Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нардеп Віктор Корж про вакцинацію: «Ми є свідками жахливого злочину»

Свідчення керівника парламентської слідчої комісії щодо вакцинації від кору і краснухи
Про результати розслідування причин смерті учня з Краматорська і багаточисельних випадків госпіталізації після проведення вакцинації від кору і краснухи в Донецькій області газеті «2000» розповів народний депутат, керівник парламентської слідчої комісії Віктор КОРЖ. 9 липня проект постанови із цього приводу був зареєстрований у Верховній Раді.

До складу нашої комісії входить 15 чоловік, більшість з них — члени Комітету ВР з питань охорони здоров'я, представники різних фракцій, медичні фахівці, у тому числі екс-міністр охорони здоров'я Юрій Гайдаєв і колишній заступник міністра охорони здоров’я В’ячеслав Передерій, а також юристи і економісти.

Ми встановлювали причини смерті підлітка з Краматорська Антона Тищенка і масових ускладнень серед прищеплених громадян, досліджували правові підстави для проведення позапланової вакцинації.

Тринадцять членів комісії проголосували за проект постанови, погодившись з приведеними в ньому результатами й висновками, і лише двоє, проявивши внутріпартійну корпоративну солідарність, утрималися — це депутати фракції «Наша Україна» Володимир Карпук і Лілія Грігоровіч.

ПРО СМЕРТЬ ПІДЛІТКА

У Донецьку — в будівлі облдержадміністрації — відбувся представницький консиліум, куди від імені комісії були запрошені провідні імунологи, фахівці суміжних напрямів; нами були проведені консультації з академіками АМН, професорами, завідуючими кафедрами українських клінік.

Ми стверджуємо, що окрім вакцинації, що є, по суті, інфікуванням ослабленим живим вірусом кору, інших причин, які могли б призвести до смерті молодої людини, не встановлено.

Попередні дані патологоанатомічних і фізіологічних досліджень говорять про те, що в організмі підлітка не виявлено жодних інших патогенних вірусів і бактерій, які могли б викликати гостре фатальне інфекційне захворювання.

Превалюючим синдромом в розвитку хвороби виявилася тромбоцитопенія і її крайня форма — тромбоцитопенічна пурпура, тобто повна відсутність згортання крові. Це характерний синдром при захворюванні гострим кором і побічний ефект при введенні корової вакцини. Тому члени комісії і медичні експерти вважають, що найвірогіднішою причиною смерті є саме вакцинація.

Також ми відзначаємо, що тромбоцитопенія — в тій або іншій мірі — була відмічена в декількох десятків госпіталізованих в Донецькій області молодих людей.

Пригнічує також той факт, що Антон Тищенко вже двічі був щеплений вакциною від кору в плановому порядку, і яка-небудь необхідність проводити додаткову вакцинацію була відсутня. Більше того, хлопець був абсолютно здоровий.

Тому просто приголомшує безапеляційність Мінздоров’я, яке практично відразу після смерті підлітка винесло вердикт, що його загибель ніяк не пов’язана з вакцинацією. При цьому Міністерство посилалося на рідку хворобу Мошковіца, для якої характерна природжена тромбоцитопенія, але у Антона раніше не спостерігалося жодних її ознак ні в одному клінічному аналізі. Та і як можна повірити, що хвороба Мошковіца дала убивчий спалах саме в день вакцинації? Очевидно, що це — дуже незграбна спроба міністерства врятувати честь мундира.

Що стосується тих донецьких медиків, які намагалися врятувати хлопчика, і дій регіональних організаторів охорони здоров'я, то наша комісія дійшла висновку, що для подібних форс-мажорних медичних ситуацій не існує інструкцій, що стовідсотково регламентують необхідні заходи. А те, що зробили дуже досвідчені лікарі з 25—30-річним стажем в реанімації, може викликати лише пошану. Вони зробили все, що змогли, але врятувати Антона, на жаль, було неможливо.

Організація імунізації в Донецькій області проходила згідно з наказами, розпорядженнями й іншим нормативними документами, що надходили з Кабміну і Мінздоров’я. Ми вивчили повний пакет документів донецького облздоров’я — все відповідає вимогам.

І пред'явлені донецьким медикам з боку Міністерства охорони здоров'я звинувачення в тому, що організаційна робота і допомога постраждалому були недостатніми, не знайшли підтвердження при вивченні обставин справи.

ПРО ПОЗАПЛАНОВУ ТОТАЛЬНУ ІМУНІЗАЦІЮ

Згідно з письмовим розпорядженням Мінздоров’я і міністра зокрема, в Україні була запланована поголовна вакцинація. Ставилося завдання добитися як мінімум 95%-го охоплення вікової групи від 17 до 29 років незалежно від перенесеного захворювання кором і раніше зроблених щеплень.

При цьому організатори посилалися на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Але жодні рекомендації ВООЗ не мають і не можуть мати пріоритету над законодавством України. На яких підставах була виділена саме вікова група 17—29 років, зрозуміти просто неможливо. Проте на дуже неприємні роздуми наводить той факт, що це — найбільш репродуктивна, соціально активна і працездатна частина населення. (див. «Злочинну імунізацію української молоді профінансував американський мільярдер – спонсор скорочення зайвого населення», а також «Позапланова вакцинація – планова стерилізація» — НО).

Посилання на рекомендації ВООЗ і статистичні дані про захворюваність кором в країні ніяк не можуть служити підставою для ухвалення такого рішення. Більше того, в розпорядженні Кабміну і наказі Мінздоров’я говориться про те, що перед вакцинацією необхідно провести вибіркові дослідження, щоб встановити наявність реального імунітету в цих вікових групах і врахувати це при плануванні вакцинації і складанні списків.

Я стверджую, що на практиці при складанні списків дані про наявність імунітету не враховувалися. А врахувати їх слід було.

Фундаментальні дослідження в області імунопрофілактики однозначно свідчать, що за наявності імунітету проти даних захворювань додаткова імунізація в кращому разі безглузда, але може і заподіяти шкоду, приводячи до пригноблення наявного імунітету, до додаткової алергізації організму, до довгострокових негативних наслідків, які інколи позначаються через роки.

На закупівлю вакцин витрачалися величезні гроші, і комісія ставить питання: чому ж не були куплені спеціальні экспресс-діагностичні прилади, які за лічені години дозволяють встановити, чи є у людини імунітет до кору, чи показана їй вакцинація чи протипоказана?

ПРО НЕПЕРЕВІРЕНУ ВАКЦИНУ

Комісія відстежила дорогу застосованої вакцини. Вона надійшла в розпорядження ВООЗ без повного пакету документації, тобто ВООЗ прийняла цю вакцину порушуючи власні вимоги, і наша комісія це встановила. Ми також знаємо, що внаслідок дуже наполегливих вимог цієї міжнародної організації вакцина з тим же недостатнім пакетом потрапила до України. І вже після її надходження було дано доручення терміново, за скороченою процедурою отримати висновок про її якість. Тут також має місце цілий ряд порушень нашого законодавства.

Міністром був підписаний наказ про проведення з 26 травня масової вакцинації серед 9 млн. чоловік. Але потім чомусь було проведено екстрену нараду, на якій міністр зажадав прискорити початок цієї кампанії, і вона почалася 5 травня.

Закон вимагає, щоб спочатку були проведені дослідження дослідних екземплярів препарату (включаючи оцінку його якості), а також необхідні заходи щодо сертифікації — і лише після цього, виходячи з отриманих результатів, приймалося рішення про ввезення і використання вакцини. В даному випадку все було зроблено навпаки.

Тому комісія розцінює цю кампанію як непідготовлену.

Отже, в терміновому порядку визначається, що вакцина відповідає якості, готується супровідна інструкція, для підготовки якої не було в наявності всього пакету необхідних документів. Крім того, був зроблений неавтентичний переклад з англійської на українську. У результаті ця неповноцінна інструкція не давала медикам повної інформації для грамотне використання препаратів. Так, не були чітко сформульовані застереження, що стосуються вагітних, яким вакцина загрожувала ускладненнями, неправильно вказані терміни підвищеного ризику для цієї групи. Інструкція не містила інформації про наявність антибіотика неоміцину у складі цієї вакцини.

ПРО ГОЛОВНЕ

Чи були взагалі які-небудь підстави проводити позапланову вакцинацію? Комісія дійшла однозначного висновку — не було.

Згідно з нашим законодавством, єдиною підставою для цього є епідемія. Вона має чіткі ознаки, її регламентують міністерські документи. В Україні епідемія оголошується за поданням головного санітарного лікаря на підставі того, що не менше 1% населення країни захворіло небезпечною інфекційною хворобою, і оголошується постановою Кабінету Міністрів. Ні відповідної епідеміологічної ситуації, ні такої постанови не було.

Вакцина була завезена за одноразовим дозволом, порушуючи декілька законів України. Одноразове ввезення вакцин в нашу країну дозволене для проведення експозицій на виставках, лабораторних досліджень і інших немасштабних питань. Але ніяк не для масової вакцинації.

Гідне жалю те, що в офіційній відповіді на запит нашої комісії міністерство надало масу недостовірної інформації. І про епідеміологічну ситуацію в країні, і про виконання норм законодавства. Наприклад, Мінздоров’я написало нам, що кількість вакцини визначена, виходячи з потреб регіонів і окремих відомств. Це, м’яко кажучи, неправда.

Так, Донецький облздороввідділ інформував Мінздоров’я про те, що, згідно з вибірковими дослідженнями, лише 22% даних вікових груп населення Донецького регіону не мають імунітету до кору. Харківський облздоров повідомляв, що лише 15% його не мають. Адже при проведенні планових вакцинацій і перенесенні цього захворювання стійкий імунітет формується на все життя. Тобто 78% населення в Донецькій області та 85% — в Харківській не потребували даної вакцинації.

Державне підприємство Міністерства охорони здоров'я — Центр імунобіологічних препаратів — представив офіційні дані, що не має стійкого імунітету до кору кожен п’ятий громадянин України цих вікових категорій, тобто 20%. Виникає питання: як можна було, маючи дану інформацію, добиватися поголовної і термінової імунізації молодих людей?

На мій погляд, ми є свідками жахливого злочину.

Ми дійшли висновку, що Міністерство охорони здоров'я умисно дезінформувало членів слідчої комісії, і найближчим часом я направлю їх відповідь в Генпрокуратуру для того, щоб вона кваліфікувала цей документ на предмет його відповідності закону і дала оцінку діям співробітників міністерства.

Пан Проданчук у свідченнях слідчій комісії говорив, що так звана прекваліфікація ВООЗ є достатньою підставою для ввезення вакцини і імунізації населення. Це теж неправда.

Прекваліфікація ВООЗ не має жодного відношення до нашого законодавства, яке хай не повною мірою, але захищає наших співгромадян. Процедура прекваліфікації була введена для країн третього світу, в яких відсутня власна система визначення якості імунобіологічних препаратів. Це прискорена укорочена схема визначення якості препаратів розроблена в першу чергу для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

У висновках, наданих Рахунковою палатою України, звертає на себе увагу факт, що наша держава купує за кордоном вакцин на дуже велику суму — витрачається порядку 200 млн. грн. в рік. Цей показник навіть більше, ніж у величезній Росії. Але в РФ зуміли збудувати багатоступінчасту сучасну систему контролю якості імунобіологічних препаратів і їх власне виробництво.

Декілька спроб налагодити виробництво вакцин в Україні звелися до розтрачених кредитів, купленого, але не працюючого устаткування, викинутих на вітер грошей. У результаті ми практично не маємо власного виробництва вакцин. Зате на складах «Укрвакцини» роками лежать прострочені вакцинальні препарати, придбані понад потребу за державний рахунок.

Члени комісії, як і всі медики, розуміють, що вакцинація вкрай необхідна (Хіба що фармацевтичним корпораціям — для того, щоб здорових робити хворими і розширювати ринок споживачів медикаментів. — НО). У минулому столітті вона врятувала людство від цілого ряду неизлечимых важких захворювань. Але сьогодні ми з жалем відзначаємо, що бездарними непрофессиональными діями керівництва Міністерства охорони здоров'я гуманній ідеї вакцинації завданий величезного збитку. Тепер непросто буде повернути довіру громадян. Перші кроки ми повинні зробити вже завтра (Вакцинація — це одна з найбільших корупційних афер в історії людства. Див. "Щеплення – величезні гроші на масштабній брехні" — НО).

Слідча комісія ВР в проекті постанови пропонує заборонити вживання цієї неперевіреної злощасної вакцини індійського виробництва в нашій країні, повернути її міжнародним організаціям, відмінити наказ міністра охорони здоров'я про вакцинацію.

Нам треба визнати, що українське законодавство з цього питання недосконале. Закінчила свою дію колишня і не розроблена нова державна програма імунопрофілактики й імунізації населення, і в постанові ми вказуємо на необхідність негайно розробити концепцію даної державної програми.

Слід почати організацію виробництва вітчизняних вакцинальних препаратів, адже фармацевтична база в нашій країні колосальна.

Побудувати систему контролю якості даних препаратів на рівні вищих світових стандартів.

Це питання державної безпеки. Якщо ми цього не зробимо, то і справді станемо країною третього світу.


В тему:

Небезпечна імунізація

Живе Слово — найкращий засіб посилення імунітету

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи