Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українці всього світу, єднайтесь!

18 серпня 2003 року пройшли всі заплановані засідання Рад і Комісій Світового конгресу українців (СКУ).
18 серпня 2003 року почав роботу VIII Конгрес Світового конгресу українців (СКУ). З ранку почали засідання Ради та Комісії СКУ.

За останні 4 роки діаспора надала благодійної допомоги на суму 25 млн. канадських доларів. У роботі 6-го з’їзду Світової ради суспільної служби взяли участь 56 учасників, з них 45 делегатів і 11 гостей з США, Канади, Бельгії, Польщі, Узбекистану, України. На з’їзді звітували делегати 11 крайових організацій та Управа Світової ради. Особлива увага приділялася новим поселенням українців у країнах Європи, зокрема, в Італії. Прийнято 8 резолюцій та 8 звернень до уряду України.

На сесії Світової координаційної виховно-освітньої ради, голова якої Надія Луців (Канада) були присутні 50 учасників, з них 26 делегатів з Казахстану, Росії, Польщі, Канади, США, Австралії. Вів сесію заступник голови Богдан Колос. Головна тема дискусії - Голодомор 30-х років в Україні. За останні п’ять років Радою зроблено багато корисного. Наприклад, організовано в Україні курси підвищення кваліфікації для освітян, в Канаді - конференцію української мови. Делегати також прийняли ряд резолюцій.

У сесії Наукової ради СКУ на тему “Українське наукове життя в діаспорі і співпраця з Україною” взяли участь 11 делегатів та 79 гостей з Польщі, Словаччини, Угорщини, Німеччини, Франції, Канади США, Литви тощо. Заслухано вісім рефератів на різні наукові українознавчі теми. За підсумками роботи прийнято 10 резолюцій. Делегати обрали нову раду з 11 чоловік на чолі з Любомиром Винарем.

У звітно-виборчій конференції Світової кооперативної ради взяли участь близько 60 делегатів та членів кредитного руху без права голосу з Австралії, Канади, США, України. Відбулося обрання нових членів правління Ради та Статутної комісії, яка має внести зміни до Статуту, які б віддзеркалювали потреби сьогодення. Учасники вислухали доповідь професора Володимира Пилишенка про залучення представників нової хвилі еміграції, які не пов’язані з традиційними українськими громадськими організаціями та церквами, в членство українських кредитівок, а тим самим - до української громади в країнах оселення. Петро Козинець (Національна асоціація кредитних спілок України) розповів про зростання кредитних рядів в Україні і про тісну співпрацю між кредитівками діаспори та України. Голова Ради Ярослав Скрипник (Канада).

Сесія Світової ради для справ культури (50 учасників) розглянула питання про передачу діаспорою книжок українським бібліотекам, а також про роботу видавництв тощо. Голова Ради д-р Марія Фішер-Слиж. Під час Конгресу проводиться передача книжки “Твори професора Вільного університету Григорія Ващенка”.

По закінченню роботи Рад та Комісії президент СКУ Аскольд Лозинський, віце-президент СКУ Марія Шкамбара та генеральний секретар СКУ Віктор Педенко провели прес-конференцію для українських та закордонних журналістів.

Одразу по закінченні прес-конференції, о 19:00 почалось урочисте відкриття VIII Конгресу СКУ і перше пленарне засідання.

Завтра о 09:00 ранку Конгрес продовжить свою роботу. Будуть заслухані звіти Крайових Центральних Репрезентацій.

У роботі Конгресу беруть участь представники “Народного Оглядача” і журналу “Перехід-IV”.

P.S. Між іншим, на Конгресі нам вдалось наочно познайомитись із деякими давніми друзями “Переходу-IV” із Канади, Сербії, Польщі, Франції тощо, з якими ми були знайомі лише заочно через Інтернет.

Тепер комплекти журналів їдуть у Сербію та Грецію. А також багато шанувальників “Переходу-IV” із різних країн поповнили свої комплекти.


----------------------------------------------------

В тему:

18-21 серпня в Україні вперше відбудеться з’їзд Світового конгресу українців

Світовий конгрес українців проведе вперше свій конгрес у Києві

Повідомлення Світового Конгресу Українців

Офіційна сторінка СКУ
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи