Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Іменем героя УПА Дмитра Карпенка («Яструба») названо нову зірку в сузір’ї Cкорпіона

Категорія:

Про це повідомив один з лідерів «Громадянської кампанії ПОРА» Андрій Юсов: «Напередодні 66-річниці створення Української Повстанської Армії на нашому небосхилі з’явилась ще одна зірка, названа іменем славетного воїна Української Повстанської Армії Дмитра Карпенка – Яструба, який очолював один з найбільш боєздатних підрозділів УПА».
Українські герої гідні того, щоб на їх честь називали зірки. «І якщо держава на сьогодні не здатна вшановувати видатних українців, тоді це будуть робити громадяни» - додав лідер ПОРИ.

Він зазначив, що активісти «Громадянської кампанії ПОРА» вирішили вшанувати ім’я Дмитра Карпенка – Яструба, оскільки він був одним з найвідважніших сотників, який посмертно нагороджений найвищою відзнакою УПА - Золотим Хрестом Бойової Заслуги І класу.

«Водночас, не може не захоплювати й те, що він був колишнім лейтенантом Червоної Армії, однак згодом приєднався до загонів ОУН-УПА, розуміючи на чийому боці варто захищати національні інтереси», - розповів Юсов.

Лідер ПОРИ повідомив, що сертифікат зірки було передано керівнику київського крайового братства ОУН-УПА Тарасові Васкулу.

Зірка Karpenko Dmytro – «YASTRUB» розташована в сузір’ї Cкорпіон та зареєстрована в українському астрономічному каталозі УКРАСТРО. Зоряна величина – 12. По сусідству розташовані зірки Федора Достоєвського, Михайла Ломоносова, Індіри Ганді, Кіри Муратової.

Традиція називати зірки на честь визначних воїнів Української Повстанської Армії була започаткована «Громадянською кампанією ПОРА» минулого року, тоді першу зірку на честь героя УПА було названо іменем останнього головнокомандуючого УПА Василя Кука.

Довідка:

Карпенко Дмитро – «Яструб» був хорунжим Української Повстанської Армії. Народився на Полтавщині . Був колишнім старшим лейтенантом танкових війcьк Червоної Армії. Після втечі з німецького полону в 1943 році приєднався до ОУН. Воював рядовим стрільцем в курені «Гайдамаки». За проявлену відвагу та організаторські здібності командування УПА доручило Яструбу очолити новостворену сотню «Сіроманці», яка складалася переважно з випускників військової школи ОУН «Тигри», і невдовзі зросла до розмірів куреня. Це був один з найбільш боєздатних підрозділів УПА. «Сіроманці» зводили завзяті бої з поляками, німцями, загонами НКВС.

Найбільш уславлений бій командир Яструб провів 30 вересня 1944 р. під Угневом, що на Львівщині, проти переважаючих сил НКВС. «Сіроманці» відбили 22 ворожі атаки і вирвалися з ворожого оточення. За деякими джерелами в цьому бою командир Яструб особисто знищив ворожий танк.

Карпенко був ініціатором створення інтернаціональних підрозділів УПА, куди входили узбеки, таджики, азербайджанці, росіяни...

Вночi 17.12 1944 «Сіроманці» атакували райцентр Новi Стрiлища. Спалено будинки НКГБ, НКВД, парткому, тюрми та iн. Звiльнено 40 в’язнiв, вбито 45 ворогiв. У повстанцiв 5 вбитих. В цьому бою повстанці втратили і свого командира, який загинув геройською смертю.

Перший серед старшин УПА нагороджений Золотим Хрестом Бойової Заслуги 1 класу - найвищої нагороди УПА (посмертно). Також йому присуджено звання сотника.

Джерело: Прес-служба Всеукраїнської громадської організації «Громадянська кампанія ПОРА»


В тему:

Звинувачення проти “Нахтігалю” – антиукраїнська фальшивка

100 найбільш переможних битв УПА з Радянськими каральними військами (НКВД, СМЕРШ)

Фашистський меч кувався в СРСР

9 травня. Домоклів меч

Ветеран УПА Стефанія Яницька. Герої не вмирають!

Дивізія військ СС ”Галичина”. Правда і вигадки

УПА діяла на території Білорусі до 1953 року

Схід і Захід разом. Витоки Української Повстанчої Армії

Чи підписував Степан Бандера пакт Молотова-Ріббентропа?

Як після Дня Перемоги загинуло три мільйони німців

Про героїв і злочинців

Советские солдаты изнасиловали в 1945 два миллиона немок

Більшовицька влада санкціонувала медичні експерименти над людьми. У концтаборах

Школа опричников

СБУ оприлюднить архіви про злочини НКВД під виглядом УПА

Сповідь чекіста

СБУ розсекретила колекцію облігацій УПА

14 жовтня - Свято Української Зброї

Нескорений

УПА воювала з НКВД, а не з Червоною армією

Визнання УПА потрібне не лише воякам, а й наступним поколінням

Армія безсмертних. Вони мислили в категоріях тисячоліть

Продай одежу й купи меч!
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи