Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

18-21 серпня в Україні вперше відбудеться з’їзд Світового конгресу українців

15 серпня в Українському національному інформаційному агентстві - Укрінформ відбулася прес-конференція на тему: “Проведення VIII Світового конгресу українців”. У зустрічі з журналістами взяли участь президент СКУ Аскольд Лозинський, віце- президент СКУ Марія Шкамбара та генеральний секретар СКУ Віктор Педенко.
18-21 серпня вперше в історії Світового конгресу українців його конгрес відбудеться у Києві.

Президент СКУ Аскольд Лозинський повідомив, що цей конгрес є свого роду переломним, оскільки в ньому братимуть участь понад сто делегатів від Східної діаспори (Росії , Казахстану та інших країн колишнього СРСР), тоді як на VII конгресі СКУ був лише один їх представник. Саме для того, щоб уможливити приїзд представників Східної діаспори, за словами А.Лозинського, конгрес і відбувається в України. Хоча, водночас, наголосив президент СКУ, “це не є конгрес українців в Україні, а конгрес діаспори”.

Як відзначив А.Лозинський, гаслом конгресу стане лозунг “Там, де живуть українці, - там живе Україна”.

Головною проблемою закордонних українців сьогодні, на думку А.Лозинського, є проблема органічного поєднання лояльності до своєї держави і любові до свого народу. Вирішувати її й покликаний цьогорічний конгрес.

За його словами, на сьогодні поза Україною від Нью-Йорку до Камчатки проживає понад 20 мільйонів українців.

На думку Аскольда Лозинського основна відмінність між СКУ та УВКР (Українською Всесвітньою Координаційною Радою - іншою організацією , яка також представляє українців всього світу) полягає в тому що члени СКУ не є громадянами України. Тому, як зазначив А.Лозинський, російські губернатори приймали його з набагато більшим трепетом, аніж представників України, лише тому що він окрім усього є ще й громадянином США. Це дало можливість під час його поїздки по українських регіонах Сибіру говорити про проблеми українців набагато серйозніше і результативніше, аніж це до цього робили представники з України.

Стосовно інших розходженнь з УВКР Лозинський самокритично визнав що причиною цього може бути його особиста запальність і схильність до прилюдної гострої критики того, що йому не подобається. Однак він висловив надію що робота конгресу дозволить подолаті ці суперечності, і наголосив що якихось серйозних ідейних чи інших розходженнь між УВКР та СКУ немає.

Представники оргкомітету також повідомили про подробиці заборони проведення Конгресу в Українському Домі. Заява про нібито проведення ремонту Українського Дому появилися через декілька днів після підписання з адміністрацією Українського дому угоди про аренду приміщеннь і внесення задатку в сумі 37 тисяч гривень.

Розпорядження про скоропостижний “ремонт” Українського Дому прийшло із Адміністрації Президента, у віданні якого він знаходиться. Поки що сума передоплати оргкомітету не повернена. Загальна сума , яку міг би заробити, однак втратив Український Дім, перевищує 70 тисяч гривень. В разі подання оргкомітетом позову на компесацію збитків, ця сума може стати набагато більшою.

У звязку з відмовою Конгрес відбудеться в Київському Будинку Вчителя ( колишній Центральній Раді). Робота конгресу почнеться у понеділок 18 серпня. І триватиме до середи 20 серпня. В роботі Конгресу приймуть делегації від українських громад всього світу. Вперше в роботі українського зібрання такого рівня приймуть делегації від українських громад Росії , Казахстану та інших країн колишнього СРСР.


------------------------------------------

Довідка “НО”. Світовий конгрес вільних українців був заснований 1967 року в Нью-Йорку. Після проголошення незалежності України, Світовий конгрес вилучив зі своєї назви слово “вільних”, оскільки держава вже стала суверенною. Нині ця організація об’єднує понад сто українських громадських організацій в 25 країнах. Президентом СКУ є А.Лозинський. Найвищий законодавчий орган СКУ - Конгрес, який проходить раз на п’ять років. Сім з них були проведені у Нью-Йорку та Торонто. Виконавчим органом організації є Секретаріат, президія якого складається з рад і комісій. СКУ прийнято до Економічної та Суспільної Ради (ЕСР) ООН як неурядову організацію з дорадчим голосом.

Ukrainian World Congress
295 College street, 3 rd floor,
Toronto ON M5T 1S2
Canada
tel. (416) 323-3020
fax (416) 323-3250
e-mail: [email protected]
internet: www.ukrainianworldcongress.org


----------------------------------------------------

В тему:

Світовий конгрес українців проведе вперше свій конгрес у Києві

Повідомлення Світового Конгресу Українців

Світовий Конґрес Українців вступає до ООН

Візит делегації Світового Конгресу Українців до Сербії і Чорногорії
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи