Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Доля вепсів у Росії

Шелтозеро. Так називається карельське село, яке є центром вепської національної волості. Вепси - один з найменш чисельних народів світу і один з трьох корінних народів Карелії.
За переписом 89-го вепсів не було зовсім (приховували свою національність), а карелами тоді записалося втричі менше, ніж у 2001 році. Вепси, карели і фіни належать до угро-фінської мовної групи і є історичними народами Карелії. Вони за радянських часів зазнали нищівної русифікації, а закон про мову Російської Федерації, який забороняє латинку, завдасть удару угро-фінським мовам, вважають філологи.

Шелтозеро. Так називається карельське село, яке є центром вепської національної волості. Вепси - один з найменш чисельних народів світу і один з трьох корінних народів Карелії.

Вепсів у Карелії нині тисяч дванадцять. Це менше відсотка населення. Карелів – титульної нації, що дала назву республіці, біля десяти відсотків, а фінів - трохи більше за два. Угро-фінам, як називають ці народи за мовною приналежністю, в радянські часи довелося нелегко. Вони проживали на території, які відвойовувала радянська Росія у Фінляндії. Тому споріднені фінській мови – заборонили. Мали намір знищити й національність “вепс”.

Зінаїда Строгальщікова, експерт ООН з питань корінних народів:
В 37 году все запретили: запретили образование, убрали все учебники, стало невозможно указывать национальность в паспортах, а когда была смена паспортов – вообще всем, а особенно в Ленинградской и Вологодской областях обьявили, что такой национальности нет!

Євген Шорохов, голова Держкомітету у справах національної політики уряду Карелії:
Во времена CCCР многие просто не показывали свою национальность. Политика государства была направлена на то, чтобы русский язык и русское население превалировало над остальными.

Тому, згідно з переписами, карелів, вепсів і фінів катастрофічно меншало, а росіян – більшало.

Любов Нікітіна, керівник карельського народного хору:
Предков фамилия была “Вичурэнэн”. “Вэчо” по-карельски означает “лес”, но потом, когда начали переписывать в карельских деревнях, к непонятному слову добавили русскую фамилию и таким образом мой дед стал Андрей Мичурин, что парадоксально для карельской деревни.

Мічуріна-Вічуренен має дві доньки. Вони виховувалися в різні часи. Менша - в 90-ті, та з гордістю заявляє, що вона - карелка! і володіє рідною мовою. А старша була піонеркою-комсомолкою і стала росіянкою – карельську ігнорує.

Лана Мігунова, директор Республіканського центру національних культур Карелії:
Очень обидно, потому что язык – основной фактор, который обеспечивает идентификацию человека. Язык – код, который из поколения в поколение передает важную информацию, когда код теряется происходит разрыв межпоколенный.

Директорка Карельського центру національних культур зазначає, що 70 відсотків вепсів вважають рідною російську. Їм байдуже, що федеральний закон примушує державні мови користуватися лише кирилицею. А угро-фіни користуються латинкою, тому їхні мови опинилися “поза законом”. У сталінські часи це письмо також забороняли, тому вепська, фінська і карельська існували лише на побутовому рівні. Мовознавці стверджують, що це завдало їм нищівного удару. Нині в Карелії одиниці шкіл з рідною для історичних етносів мовою викладання. Карельську вивчає дві з половиною тисячі дітей на сімдесят тисяч карелів за статистикою! А вепською оволодіти – всього сімсот бажаючих. В Шелтозері, де 40 відсотків населення - вепси, її викладають лише десять років.

Олена Кочеріна, вчителька вепської мови:
В нашій школі вивчають вепську до 5-го класу, а потім - факультативно, тобто за бажанням. Вепською більше нічого не викладають.

Вивчення вепської, за шкільною програмою, не є обов’язковим для вепсів. Можливо тому тут навіть вчителеві важко спілкуватися рідною мовою.


----------------------------------------------------

В тему:

Відродження фінської Євразії

Як українці з фінно-угрів росіян робили
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи