба по птаху триває впрододовж кiлькох днiв i перш нiж хтось iз стрiльцiв вiдстрелить останню частину тулуба i мiський голова проголосить переможця, загалом гвинтiвками вистрiлюються бiля 2500 патронiв боєприпасiв.

 Гарбурзькiй стрiлецькiй гiльдiї виповнюється 480 рокiв
На святкуванні ювілею Гарбурзької стрiлецької гiльдiї 18 червня 2008 р. (фото НО - sd.org.ua)


Стрiльба по птаху вiдбувається завжди 18-го червня — на день битви пiд Ватерлоо.

«Впродовж столiть приналежнiсть до гiльдiiї була привiлеєм заможніших верств населення i лише Третiй Райх усунув станову рiзницю i перетворив стрiльбу по птаху на всенародне свято», - цитата з програми святкувань 1939 року.


В тему:

Німецький експеримент

Точність — ввічливість снайперів

Арійська Стрілецька Асоціація (АРСА)

Подивіться кінофільм «Стрілець» (дубльований українською)
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи