Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Геноцид українців - життєвий простір для мігрантів

Категорія:

Євросоюз у рамках допомоги Україні в боротьбі з нелегальною міграцією ініціював проект з навчання українських фахівців збору інформації про нелегалів і толерантному поводженню з ними. На реалізацію проекту країни ЄС виділили більше 2 млн євро.


Фахівців не дивує така увага європейців до міграційної політики в Україні: країна є одним з основних транзитних пунктів на шляху нелегалів до Європи. Тільки з початку року в Україні затримали 1,5 тис нелегальних мігрантів. Причому більшість з них прямували у східноєвропейські країни: Словаччину, Чехію або Польщу. Звідти мігранти сподівалися потрапити в економічно розвинені країни Західної Європи, пише "Дело".

Через Україну, за словами прес-секретаря Служби безпеки в Києві Ігоря Забілика, їдуть громадяни Пакистану, Індії, В'єтнаму, Китаю, Шрі-Ланки, Афганістану і Африки. При цьому нелегали часто користуються послугами місцевих жителів. Зокрема, щоб дістатися до кордону або зняти квартиру на кілька діб.

Як розповів Ігор Забілик, подібні послуги надають в основному іноземці, що отримали посвідку на проживання.
"Доставка до західного кордону діє за методом квартир явки", - пояснив співробітник служби. За його словами, якщо раніше правоохоронці за один рейд виявляли по 100-150 нелегалів на таких квартирах, то зараз їх кількість впала до 5-10.

В той же час, як розповів директор департаменту МВС у справах біженців Микола Єрух, Україна перестає бути тільки транзитною територією для нелегалів. "Економіка держави розвивається, тому багато мігрантів осідають в Україні", - пояснив він. За офіційними даними, в Україні знаходиться близько 30 тис нелегалів, в основному з країн СНД.

За даними першого заступника директора департаменту охорони державного кордону держприкордонслужби Бориса Марченка, кількість незаконних мігрантів в Україну зменшується. Якщо в 2006 році прикордонслужба затримала близько 4 тис нелегалів, то в 2007-му - 3,5 тис. Найчастіше служба затримує громадян з країн СНД: Грузії, Росії, трохи менше - з Азербайджану і Таджикистану.

"В цілому країни Середньої Азії стали менш "проблемними", - констатує Марченко. - Це пов'язано з посиленням охорони східного і північного кордонів, зокрема з боку України. Євросоюз допоміг нам новітнім устаткуванням, посприяв придбанню 21 автобуса для доставки затриманих".

З України, за даними прикордонслужб сусідніх країн, щорічно незаконно виїжджають 8-10 тис осіб. Серед них тільки половина українців, інші - іноземці (вони проїжджають через Україну транзитом). Більше всього нелегалів затримують на словацькій, польській і румунській ділянках кордону. Багато хто з них їде за певним маршрутом: з РФ до Західної України, а потім - у країни Євросоюзу.

Після затримання нелегалів поміщають у спеціальні пункти тимчасового затримання на кордоні, до виконання необхідних адміністративних процедур.

Якщо особу затриманого встановити не вдається, його відправляють у Павшино (Львівська область). Там знаходиться єдиний в Україні табір, де нелегалів можна утримувати до шести місяців. Якщо протягом цього часу про людину з'являються якісь дані, його відправляють у посольство країни, громадянином якої він є. Якщо ні - розпочинається процедура набуття цим нелегалом статусу біженця. Це необхідно, щоб законним шляхом випустити людину з пункту затримання. Проте, опинившись на волі, багато нелегалів знову намагаються перетнути кордон.

Борис Марченко повідомив, що вартість утримання нелегала протягом одного дня складає 25-30 грн, відповідно, 60 днів - 1,5-1,8 тис грн. За міжнародними нормами ця сума повинна складати 10 євро (близько 75 грн) на день.

На думку експертів, Україна не готова ефективно протистояти сьогоднішнім викликам у сфері міграції.

Одним з таких викликів є ратифікація угоди між Україною і ЄС про реадмісію осіб. Згідно з угодою, через два роки після набуття ним чинності Україна буде зобов'язана приймати всіх іноземців (громадян третіх країн) і осіб без громадянства, які з її території потрапили в Євросоюз.

Така ситуація не може не викликати глибоку стурбованість, адже Україна по суті є "східною брамою" до країн Євросоюзу для мігрантів з країн Азії, Африки і СНД.

Місячне утримання одного нелегала в спеціальних таборах обходиться Україні більш ніж у 100 доларів. При цьому влада зобов'язана видати іноземцеві виїзні документи і відкрити необхідні для його повернення на батьківщину візи. Квиток також оплачує Україна. У поїздці мігранта примусово супроводжують мінімум дві особи.

В цілому реадмісія одного нелегального мігранта обходиться державі більш ніж у 1 тисячу доларів.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи